Hirdetés
Hirdetés

Érthetetlen, miért zuhant négy százalékkal az OTP

Eidenpenz József, 2017. november 10., 18:57

Világszerte rossz volt ugyan a tőzsdék hangulata, de most Budapest nagyon alulteljesített: 2,1 százalékkal zuhant a BUX akkor, amikor mások csak pár ezrelékkel. A Mol is sokat esett, de az OTP a végén nagyon bezuhant, és közel négy százalékkal lett olcsóbb. A befektetőket főleg az amerikai adóreform körüli teljes bizonytalanság aggasztja.

Annak ellenére, hogy az OTP ma hajnali gyorsjelentése egybehangzó vélemények szerint jó lett, egész nap jelentősebb mínuszban mozgott a részvény, sőt a nap végén hirtelen még jobban beesett. Végül 3,8 százalékos zuhanással 10 050 forinton állt meg.

Hirdetés

A többi magyar részvényt sem vették ma, a Mol 1,8 százalékkal 3268-ra, a Telekom két forinttal 483-ra esett, a Richter 6920-on stagnált. Pedig e két utóbbi papír is jó vagy legalábbis nem rossz jelentést tett közzé a héten. A BUX így 2,1 százalékkal esett, le 40 ezer pont alá, az úgynevezett Mészáros- részvények is jelentős mínuszokat hoztak össze.

Már megint az adócsomag

A nemzetközi hangulat is rossz volt, a nagyobb csütörtöki esést egy kisebb pénteki követte, amit főleg a Trump-féle adócsomag halasztódásának, bizonytalanságának tudnak be. Ellentétek képviselőház és szenátus, konzervatív és liberális, konzervatív és konzervatív politikusok között, halasztás az ünnepek utánra, halasztás egy évvel. Nem csoda, hogy „A befektetők elveszítették a türelmüket”, „Még bizonytalanabbá vált az adócsökkentés” és hasonló címek hemzsegnek a sajtóban. Márpedig az utóbbi egy évben a Trump-rali egyik fő mozgatórugója az adóreform volt.

Gödörben a bóvlikötvények

A főbb nyugat-európai indexek 0,4-0,7 százalékkal estek, az EuroStoxx 50 pedig 0,5 százalékkal ment le. Az USA-ban csak 0,1-0,2 százalékos mínuszban vannak a legfontosabb tőzsdemutatók.

Aggodalomra ad okot az USA-ban a magas hozamú (high yield), illetve bóvlikötvény-piac (junk bond), miután a héten itt is csúnya áresés bontakozott ki. Jelenleg ezek a papírok mintegy 3,5 százalékos hozamfelárral forognak az amerikai államkötvényekhez képest, a hosszú távú átlag azonban 5,6 százalék a Marketwatch szerint. Ez azt jelenti, hogy még további ronda esés következhet be, ha csak az átlagot érik utol az árak.

Hogy szerez pénzt aTesla?

A Tesla augusztusban 5,3 százalékos hozammal kibocsátott kötvényei is 6,3 százalékos hozammal forognak már, és a részvény ára is sokat esett a gyorsjelentés után, ami rontja annak az esélyét, hogy a cég további tőkéhez jusson. Márpedig erre lassan megint szükség lesz, mert a cég a várakozásoknál is nagyobb sebességgel égeti el a készpénzt.

Továbbra is jönnek szép számmal gyorsjelentések, ma például a Siemens, a Macy´s vagy a Disney. A siemens másfél százalékot esett, a két amerikai cég részvénye pedig 3-4 százalékos pluszban van. Az Nvidia csipgyártó hat százalékkal szárnyal, a vállalat a bitcoin-őrületből profitál. A kriptodeviza-előállítás (úgynevezett bányászat) ma már komoly iparággá nőtte ki magát (óriási elektromosáram-felhasználással).

Leesett a bitcoin, az olaj, az arany

A bitcoin ugyanakkor, amely pár napja még majdnem 8000 dollárig szaladt fel, beesett 6700 dollárra. A forint mostanában alig akart elszakadni a 312 forinttól, de ma estére 30 fillérrel olcsóbb lett az euró, 311,70.

A kőolaj ma sokáig alig mozdult, nemrég azonban esni kezdett, most 0,7-0,9 százalékos mínuszban van. A nemesfémek is hasonló mértékű értékvesztést szenvedtek el. Könnyen lehet, hogy Venezuela csődöt jelent, miután nem fizette ki egy jelentős kötvénycsomag kamatát.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Újabb ágazatot segít fogyasztásösztönző kampánnyal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ezúttal a szarvasmarha-, azon belül is a húsmarha-ágazat került a fókuszba. Mindezt a számok is indokolják: a magyarországi marhahús-fogyasztás fejenként és évente alig éri el a 2 kilót, ami az egészségileg indokolt mennyiség és az uniós 6-8 kilós átlag csupán harmada.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?