Hirdetés
Hirdetés

Nem várt fordulat: nem az iPhone X volt az Apple legnagyobb meglepetése

Gáspár András, 2017. szeptember 13., 08:28

Az Apple bemutatta új termékeit és szolgáltatásait. Az iPhone 8-asok kissé fölöslegesnek tűnnek, az iPhone X viszont hozta azt, amire a piac számított - az Apple eddigi legdrágább telefonjaiba végre tényleg sikerült beletenni néhány újdonságot. A legkellemesebb meglepetés mégsem a telefonok oldaláról jött: az órát sikerült elég jól felturbózni.

Az Apple elnök-vezérigazgatója, Tim Cook, a bemutatót a cég Cupertinóban (Kalifornia) lévő központjában, az ötmilliárd dollárból felhúzott Apple Park ezer fős, az alapító Steve Jobsról elnevezett színházépületében tartotta.

Három új okostelefont, megújított Apple-tévét és órát, valamint bővített szolgáltatásokat mutatott be.

Hirdetés

iPhone8 és 8 Plus - kell ez nekünk?

A bemutató legkisebb durranásán érdemes először túlesni: az iPhone 8 és 8 plus a korábbi 7-es modell továbbfejlesztése. Világrengető újdonság nincs bennük, vezeték nélkül lehet tölteni. Jobb és erősebb processzort kapott, aminek köszönhetően gyorsabb lesz, mint a 7-es modell. Fejlesztették a kamerákat is, de dupla kamera továbbra is csak a Plus változatban van.

Az iPhone 8 szeptember 22-étől lesz elérhető az Egyesült Államokban. A kisebb, 64 GB-s változata 699 dollárba kerül (nagyjából 180 ezer forintba), az iPhone 8 Plus 64 gigás változata 799 dollár lesz (bő 200 ezer forint). Kérdés, hogy a most bejelentett fejlesztések megérnek-e a felhasználóknak ennyit - főleg, hogy az iPhone 7 már 550 dollártól is elérhető (jó 140 ezer forint) és nem tud sokkal kevesebbet. Aki pedig mindenáron új iPhone-t akar, annak ott a harmadik készülék, a tízéves jubileumra kiadott iPhone X - ebben már valóban vannak technikai újdonságok, persze az ára is még borsosabb.

Magyarországon persze még borsosabbak lesznek az árak, elég csak a 27 százalékos áfára gondolnunk. Az Apple hivatalos oldala szerint 264 990 forintért vehetjük meg a sima 8-ast, 303 990-ért az iPhone 8 Plust.

USA ár (dollárban) USA ár (forintban) magyarországi ár (forintban)
iPhone 8 64 GB 699 ~180 000 264 990
iPhone 8 256 GB 849 ~218 000 321 990
iPhone 8 Plus 64 GB 799 ~205 000 303 990
iPhone 8 Plus 256 GB 949 ~243 000 360 990

Az iPhone X (amit nem X-nek, hanem 'ten'-nek kell ejteni) teljesen megújított modell a korábbiakhoz képest. Tim Cook szerint a legnagyobb előrelépés a cég életében az első iPhone óta.

Mennyivel jobb az arcunkkal feloldani egy telefont, mint az ujjunkkal?

Az iPhone X formáját újratervezték, fedőlapja mindkét oldalon üvegből készült és rozsdamentes, csiszolt acél keretet kapott, víznek és pornak ellenálló, és az új hardvereknek köszönhetően jóval gyorsabb az eddigi modelleknél. A telefon előlapját szinte teljesen lefedi a kijelző, így eltűnt róla a hagyományos "home"-gomb is.

Vezeték nélkül lehet tölteni, az eddigi ujjlenyomat-olvasót egy olyan arcfelismerő váltja, amely sötétben, és kiegészítőket viselve, vagy átsminkelve is felismeri tulajdonosa arcát. Annak, hogy más az arcával átverje a rendszert egymillió az egyhez az esélye, fotókkal nem működik az arcfelismerő.

