Hirdetés
Hirdetés

Unalomba fulladt a kereskedés – ennél csak jobban teljesíthet Budapest?

2017. szeptember 24., 11:32

Nem ez volt a BÉT hete a kereskedelemben, csökkenő forgalom mellett esett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX végül pénteken 38 178,63 ponton állt meg. Az elemzők szerint enyhe negatív korrekció zajlott, az észak-koreai feszültség mellett két kamatdöntő ülés pörgette meg a kereskedést, épp csak fékezett habzással. Mi vár Budapestre a jövő héten?

A héten a részvénypiac forgalma 36,61 milliárd forint volt az előző heti 46,75 milliárd forint után, a vezető részvények a Richter kivételével mind gyengültek a hét folyamán. Az Equilor Befektetési Zrt. tőzsdei elemzése szerint az elmúlt hét az enyhe negatív korrekció jegyében telt Budapesten, az előző heti emelkedést követően erre a hétre már nem maradt érdemi vételi erő, emiatt egyes befektetők profitrealizálásba kezdtek és a nemzetközi piacokon sem volt határozott irány.

Alszanak a bluechipek, csak a Mol nem nyugszik

Ahogy arról korábban írtunk, a Mol szerződésszegés miatt választottbírósági eljárást indított a Dana Gas PJSC és a Crescent Petroleum Company International Limited vállalattal szemben. A vita tárgya, hogy a vállalatok megállapodást írtak alá Irak kurdisztáni régiójának kormányával egy hosszú ideje tartó vita lezárásaként, a megállapodást azonban a Mollal nem egyeztették megfelelően, és ezzel megsértették a Mol szerződés által biztosított jogait. A hír ugyanakkor nem hatott különösebben a Mol árfolyamára.

Hirdetés

Fontos ugyanakkor, hogy jövő héten hétfőn forognak utoljára a tőzsdén az 1000 forint névértékű Mol részvények, kedden pedig már az új 125 forintos névértékű részvényekkel lehet majd kereskedni, emiatt a piaci árfolyam hozzávetőleg a nyolcadára esik majd, a részvénymennyiség pedig a mostani nyolcszorosára emelkedik, erről korábban itt és itt írtunk a Privátbankár.hu-n.

Matolcsyék is megmozgatták a tőzsdét

Kedden
tartotta kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, amelynek keretében a várakozásoknak megfelelően 10 bázisponttal csökkentették az egynapos jegybanki betét kamatát, és a vártnál nagyobb mértékben csökkentették a három hónapos betéti állomány maximális állományát a negyedik negyedévre vonatkozóan, 300 milliárd forintról 75 milliárd forintra. A jövő évi inflációs prognózist ugyanakkor - a külső környezet miatt - lefelé módosították, így továbbra is laza monetáris politika várható a jegybanktól.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szerdai döntése nem okozott meglepetést, változatlanul maradt a kamatszint, ugyanakkor valószínű, hogy már decemberben sor kerülhet a következő kamatemelésre az Egyesült Államokban, erről itt írtunk bővebben. >>>

Szépen futottak azért a bluechipek

A héten a blue chip részvények közül egyedül a Richter árfolyama emelkedett, 0,92 százalékkal, a hét utolsó napján 6791 forinton zárta a kereskedést, a részvények heti forgalma 6,74 milliárd forint volt. A Mol árfolyama az események ellenére 0,33 százalékkal gyengült, pénteken 24 430 forinton fejezte be a kereskedést, a részvények forgalma meghaladta az 5,58 milliárd forintot a héten.

A Magyar Telekom árfolyama 0,83 százalékkal csökkent, pénteken 479 forinton zárta a kereskedést, a részvények heti forgalma több mint 1,78 milliárd forint volt. Az OTP árfolyama egy hét alatt 1,26 százalékkal mérséklődött, a hét utolsó napján 10 195 forinton zárta a kereskedést, heti forgalma közel 18,95 milliárd forint volt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az EU is úgy eltűnik a történelem süllyesztőjében, mint a Szovjetunió?

Az EU is úgy eltűnik a történelem süllyesztőjében, mint a Szovjetunió?

Merkel két és fél évvel a migránsválság elindulása után európai megoldásról prédikál, de a német közvélemény többsége már Seehofernek hisz. A migrációs válság mély politikai hasadáshoz vezetett, és ez könnyen az EU szétesését eredményezheti. Orbán az EU Bizottságot „fehérgalléros embercsempészeknek” nevezte.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?