Hirdetés
Hirdetés

Gyengül a forint, középtávon viszont erősödni fog

Fellegi Tamás, 2017. május 17., 10:40

Ma ismét 310 fölött jár a forint az euróhoz képest, az Equilor elemzője azonban középtávon erősödést vár. A lengyel zloty erős, a dollár gyenge, a BÉT-en a Richter tovább esik, az OTP emelkedik. Tovább szárnyal a Nasdaq, csúcson az Amazon és a Google. Gyengült az olajár, hosszabb távon sem valószínű, hogy jelentősen emelkedne.

Makrogazdaság, külső környezet

Az Equilor Befektetési Zrt. háttérbeszélgetés keretében mondta el, mire számít a piacokon, és a hazai makrogazdasági helyzetet illetően. A hazai helyzetet kedvezőnek tartják: a forintárfolyam nem mozdul, az államháztartási hiány 3 százalék alatt van, az államadósság csökken. Ugyanakkor túl laza a monetáris politikánk, miközben Amerikában már emelkedik a kamat, az EKB is jelzést adott a jövőre várható szigorításra, addig nálunk még lazul is, miután nem konvencionális eszközökkel kiszorítják a pénzt a jegybankból az állampapírokba.

A jegybanki alapkamat a kéthetes jegybanki kamatra vonatkozott korábban, most ez a hatás nincs, az alapkamat nem tölti be szerepét, illetve átgyűrűzik a hosszabb, 5-7 éves lejáratra. A GDP végre meglódult, ez pozitív kilátás, és Macron győzelmével megerősödött az európai optimizmus, így a külső körülmények tartósan kedvezőek lehetnek.

Hirdetés

Negatív reálkamat

2018-ban 3 százalék feletti inflációra számítanak, ami az MNB-nek sincs ellenére. Így a reálkamatok egyre inkább negatívak lesznek, a megtakarítók veszítik a pénzüket, ha bármilyen biztonságos eszközbe fektetnek. A külföldi intézményi befektetőket viszont nem érdekli az infláció, ők ettől függetlenül is megveszik az állampapírt, pláne a hosszabb lejáratot.  A forintot erősítő hatások érik, gyengülése nem várható, középtávon erősödésre számítanak 300-303 közelébe. Ha azonban a magyar monetáris politika hosszabb távon sem követi majd az európait, ismét gyengülés következhet.

Növekedés, devizák

Ami a GDP-t illeti, miután a fejlett országokban is van 2 százalék körüli növekedés, ahhoz, hogy komolyabb felzárkózás indulhasson, tartósan 4-5 százalékos növekedésre lenne szükségünk. Ezt a régióban egyelőre Románia teljesíti, zajlik is az ország dinamikus felzárkózása. A lej egyébként stabil, 4,54 körül van az euróhoz képest. A lengyel zloty kissé korrigált 4,19-ig de erősödő trendje ezzel együtt töretlen, a dollár ugyanakkor tovább gyengült, 1,11-et adnak belőle egy euróért.

Részvénypiacok

A BÉT-en ma tovább esik a Richter, egy százalék csökkenés után 6750 forintot ér. Az OTP másfél százalékkal erősödik 8610 forintig, a Konzum 4 százalékkal, 221 forintig emelkedik azt követően, hogy a cég bejelentette a 86 forintos vételi ajánlat kudarcát. A befektetők spekulálhatnak, hogy lesz-e magasabb ajánlat (ezen az áron nem tartjuk valószínűnek).

Európában ma esnek a tőzsdék, a francia CAC-40 fél százalékkal van lejjebb, 5380 pontot ér, a DAX 12 750 pont. Amerikában ismét a Nasdaq emelkedett, immár 6170 pontig, a nagyok közül a Google és az Amazon emelkedtek új csúcsra 943 illetve 966 dollárig.

Olaj

Az olaj ára kissé visszaesett, a WTI 48,24 dollár, a Brent 51,30. Tartósabb emelkedésre az Equilor sem számít, tekintettel arra, hogy a túlkínálat tartósnak ígérkezik, ugyanakkor az elektromos autók robbanásszerű terjedése néhány év múlva megindulhat, tovább csökkentve a keresletet.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Továbbra is töretlen a főváros pesti, belsőbb kerületeinek népszerűsége - derül ki a Duna House legfrissebb közleményéből. A XIII. kerület hosszú hónapok óta vezeti az érdeklődési listát, de a nyomában van Zugló és a belváros is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?