Hirdetés
Hirdetés

Esik az angol font, megtalálta helyét a török líra

Fellegi Tamás, 2018. augusztus 24., 10:53

Nagy esés után stabilizálódott a török líra, a piac egyelőre elvégezte feladatát. A forint is gyenge szinten talált egyensúlyt, az angol fontot a bizonytalanság gyengíti. A tőzsdéket nem hatotta meg Trump fenyegetése.

Lenyugodott a török líra piaca, napok óta eurónként 7 líra a kurzus. Ez az egy évvel korábbi 4 lírához képest 75 százalékos leértékelődés, ami akár elég is lehet ahhoz, hogy az ország fizetési mérlege egyensúlyba kerüljön, feltéve, ha nem száll el az infláció, vagyis ha a kormány nem költekezik, a jegybank pedig nem nyomtat fedezetlen pénzt.

Euró/török líra
Euró/török líra

A forint eurónként 324 körül van, vagyis a közel két hónappal ezelőtti mélyponthoz képest nem erősödött sokat, messze van a korábban megszokott 305-315 közti sávtól. Az angol font éves mélyponton van, 1,1 eurót ér, miután egyelőre semmilyen megegyezés nem mutatkozik Nagy-Britannia és az Európai Unió között.

Hirdetés

Donald Trump azzal riogatta a piacokat, hogy ha megpróbálják lemondatni, összeomlanak a tőzsdék, de ez senkit nem hatott meg különösebben, miután a közel 10 éves emelkedő trendet nem ő hajtja, hanem elsősorban a jegybankok által a kötvényvásárlási programok során a piacokra bocsátott és még vissza nem vont bő 10 ezermilliárd dollár többletpénz. Az amerikai piacok alig mozdultak, az S&P 500 maradt történelmi csúcsa közelében 2857 ponton.

Európában kisebb emelkedés mutatkozik, a BUX viszont a kezdeti kis pluszból fél százalék mínuszba került, miután a Mol, az OTP és a Richter egyaránt fél százalékkal gyengül 2790, 9985 illetve 5290 forintig. Remek formában viszont a Telekom: egy százalékot emelkedik 404 forintig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Forradalmi dráma a tévében: Budapestre figyel a világsajtó

Forradalmi dráma a tévében: Budapestre figyel a világsajtó

Német lapvélemények szerint a magyarországi tüntetések akár trendfordulót is hozhatnának, az ellenzék egysége azonban törékeny, a lakosság pedig szkeptikus. Az esetleges általános sztrájknak a német (és persze más külföldi) cégek nem örülnének, hiszen komoly összegeket fektettek be nálunk az elmúlt években.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?