Hirdetés
Hirdetés

Esik az angol font, megtalálta helyét a török líra

Fellegi Tamás, 2018. augusztus 24., 10:53

Nagy esés után stabilizálódott a török líra, a piac egyelőre elvégezte feladatát. A forint is gyenge szinten talált egyensúlyt, az angol fontot a bizonytalanság gyengíti. A tőzsdéket nem hatotta meg Trump fenyegetése.

Lenyugodott a török líra piaca, napok óta eurónként 7 líra a kurzus. Ez az egy évvel korábbi 4 lírához képest 75 százalékos leértékelődés, ami akár elég is lehet ahhoz, hogy az ország fizetési mérlege egyensúlyba kerüljön, feltéve, ha nem száll el az infláció, vagyis ha a kormány nem költekezik, a jegybank pedig nem nyomtat fedezetlen pénzt.

Euró/török líra
Euró/török líra

A forint eurónként 324 körül van, vagyis a közel két hónappal ezelőtti mélyponthoz képest nem erősödött sokat, messze van a korábban megszokott 305-315 közti sávtól. Az angol font éves mélyponton van, 1,1 eurót ér, miután egyelőre semmilyen megegyezés nem mutatkozik Nagy-Britannia és az Európai Unió között.

Hirdetés

Donald Trump azzal riogatta a piacokat, hogy ha megpróbálják lemondatni, összeomlanak a tőzsdék, de ez senkit nem hatott meg különösebben, miután a közel 10 éves emelkedő trendet nem ő hajtja, hanem elsősorban a jegybankok által a kötvényvásárlási programok során a piacokra bocsátott és még vissza nem vont bő 10 ezermilliárd dollár többletpénz. Az amerikai piacok alig mozdultak, az S&P 500 maradt történelmi csúcsa közelében 2857 ponton.

Európában kisebb emelkedés mutatkozik, a BUX viszont a kezdeti kis pluszból fél százalék mínuszba került, miután a Mol, az OTP és a Richter egyaránt fél százalékkal gyengül 2790, 9985 illetve 5290 forintig. Remek formában viszont a Telekom: egy százalékot emelkedik 404 forintig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megkongatták a vészharangokat Londonban - csúszhat a Brexit

Megkongatták a vészharangokat Londonban - csúszhat a Brexit

A brit kormány három magas rangú tagja szerint el kell halasztani Nagy-Britannia kilépését az EU-ból, ha a jövő héten nem sikerül áttörést elérni a Brexit-folyamatban kialakult patthelyzet megoldásában. A felhívás példátlanul nyílt szembefordulás a kormányon belül Theresa May Brexit-stratégiájával. A brit miniszterelnök ugyanis eddig elvetette a kilépés elhalasztásának gondolatát.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?