Hirdetés
Hirdetés

Esik az angol font, megtalálta helyét a török líra

Fellegi Tamás, 2018. augusztus 24., 10:53

Nagy esés után stabilizálódott a török líra, a piac egyelőre elvégezte feladatát. A forint is gyenge szinten talált egyensúlyt, az angol fontot a bizonytalanság gyengíti. A tőzsdéket nem hatotta meg Trump fenyegetése.

Lenyugodott a török líra piaca, napok óta eurónként 7 líra a kurzus. Ez az egy évvel korábbi 4 lírához képest 75 százalékos leértékelődés, ami akár elég is lehet ahhoz, hogy az ország fizetési mérlege egyensúlyba kerüljön, feltéve, ha nem száll el az infláció, vagyis ha a kormány nem költekezik, a jegybank pedig nem nyomtat fedezetlen pénzt.

Euró/török líra
Euró/török líra

A forint eurónként 324 körül van, vagyis a közel két hónappal ezelőtti mélyponthoz képest nem erősödött sokat, messze van a korábban megszokott 305-315 közti sávtól. Az angol font éves mélyponton van, 1,1 eurót ér, miután egyelőre semmilyen megegyezés nem mutatkozik Nagy-Britannia és az Európai Unió között.

Hirdetés

Donald Trump azzal riogatta a piacokat, hogy ha megpróbálják lemondatni, összeomlanak a tőzsdék, de ez senkit nem hatott meg különösebben, miután a közel 10 éves emelkedő trendet nem ő hajtja, hanem elsősorban a jegybankok által a kötvényvásárlási programok során a piacokra bocsátott és még vissza nem vont bő 10 ezermilliárd dollár többletpénz. Az amerikai piacok alig mozdultak, az S&P 500 maradt történelmi csúcsa közelében 2857 ponton.

Európában kisebb emelkedés mutatkozik, a BUX viszont a kezdeti kis pluszból fél százalék mínuszba került, miután a Mol, az OTP és a Richter egyaránt fél százalékkal gyengül 2790, 9985 illetve 5290 forintig. Remek formában viszont a Telekom: egy százalékot emelkedik 404 forintig.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

Ami mögött egyértelműen az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség áll. Ezzel magyarázható, hogy észak-amerikai könnyűolaj (WTI) hordója több mint 3 százalékkal drágulva immár a 60 dolláros szintet közelíti, míg a Brent típusúé 2,6 százalékos szárnyalást követően a 67 dolláros szintet ostromolja. Ezek egy hónapja nem látott magasságok.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?