Hirdetés
Hirdetés

A magyarok kedvence: ezt esszük az őrült nagy melegben

2017. augusztus 03., 09:46

Ha kánikula, akkor őszibarack. Minél nagyobb hőmérséklet, annál több fogy a kopasz ősziből és a nektarinból.

Az őszibarack a dinnyéhez hasonlóan kánikulagyümölcs, fő fogyasztási időszaka a nyár közepe és második fele, azaz most fogy a legtöbb belőle. Az őszibarackok közül egyaránt kedvelt a sárga vagy a fehér húsú, a molyhos héjú illetve a nem molyhos héjú (kopasz), a nektarinból a sárga vagy fehér húsú. Jelenleg a nem molyhos héjú (kopasz) őszibarack fajták a legkeresettebbek.Az őszibarack ízének és zamatanyagának kialakulása nagyon jelentős mértékben a napsütés mennyiségétől függ, azaz idén igazán finom gyümölcsöket vehetnek a fogyasztók; igaz, a gyümölcsbőla tavaszi fagyok miatt várhatóan kevesebb kerül a kereskedelembe  – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Őszibarack és a nektarin

Hirdetés

Az őszibarack-termelők általában sok fajtával dolgoznak, hogy egy érési sor kialakításával minél hosszabb ideig ki tudják szolgálni a piacot. A termőterületet tekintve még mindig a ’Redhaven’ fajta a legelterjedtebb, az összes őszibarack-termőterület mintegy 15-16 százalékát adja; kifejezetten elterjedt az északkeleti országrészben, mintegy 30 százalékos területi aránnyal. Népszerű a ’Suncrest’ fajta is, 10 százalékos részesedéssel valamint nagy klasszikusként megmaradt a ’Champion’ fajta 6-7 százalékos részesedéssel. Utóbbit főleg az idősebb generáció keresi, akik az őszibarackot e fajtával azonosítják. Jelentősebb területen van még ’Dixired’ és ’Early Redhaven’.

Az őszibarack és a nektarin esetében is a sárga húsúak képviselik a nagyobb arányt a termelésben, míg néhány évtizeddel korábban a fehér húsúak voltak az uralkodók. A nemzetközi trendek szerint azonban a súlypont ismét a fehér húsú fajták irányába tolódik.

Hol termesztik?

Magyarországon az őszibarack és a nektarin termőterülete az utóbbi években jelentősen csökkent. Az ezredfordulón meglévő termőterületnek mára kevesebb mint a fele van meg, jelenleg 3,6 ezer hektár körüli. Az éves termés az időjárási körülményeknek megfelelően ingadozó, 16-45 ezer tonna között mozog. Az őszibarackos kertek nagyobb hányada Csongrád (1440 hektár), Pest (505 hektár) és Bács-Kiskun (450 hektár) megyékben található. Jelentős termelés folyik még Fejér(200 hektár), Somogy (200 hektár), Szabolcs-Szatmár-Bereg (200 hektár) és Heves (170 hektár) megye területén.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Alattomos betegség: évente 8 ezer magyar ebbe hal bele

Alattomos betegség: évente 8 ezer magyar ebbe hal bele

Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Utánajártunk

  • BUX36770.93-2.04%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?