Hirdetés
Hirdetés

Öt nagy sztori, amikre felkapták a fejüket a befektetők a mai tőzsdenapon

Eidenpenz József, 2019. április 25., 18:17

A bőség zavarával küzd az, aki a mai tőzsdenapot próbálja összefoglalni, olyan nagyágyúk gyorsjelentései jöttek, mint a Microsoft, a Facebook, a 3M vagy a Tesla. A tőzsdék viszont inkább esnek, bár az új rekordok után talán nem is meglepő, hogy sokan meg vannak ijedve. Túlértékeltek vajon a részvények, és innentől sokáig csak szomorúságot fognak okozni tulajdonosaiknak?

(Pixabay)
(Pixabay)

Néhány meglehetősen jó gyorsjelentés után az amerikai tőzsdék jól kezdtek ma és a nap elején még csúcsdöntésre készültek, de aztán irányt váltottak. Az ipari részvények Dow Jones indexe jelentősebb, az S&P 500 szerényebb mínuszban van, csak a Nasdaq technológiai tőzsde tud kis mértékben javulni.

Európában is mérsékelt mínuszokat látunk, a BUX index is lassan lefelé csorgott a tegnapi új csúcs után. A végére 1,2 százalékkal került lejjebb, mind a négy nagy magyar cég papírja esett. A forint gyengült, 322,20 forint az euró.

Hirdetés

Részvény– és devizaárfolyamok itt láthatók

1. A 3M-sokk

A 3M rossz eredményeinek közzététele mellett csökkentette idei növekedési előrejelzését és világszerte összesen 2000 fős leépítést jelentett be, mindez eléggé sokkolta a befektetőket. A részvény nyitáskor kőként zuhant mintegy 11 százalékot, és azóta is ekörül a szint körül tartózkodik.

A társaság gyenge keresletről számolt be autóipari beszállítói üzletágában, különösen ami Kínát és a Csendes-óceáni térséget illeti. Ez más cégek számára sem éppen jó jel. Reggel egyébként a kínai tőzsde is 2,5 százalék körüli esést mutatott be.

2.-3.: A Microsoft és a Facebook húzzák a tech-szektort

Záporoznak a fontos vállalati jelentések a héten, a befektetők csak kapkodják a fejüket. A Microsoft és a Facebook reggeli gyorsjelentései a vártnál jobban alakultak, emiatt a főbb tőzsdeindexek közül szinte egyedüliként ma a Nasdaq Composite szerény pluszban tudott maradni. A Facebook közel hét, a Microsoft mintegy négy százalékos pluszban van jelenleg, a szoftveróriás értéke ezer milliárd dollárhoz közelít.

A Tesla gyorsjelentésében viszont a vártnál nagyobb veszteségről adott számot, emiatt négy százalékkal esik, 250 dollár alá esett, ahol utoljára októberben volt. Elon Musk Tesla-vezér elhintett egy csomó információt, az egyik szerint esetleg vissztérnének a tőkepiacra forrásokat bevonni. A másik szerint nemsokára itt vannak az önvezető taxik, a harmadikban néhány hagyományos értékesítési hely fennmaradásáról beszélt az online rendelések mellett. Emelték a termelési előrejelzéseiket is.

A Wedbush leminősítette a Tesla-részvényt “vétel”-ről “semleges”-re, célárát 365-ről 275 dollárra. Ugyanez a cég fenntartja a “felülteljesítő” minősítést a Microsoft papírjára, és 150-ről 155 dollárra emelte a célárat. (Most 130 dollárnál jár a részvény.) A SeekingAlpha szerint a JPMorgan 125-ről 145-re, a BMO 125-ről 147-re, a Citi 110-ről 130-ra, a Mizuho 135-ről 142-re emelte a Microsoft-célárat.

4. Deutsche Bank-Commerzbank-fúzió: törölve

Frankfurtban kiadott közös közleményük szerint a két nagybank alapos mérlegelés után megállapította, hogy “az egyesülés nem lenne hasznos a részvényeseknek és az érdekeltek egyéb csoportjainak”. A fúzió pedig nagyon régen napirenden volt, vegyes érzelmeket váltva ki a befektetők és például a leépítésektől tartó szakszervezetek körében. A Deutsche Bank részvénye 1,8, a Commerzbanké 2,7 százalékos eséssel zárt. Aminek az lehet a fő oka, hogy az egyesített banktól a részvényesek hatékonyság-növelést vártak.

5. A félelem falán kúsznak fel az árfolyamok?

Óvatosak a befektetők, elemzők itt a csúcsnál, félnek, hogy túlértékeltek az amerikai részvények, legalábbis a BMO Wealth Managementnek a Marketwatch által idézett vezető stratégája szerint. Egy év múlva azután valószínűleg bánni fogják, hogy kimaradtak egy jó lehetőségből. Az amerikai részvények szerinte fair értékükön forognak. A fő érv emellett az, hogy az S&P 500 index részvényeinek hozama (a P/E mutató fordítottja, E/P, jelenleg mintegy 5,4 százalék) jóval magasabb, mint a tíz éves amerikai államkötvényeké. (Évi 2,53 százalék.)

Ahogy lenni szokott, tele van a piac egymásnak ellentmondó véleményekkel ma is. “Az ember, aki megjósolta a 2008-as és a 2000-es részvénypiaci eséseket”, Jeremy Grantham azt mondta a CNBC-nek, hogy a következő mintegy 20 évben a részvénypiacok sok bánatot fognak okozni a befektetőknek, és csak évi 2-3 százalék hozam várható tőlük.

A Robert Shiller Nobel-díjas közgazdász által kifejlesztett CAPE (ciklikusan kiigazított P/E) hányados ugyanis jelenleg mintegy 30 az amerikai részvénypiacon. A sok éves átlag pedig 16,6 volt. Grantham már tavaly óta jósol újabb lejtmenetet, amin szerinte a Fed és az EKB sem fog tudni már segíteni.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hidegháború jöhet a hazai IT-fronton

Hidegháború jöhet a hazai IT-fronton

Információink szerint kódolva volt a rendszerben, hogy a Microsoft Magyarország nem hosszabbít szerződést a T-Systems-szel, ez a nemzetközi gyakorlatnak teljesen megfelelő döntés volt. Míg egyik informátorunk úgy látja, hogy ennek semmi köze ahhoz, hogy hamarosan a 4iG lesz a tulajdonos, addig egy másik, informatikai fronton otthonosan mozgó forrásunk úgy gondolja, hogy egyértelműen emiatt született a döntés.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?