Hirdetés
Hirdetés

Álomfizetést és lakásárrobbanást várnak a BMW-től Debrecenben

2018. szeptember 25., 07:46
Cimkék
BMW
, autóipar
, Debrecen

A helyiek azt remélik, hogy a német autóipari cég beruházása az egész környéken emelni fogja a béreket, és a lakásokat is drágábban lehet majd eladni.

A BMW Group leendő új gyárának helyszíne Debrecen határában. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
A BMW Group leendő új gyárának helyszíne Debrecen közelében. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Míg a befektetés bejelentése előtt a kismacsi kertes házakat 10-12 millió forintért kínálták, addig most 15-20 millióra taksálják őket, derül ki a Hajdú Online helyszíni riportjából. A BMW-gyár a Kismacs és Nagymacs közötti területen épül majd fel. (A beruházás várható ingatlanpiaci hatásáról itt olvashat.)

Felvásárolják a földeket

A lap szerint az építkezéshez szükséges 400 hektár felvásárlása már megkezdődött. Azoknak, akik ezután is gazdálkodnának, a debreceni önkormányzat a közelben, Látóképnél csereterületet is tud ajánlani. Ugyanakkor van olyan helyi lakos, aki szerint "nem feltétlen ilyen jó termőterületekre kellene egy ekkora gyárat felhúzni." Papp László, Debrecen polgármestere a napokban - a sajtó kizárásával -  részt vett egy helyi fórumon.

A kismacsiak abban reménykednek, hogy a beruházás a környéken, valamint a más szakmákban dolgozók bérét is megemelheti. Szerintük a magyar vállalkozóknak tartaniuk kell majd a lépést, különben elmennek tőlük a szakemberek. Van, aki nettó 250-300 ezer forintos fizetésre számít a BMW-nél.

Egymilliárd eurós beruházás

Mint arról beszámoltunk, a gyár építése várhatóan 2019 második felében kezdődik. A beruházás értéke több mint egymilliárd euró. Az üzem kezdetben több mint ezer embernek ad majd munkát, emellett számos új munkalehetőség jöhet létre a beszállítóknál és egyéb szolgáltatóknál.

Német sajtóhírek szerint az üzem 2023-ban kezdheti meg működését, és kezdetben évi 150 ezer járművet (elektromos, hibrid és robbanómotoros autókat) gyárt majd.

 

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kizöldül az MNB: jönnek az olcsóbb autóbiztosítások és ingatlanhitelek

Kizöldül az MNB: jönnek az olcsóbb autóbiztosítások és ingatlanhitelek

A pénzügyi és környezeti kockázatok kölcsönösen hatnak egymásra, a jegybankoknak, pénzügyi felügyeleteknek pedig egyre erősebb felelősségük van a fenntartható, klímabarát pénzügyi rendszer kialakításában.

Hirdetés
Hirdetés