Hirdetés
Hirdetés

Meghalt az SMS, éljen a chat – de mégis, melyik?

Eidenpenz József, 2017. november 08., 17:20

Ma már mindenki chat-el, aki teheti, mert az ingyen van, és hangulatjeleket, képeket, linkeket, videókat csatolhatunk hozzá. Nem mindenki használja azonban ugyanazt, gyakori, hogy a család, a barátok vagy a munkatársak más-más rendszeren vannak. Aki használ asztali gépet, annak érdemes lehet a számos programot egy helyen áttekinteni.

Hirdetés

Valamikor mindenki SMS-t küldött, ha fontosat akart közölni, és nem akart vagy tudott telefonálni, mára ez szinte teljesen háttérbe szorult. Ma lehetőleg szöveges, képes, hangos, színes, izgő-mozgó, hangulatos üzeneteket küldünk egymásnak különböző chat-programokon keresztül. Ám mindenki mást használ.

A nagymama még Skype-ol

A fiatalokkal a Whatsapp-on, a középkorú családtagokkal a Facebook Messengeren kommunikál, a nagymama meg Skype-ol? A munkahelyen esetleg megint más üzenetküldő rendszert tettek kötelezővé, mint a Hangout vagy a Workplace? Nincs egyedül, elég gyakori szituáció.

Egy 2017 januári kutatás szerint a legnépszerűbb chat-alkalmazások a Whatsapp és a Facebook Messenger voltak, fej fej mellett, 1-1 milliárd körüli felhasználóval. (Ami összesen nyilván nem kétmilliárd, mert sokan mindkettőn fent vannak.) A QQ Mobile és a WeChat inkább a kínaiaknak köszönheti népszerűségét, itthon még a Skype, esetleg a Snapchat és a Viber ismertebb. Ezek akkor még az 5., 6., 7. helyet foglalták el.

Milliárdnyi csetelő

Egy valamivel frissebb, májusra datált statisztika szerint a Whatsapp elhúzott, már 1,2 milliárd körül járt. A Skype viszont már teljesen leírta magát, nem fért bele az első nyolcba. Egy új, már novemberi keltezésű cikk a Whatsapp és a Messenger (mindkettő a Facebook-é) holtversenyét jelzi 1,3-1,3 milliárd fővel, a Viber is viszonylag tartja magát, a Skype itt is eltűnt a térképről. (Ebben szerepet játszhat, hogy az utóbbi időben nem tetszettek a program frissítései a felhasználóknak, erről itt írtunk. Illetve egyre többen kínálnak mások is ingyenes video-chatet.)

Csetelni csak lájtosan

Sok, vagy legalább két-három chatprogramot telepíteni telefonunkra megerőltető lehet, igénybe veszi a régebbi készülékeket, bár az újak, gyorsabbak simán elbánnak velük. A Facebook-nál javítja a helyzetet, hogy létezik a könnyített Facebook Lite és Messenger Lite, amik néhány kompromisszum árán kímélik az erőforrásokat, főleg a telefon memóriáját és az internetes adatforgalmat. A Skype-ból is programoznak már egy Lite verziót, bár még nem hivatalos, fejlesztés alatt van, Androidra le tudtuk tölteni. Annyira lájtosra ez sem sikerült, míg az egyik telefonon a normál Skype 131 megabájt, addig a Skype Lite majdnem feleannyi, 62 megabájt helyet eszik meg.

Ha használunk asztali gépet vagy laptopot, akkor azonban új lehetőségek tárulnak fel, a káoszt csökkenti, ha egy helyen kezelhetjük az összeset. Másrészt mobilon hosszabb szövegek begépelése meglehetősen körülményes, és sokszor egyes képeket, linkeket megosztani is jobban lehet számítógépről. Több mobilos szolgáltatásnak, mint a Skype, Whatsapp, Messenger van már asztali gépre való vagy webes változata is, de milyen jó lenne, ha ezeket egy helyen lehetne áttekinteni, nem külön-külön?

Kettő maradt versenyben

Megnéztünk jó pár erre szolgáló alkalmazást, és azt találtuk, hogy lényegében ketten vannak versenyben, a Franz és a Rambox. Mindkettő sok szolgáltatást tömörít, a chat-programokon kívül e-maileket, Facebook-értesítéseket, Twitter-fiókot is lehet benne követni, ha akarjuk. Nagyon hasonlóak egymáshoz, mintha testvérek lennének, nem tudjuk, melyik másolhatta a másikat.

Mindkettőben kiválasztjuk a megfelelő alkalmazást, megadjuk a jelszót, majd felül egy sávban megjelenik, és mindig kényelmesen elérhető lesz. Ha esemény van, hangjelzést kaphatunk, és kis piros számmal jelzi az új infók számát. A háttérben is futhatnak, mindkettő van Windowsra, Mac-ra és Linuxra egyaránt. A Franz fejlesztői osztrákok, Ferenc József császárról nevezték el programjukat, ezért a nagy bajusz, mint logó.

Őskövületek, mint az ICQ

Ám a Rambox két szempontból is jobbnak látszik, egyrészt érezhetően gyorsabb, másrészt több szolgáltatást tartalmaz. A Franz jelenleg 34-, a Rambox 95-féle chat-, levelező-, közösségimédia- és egyéb kommunikációs szolgáltatást kezel.

Vannak még egyéb alkalmazások, mint a Pidgin, de ezek vagy kevésbé ismert, régi szolgáltatásokat gyűjtöttek össze, mint az ősi ICQ (ezt mások is kezelik), vagy fizetősek, illetve úgy tűnik, fejlesztőik magukra hagyták őket, már régen nem adtak ki új verziót. Egy további lehetőség, ha böngésző-modulokat használunk komplett új szoftver telepítése helyett.

Csak böngészővel

Itt is vannak régen nem frissülő szolgáltatások, mint az egyébként sokak által dicsért All-In-One Messenger (Chrome), de újabbak is. Chrome alatt a nemrég frissített Multi Messengert és Social Messengert próbáltuk, Firefox alatt Universal Messenger néven létezik hasonló. Ezek azonban csak fél tucatnyi-tucatnyi elterjedtebb szolgáltatást fognak össze, de ha pont arra van szükségünk, akkor elegendőek.

A Viber és a Snapchat viszont sehol sem fordult elő, vélhetően fejlesztőik nem támogatják a külső szoftverek általi hozzáférést.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Valami készül: hirtelen durván elindulnak felfelé az ingatlanárak?

Valami készül: hirtelen durván elindulnak felfelé az ingatlanárak?

Belátható időn belül bezárul az M0-ás körgyűrű: a tervek szerint 2022-re megépülhet a Megyeri-híd budai hídfőjétől az M1-es autópályáig tartó pályaszakasz is. Hogyan hat az érintett települések ingatlanáraira a beruházás? Ma még óriási eltérések vannak a négyzetméterárakban: Telkiben 430 ezer forintos, míg a tőle alig 7 km-re fekvő Perbálon 160 ezres négyzetméter áron kapható ház.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?