Az iPhone X-nel (de nehéz ezt így leírni és kiolvasni: ájfón tennel) kapcsolatban már szinte minden jóelőre kiszivárgott, ami csak kiszivároghatott, így a nagy meglepetések elmaradtak. Bár a legnagyobb durranásnak az arcfelismerő rendszert szánják, ami valóban újdonság és technológiailag is izgalmas, ám kérdés, hogy tényleg annyira hasznos-e: eddig sem volt nagy nehézség az ujjunkat egy pillanatra odaérinteni a telefon egy adott pontjához, feltételezhezően néhány ezredmásodperccel gyorsulhat így a feloldás, ami a legtöbb felhasználónak azért egy dollárt se érne meg. Vicces, hogy saját képünkre formálhatjuk az emojikat, de ez sem tűnik néhány percnél (na jó, napnál) tovább szórakoztató dolognak. Kíváncsian várjuk, milyen funkciókat találnak még az arcfelismerésnek, ami annyival jobb lesz az ujjlenyomatnál.

Az iPhone X legkisebb változata 999 dollárba kerül majd, és október végétől lehet majd megrendelni. Magyarországon 379 990 forintért árulják majd.

USA ár (dollárban) USA ár (forintban) magyarországi ár (forintban)
iPhone X 64 GB 999 ~256 000 379 990
iPhone X 256 GB 1149 ~295 000 436 990

Az iPhone X igazi nagy dobása és nagy kérdőjele: OLED és AR

Ha az arcfelismerő funkció nem is lesz akkora vonzerő, azért a jobb kamerán és fejlettebb hardveren, gyorsabb működésen kívül is lesz még egy aduásza a X-nek: az új OLED-kijelző nem csak sokkal szebb képet ad, hanem kevesebbet is fogyaszt. Az Apple azt állítja, a telefon két órával tovább bírja majd egy töltéssel, mint elődje.

A másik nagy lehetőség az AR-ben (augmented reality, kiterjesztett valóság) rejlik, ám ez egyelőre az arcfelismeréshez hasonlóan kissé sötét ló: sokat áldoznak erre, az új kamera nagyon sokat fejlesztett a funkción, ám kérdés, azon kívül, hogy az íróasztalunkra varázsolhatjuk néhány játék képét, valóban jól kihasználható funkció lesz-e. Egy hordható okosszemüvegnél vagy egy autó szélvédőjénél valóban komoly lehetőségek rejlenek a technológiában, de nem tudni, a mobiloknál tényleg hasznos lesz, vagy megmarad a parasztvakítás kategóriában.

Onnan jött az izgalom, ahonnan kevésbé vártuk

A többi bejelentett fejlesztés közül az új Apple TV élesebb és színeiben élénkebb képet nyújt majd a HDR technológiának és a 4K felbontásnak köszönhetően. Az eszközt szintén szeptember 22-én kezdik forgalmazni.

Ami a X-en kívül felizgatta a nagyközönséget és az iparági elemzőket, az az átdolgozott okosóra: a 3-as széria LTE-technológiával képes csatlakozni a mobilhálózatokra, így akár telefonálhatunk is segítségével - most először anélkül, hogy egy közelben lévő iPhone-ra csatlakoznánk vele. Így külön SIM-kártyát sem kell belehelyezni. Fejlesztettek az alkalmazásokon és egészség-funkciókon is, egyebek között az okosóra képes a szívritmuszavar jelzésére is. Most először valóban felmerül az esélye annak, hogy a jövőben talán (és ez itt azért egy nagyon hangsúlyos talán) valóban nem viszünk magunkkal mindenhova telefont és pénztárcát. Ez a változat egyébként 399 dollárba kerül majd.

Ez volt egyébként a bemutatónak az a pontja, ahol az Apple-részvények árai 1 százalékos pluszba kerültek, ezzel sikerült igazán meglepni a piacokat. A kereskedés végére 0,4 százalékkal csökkent a részvény ára az előző napi árfolyamhoz képest.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Oroszország és Irán visszaszólt Trumpnak

Oroszország és Irán visszaszólt Trumpnak

Az amerikai elnök keddi, az ENSZ-ben tartott beszédére reagált Irán, miután indokolatlanul kikapott az elnöki beszédben, valamint Oroszország is, egyrészt Iránt védendő, másrészt a koreai helyzethez is volt hozzáfűznivalója, végül az orosz-amerikai fegyverzetkorlátozási szerződések megszegése is napirendre került.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?