5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Vajon milyen meglepetéseket tartogat nekünk a következő év? Lehet überelni Trumpot és a Brexitet? Azt senki sem tudja, hogy mi történik jövőre, esélylatolgatások viszont vannak, és a hazai befektetők is készülnek az egyes forgatókönyvekre. Megkérdeztünk néhány szolgáltatót, hogy milyen váratlan események kavarhatják meg a világgazdaságot és milyen kockázatokkal kell szembenéznünk.

Micsoda év van mögöttünk, emberek! Alig gondolta józan eszű befektető, hogy a britek tényleg otthagyják az EU-t, aztán mégis. Ezek után pedig szinte biztosra vette a világ, hogy Amerika nem választja meg elnöknek a tévécelebet, és láss csodát! Egyetlen kérdés motoszkált már csak a fejünkben: ennyi izgalom után vajon mi jöhet 2017-ben a piacokon? Megkértünk több hazai befektetési szolgáltatót, hogy mondják el ők, milyen meglepetések tarthatják lázban a világot jövőre:

Szántó András - Equilor Befektetési Zrt. lakossági üzletág igazgató

"A 2017-es évben a kiszámíthatatlanság lesz a kiszámítható!" - sommáz az Equilor szakértője, aki szerint mindenképpen változékony piaci mozgásokra és további meglepetésekre számíthatunk.

"Sok nyitott kérdés lóg még a levegőben, a Brexit lebonyolításának a módja, menetrendje, az olasz belpolitika alakulása, Trump konkrét intézkedései, az OPEC olajpiacot érintő döntései és az USA erre adott reakciói. Szintén kérdéses a Fed kamatemelési hajlandósága, Törökország és Erdogan lépései, a kínai növekedés és a helyi bankrendszer helyzete mind szinte megjósolhatatlanok. Ilyen piaci körülmények között sok lehetőség lesz a rövidtávú pénzkeresésre, de a kockázatkezelés – mely legtöbbször a stop loss használatát jelenti – még a szokásosnál is nagyobb szerepet kell hogy kapjon" - árulja el a tippet Szántó András.

K&H Alapkezelő

"Ha valamit az idei évből megtanulhattunk, az az, hogy egy-egy olyan hirtelen jött sokk, amit a Brexit vagy Trump elnökké választása okozott, átmenetileg ugyan nagy árfolyammozgásokat okoz, a piacok azonban hamar „regenerálódnak”, mivel a befektetők hamar túllépnek a negatív hatásokon, és a kockázatok helyett inkább a pozitív üzenetekre koncentrálnak" - értékelte az elmúlt évet az alapkezelő.

Szerintük "a kutya előreszaladt", azaz a piac most megelőlegezi a bizalmat a gazdaságnak, alig törődve a kockázatokkal. "Kérdés tehát, hogy az amerikai gazdaságpolitikában rejlő kiszámíthatatlanságot, a csökkenő jegybanki élénkítést, az esetleges „hard” Brexitet vagy a jövőre esedékes holland, francia, német választások kimenetelét mennyire árazták be a piacok, vagy újabb – átmeneti – sokként hat majd" - válaszolták lapunknak.

Kicsi rá az esély, de az alábbi események számítanának a K&H szerint nagy meglepetésnek:

  • Ha a forint erősödésére ható fundamentális felértékelődési nyomás miatt az MNB árfolyamküszöböt vezet be az EUR/HUF árfolyamára.
  • Az eurónál is értékesebb dollár. A fizetőeszköz erősödése mellett szóló érvek még mindig nem koptak el az alapkezelő szerint: stabil gazdasági növekedés, erős munkaerőpiac, csökkenő jegybanki élénkítés és ezzel együtt emelkedő kamatszint, növekvő költségvetési élénkítés.

Fidelity International

A Fidelity szakértői is a kiszámíthatatlanságot nevezik meg a legnagyobb kockázati tényezőnek. A politikában

  • hatalmas a bizonytalanság Trump megválasztása után a geopolitikai helyzettel kapcsolatban
  • kérdéses, hogy lesz-e hard Brexit és ez aláássa-e a szigetország növekedését?
  • Mekkora előretörést mutat majd a populista politikai erő Olaszországban, Németországban és Franciaországban?
  • Kiterjeszti-e befolyását Kína és Oroszország az Egyesült Államokra az új vezetés segítségével?

Kockázatok a pénzpiacokon

  • Romló pénzügyi körülmények: kötvényhozamok közelmúltban lezajlott emelkedésének mind a mértéke, mind a tempója meglepetést keltett. A pénzügyi körülmények kedvezőtlenebbé válása – ha tartós lesz – árthat a növekedésnek a szakértők szerint.
  • Gyorsuló amerikai infláció: ha Trump intézkedései miatt tényleg felgyorsul az infláció, az alapkamat-emelés üteme is felgyorsulhat. A Fed már tegnap arról beszélt, hogy kettő helyet három emelés is lehet 2017-ben. Ez a hirtelen változás nagyon rosszul hatna a világgazdaságra, legnagyobb vesztesei pedig a feltörekvő országok lennének.
  • Amerikai gazdasági növekedés jelentős lassulása: ez is kihatna a világpiacra, így az elhasznált monetáris eszközök helyett a kormányok vehetik át a gazdasági élénkítés feladatát. Erre azonban nagyon sok országnak nincs megfelelő anyagi kerete.
  • Bizonytalan jegybanki politika: az egyre-másra meghirdetett mennyiségi enyhítő programok és az alacsony kamatkörnyezet nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, így új eszközöket kereshetnek a jegybankok. Ezzel megnő a hibázás lehetősége is a bizonytalanság mellett.
  • Kína "kemény landolása": nem új a fenyegetés, de nem hárult el az évek során. Ha a kínai vezetés hibázik és hirtelen lassulás kezdődik, az magával rántja a világpiacot is.
  • Feltörekvő országok: úgy néz ki, hogy minden hibának ezek az országok isszák meg a levét. Sérülékenyek, így már egy hiba is válságot okozhat, ráadásul az visszahathat a fejlett országokra is az összefonódások miatt.



LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG