Hirdetés
Hirdetés

Elverte a jég a borunkat – ennyivel lesz kevesebb

2017. augusztus 09., 14:38

Letarolta Szekszárdot a jég, több száz hektáron lesz kevesebb a szőlő.

A mintegy 2170 hektáros borvidéken Bátaszék és Báta térségében július végén pusztított jégeső megközelítőleg 550 hektáron károsította a szőlőültetvényeket, mondta el Nagy István, a bátaszéki hegyközség elnöke. Sajnos van olyan 70 hektáros ültetvény, ahol nem csak a fürtöket, hanem a leveleket és a vesszőket is tönkretette a jég, több táblában 90-100 százalékos a kár.

A jégeső sajnos nagyon jó termőképességű, 8-10 éves ültetvényeket is ért, van ahol nem is érdemes szüretelni. A károk felmérése jelenleg is folyamatban van, a letarolt területeken 80 mázsás átlagtermésre számítottak, a kár nagyságát eddig több százmillió forintra becsülik. Ugyanakkor a megkímélt termés kivételesen jó minőségűnek ígérkezik, tette hozzá. A szüret hivatalosan augusztus 7-étől a korai fajták, cserszegi fűszeres, irsai olivér szedésével kezdődött, majd az oportóval folyatódik. Augusztusban a kékszőlők szürete is elkezdődik, szeptemberben a legnagyobb területen termő kékfrankos egy részét szedik, majd októberben a cabernet fajták és a merlot szürete következik.

Hirdetés
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Alattomos betegség: évente 8 ezer magyar ebbe hal bele

Alattomos betegség: évente 8 ezer magyar ebbe hal bele

Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Utánajártunk

  • BUX36770.93-2.04%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?