Hirdetés
Hirdetés

A külügyminiszter menesztése megviselte a piacot

Fellegi Tamás, 2018. március 14., 11:00

Az amerikai indexek élesen lefordultak tegnap, a befektetőket megviselte Tillerson külügyminiszter leváltása. Ázsia is esett, nálunk az OTP emelkedik, a Richter gyengül. A Konzum, az Opus és az Appeninn nyitáskor nagyot estek, de aztán magukhoz tértek. Izgalmas 3 hét elé néznek ezek a papírok.

Miután több napig emelkedtek az amerikai részvénypiacok, és ezek nyomán a Nasdaq új csúcsra is került, tegnap érdemi visszaesés következett. Az S&P 500 index 0,65 százalékkal került lejjebb 2765 pontig, a Nasdaq Composite egy százalékot esett 7511 pontig.

Lehet, hogy amúgy is érett a egy korrekció, de mozgás akkor indult érdemben, amikor kiderült az amerikai külügyminiszter menesztése. Tillersont egy stabil, kiegyensúlyozott külügyminiszterként ismerték, így most óhatatlanul bizonytalanság következik, ráadásul a piacoknak nem igazán tetszik, hogy oly gyakran kerül sor személycserékre Trump körül.

Hirdetés

Ázsiában is lefordultak a piacok, igaz, nem nagy, átlagosan fél százalékos mértékben estek. Európában semmi mozgás, a BUX 0,2 százalékkal van feljebb, az egyes hazai papírok azonban eltérősen viselkednek. Az OTP egy százalékot emelkedik 11 610 forintig, miközben a Richter 0,6 százalékkal csökken 5620 forintig.

Eséssel indítottak a Mészáros-papírok, de napközben kissé magukhoz tértek. Az Appeninn 603 forint is volt, majd feljött 620-ig, ami 4 százalékos gyengülés. Az Opus két százalékkal csökken 550 forintig, miközben 500 alatt is járt, a Konzum pedig 2750 forintos mélypontról jött vissza 2900 forintig.

Opus. Ijedelem, leszúrás, fordulat
Opus. Ijedelem, leszúrás, fordulat

Ezen részvények árfolyamát a következő bő 3 hétben vélhetően a választási eredménylatolgatás fogja meghatározni, a piac vélekedése szerint a jelenlegi kormány maradása létfeltétele ezen cégek sikeres működésének. Ha valamiért kétség támad a befektetőkben, esetleg esélyt látnak a kormányváltásra, az árfolyamok esni kezdenek.

Ennek ékes példája volt a múlt heti pánik, azt azonban a cégek ügyes beavatkozásai helyrehozták. Nem kizárt, hogy a ma reggeli kisebb ijedelem után is zajlott némi karbantartás, ezúttal nem felfüggesztéssel vagy hírekkel, hanem esetleg egy-egy nagyobb vevő színre léptetésével.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Félre tudsz tenni a nyugdíjas évekre? Ezzel számolnak a magyarok

Félre tudsz tenni a nyugdíjas évekre? Ezzel számolnak a magyarok

A 24-55 év közti magyar lakosság közel felének szerepel pénzügyi tervei között valamilyen nyugdíjcélú megtakarítás, azok körében pedig, akik rendelkeznek ilyen igénnyel, a többség, 61 százalék sikeresen félre is tud tenni nyugdíjcéljaira – derült ki egy kutatásból.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Még hogy válság? Most kell elkezdeni bevásárolni!

    2018. szeptember 20., 12:30
    Még hogy válság? Most kell elkezdeni bevásárolni!

    A Generali Alapkezelő sajtóebéd keretében számolt be stratégiájáról, idei évéről, jövőbeni terveiről. A cég nyit a vagyonkezelés felé, a tőkepiacokon pedig úgy látja, hogy az amerikai rali kitart még, az európai tőzsdék és a feltörekvő piacok pedig egyenesen beszállási pontot kínálnak.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?