Hirdetés
Hirdetés

Az új rezsicsökkentést az oroszok fizetik?

Eidenpenz József, 2018. március 09., 15:01

Európa-szerte két éve csökkennek a gázárak a nagykereskedelemben és a lakossági fogyasztóknál egyaránt, vajon a sok évvel ezelőtti rezsicsökkentés után lemaradtunk? Úgy tűnik, nem, a 2010 végi állapothoz képest legalábbis még mindig nálunk a legnagyobb a mérséklődés.

Minden bizonnyal a választási kampány részeként egyszeri 12 ezer forintos “rezsicsökkentést” jelentettek be a héten. A feltételezések szerint ezt az állami energiacégek nyereségéből is ki lehet gazdálkodni, az utóbbi években ugyanis jelentősen csökkent a nagykereskedelmi gázár.

A Világbank adatai szerint a 2015-2017 közötti években az európai földgázár 7,26 mbtu-ról 5,65-re esett, ez 22 százalékos mérséklődés. Ha pedig a 2010-es átlaghoz képest számolják, még nagyobb, 32 százalékos az árcsökkenés (a táblázatban pirossal jelölve).

Hirdetés

A havi adatok alapján még szemléletesebb az árcsökkenés, ami valamikor 2013 közepén kezdődött, tehát az első magyarországi “rezsicsökkentés” kezdete után fél évvel. Az ár 2016 tavaszán a 2010-es árszint 46 százalékára is leesett (akkoriban, 2016 februárban volt a kőolaj árában is egy emlékezetes durva mélypont). Azóta felfelé ment az ár, de messze nem érte el a 2010-es szintet (lásd az első grafikont).

De a nagykeresekedelem után hogyan alakultak a kiskereskedelmi árak? Más és más eredményre jutunk, ha hosszabb és ha rövidebb időtávra viszonyítjuk a legfrissebb, 2017. első félévi Eurostat-adatsort. Ha 2010 végéhez viszonyítunk, akkor Magyarország toronymagasan első: euróban számolva 36 százalékkal csökkent a lakossági gázár. (Bruttó, adókat is tartalmazó árak.)

Az euró/forint 279 volt 2010. végén, tehát ebben a forintgyengülésnek is volt szerepe (közel 11 százaléknyi), de ezt beleszámolva is megelőzzük a bolgárok 23 százalékos “rezsicsökkentését”. (A bolgár levát egyébként az euróhoz kötötték, így árfolyama nem változik.)

Az EU átlaga csak két százalékos áremelkedés, Ausztriában például 12 százalékkal mentek fel az árak. (Második grafikon.)

Ha viszont csak három évre tekintünk vissza (2017. első félévéről 2014. első félévére), akkor viszont az látszik, hogy Magyarország lemaradt: az EU-ban 12 százalékos, Magyarországon csak négy százalékos volt az árcsökkenés, az is nyilván az euróár miatt. Lettország, Nagy-Britannia, Luxemburg, Belgium 20 százalék felett csökkentette a lakossági gázárat. (Harmadik grafikon.)

A gáz szállítása nem egyszerű, így az árakat rendszerint külön szerződések szabályozzák, de általában, ha késéssel is, követik a piaci árakat. Egy biztos, mivel az utóbbi években nagyot csökkent a gáz nagykereskedelmi ára kontinensünkön, ez most ideális pillanat a gázárak csökkentésére.

A számlát végül jó eséllyel a gázkitermelők fizetik meg, legyenek Oroszországban, az Északi-tengeren vagy az USA-ban. (Nő az Amerikából importált folyékony földgáz szerepe Európában, mert az ottani  árszint jóval alacsonyabb.) Kérdés, mi lesz, ha ismét erősen megemelkednek valamikor a gázárak.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Az, hogy gyanúsan hasonló körülmények közt lezuhant két, szinte vadonatúj repülő, az egész világot sokkolta, és a Boeing 737 MAX gépeiben mindenki kételkedni kezdett. A világ légügyi hatóságai megvonták a típus engedélyeit, így ezek a modellek most csak a hangárokban állnak. A történelem során fordult már elő hasonló, igaz, nem sokszor – megnéztük a korábban a szégyenpadra került repülőket.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • A részvények, vagy a kötvények teljesítettek jobban a Lehman-válság óta?

    2019. március 14., 17:00
    A részvények, vagy a kötvények teljesítettek jobban a Lehman-válság óta?

    A tíz évvel ezelőtti pénzügyi és tőkepiaci válság óta a magyar hosszú kötvényalapok túlteljesítették az inflációt és az RMAX rövid futamidejű állampapír-indexet is, bár a MAX indexet legtöbbjük már nem érte utol. Többségük 6-9 százalék közötti éves hozammal örvendeztette meg befektetőit, ami így is több mint fele a jóval kockázatosabb részvényalapok teljesítményének.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?