Hirdetés
Hirdetés

Nem volt engedélyük – húszmilliós büntetés szakadt két befektető nyakába

2018. február 14., 11:26

Jogosulatlanul adtak-vettek pénzeszközöket, lecsapott a felügyelet.

A Magyar Nemzeti Bank két pénzügyi szervezetnél is vizsgálatot tartott, ahol arra keresték a választ, hogy a szervezetek végeznek-e jogosulatlanul, az MNB engedélyéhez kötött pénzügyi tevékenységet. Az Első Magyar Befektetői Szövetkezetet amellett, hogy 10 millió forint bírságra kötelezték, az eljárás során fel is számolták, ezt közölte a jegybank a Privátbankár.hu-val.

Itt a vizsgálata során a jegybank megállapította, hogy a szövetkezet kamat- és tőkegarancia ígérete, illetve visszafizetési kötelezettség vállalása mellett magyar ügyfelektől üzletszerűen gyűjtött betétnek nem minősülő visszafizetendő pénzeszközöket. A társaság ugyanakkor pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére nem rendelkezett engedéllyel.

Hirdetés

Nem csípik az offshore-t sem

Egy másik vizsgálat is zajlott a Skylite Reklám és Piackutató Kft. (Skylite Kft.), itt azt vizsgálták, hogy folytattak-e bejelentés hiányában függő ügynöki tevékenységet. Az MNB megállapította, hogy a társaság függő ügynöki tevékenysége során magyar befektetőket közvetített online kereskedési platformokon keresztül a ciprusi székhelyű – 2017 októberéig határon átnyúló tevékenység végzésére jogosult – AJF Financial Services Ltd. elnevezésű befektetési szolgáltató részére.

A ciprusi szolgáltató ugyanakkor magyarországi függő ügynökét nem jelentette be. A Skylite Kft. tehát nem szerepel a jegybanki nyilvántartásokban, így az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenység végzésére nem jogosult. A jegybank a társaságot 13 millió forintra bírságolta.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Időzített bomba lett a kontinens, ahonnan a legtöbben jönnek Európába

Időzített bomba lett a kontinens, ahonnan a legtöbben jönnek Európába

A nyugati sajtó még mindig a jövő gazdasági reménységeként áradozik Afrikáról, holott a kontinens egyre több országa egyre mélyebbre süllyed az adósság-örvényben. Tavaly abból a Nigériából jöttek a legtöbben Európába, ahol a kamat-kiadások már megegyeznek az olajbevételekkel. Az afrikai állampapírok már időzített bombának tekinthetők?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX38476.81-1.27%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?