Hirdetés
Hirdetés

Hol tartanak a magyarországi négyzetméter-árak?

2019. szeptember 20., 11:30

Az ingatlanpiacon manapság uralkodó trendeket figyelme elmondható, hogy az árak egyre magasabbak, ám ennek ellenére bizonyos városokban töretlen a vásárlói kedv. Természetesen ez nagymértékben függ attól, hogy az érintett területen milyen elhelyezkedési, oktatási, kereseti és szórakozási lehetőségek kínálkoznak.

Nem csak az ingatlanárak vannak az egekben, hanem az albérleti díjak is, ez pedig igencsak megnehezíti azok helyzetét, akik családi támogatás nélkül indulnak neki a nagybetűs életnek. Cikkünkben a koltozzbe.hu segítségével gyűjtöttünk össze aktuális információkat a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetről.

Budapesten a legdrágábbak az ingatlanok!

Hirdetés

Az elmúlt években folyamatos áremelkedés volt tapasztalható az ingatlanpiacon. A vezető helyet egyértelműen Budapest foglalja el, ahol a négyzetméterárak valahol 450 ezer forint környékén indulnak, de akár a 700-800 ezer forintos négyzetméterenkénti összeget is elérhetik azok. Az okok nyilvánvalóak, ugyanis Budapest minden tekintetben az ország szíve, ahol rendszerint a munkabérek is jelentősen magasabbak lehetnek, mint a vidéki városokban.

Meglepően borsosak a kecskeméti ingatlanárak!

Nem csak a fővárosban kell azonban mélyen a zsebbe nyúlni, ugyanis a rohamosan fejlődő Kecskeméten minden korábbinál magasabb áron cserélnek gazdát az ingatlanok. A rendkívüli összegek ellenére is tény, hogy folyamatosan nő a kereslet a kecskeméti lakások, házak iránt. Ugyan a belvárosi ingatlanok sem számítanak olcsónak a 300 ezer forint környéki négyzetméter árakkal, de az Arborétum lakóparkban levő ingatlanok esetében sokkal többet ki kell fizetni, itt az árak 460-550 ezer környékén mozognak. A háttérben a városban elérhető rengeteg elhelyezkedési lehetőség áll, de alapvetően elmondható az is, hogy Kecskemét kikapcsolódás és oktatás terén is széles körű lehetőségekkel áll rendelkezésre. Az árak persze az albérletekre is rányomják bélyegüket, így 100 ezer forint alatt aligha lehet kiadó lakást találni a városban.

350 ezer forint az átlagos négyzetméterár a nagyvárosokban!

Az ország más nagyvárosaiban sem olcsó ingatlant vásárolni. A négyzetméterárak például Győrben, Szegeden, Debrecenben átlagosan 270-350 ezer forintnál indulnak. Az élhető városkép és a környék látnivalói nem elhanyagolható szempontok akkor, ha ingatlanvásárlásról van szó. Ennek megfelelően Egerben rohamosan emelkedő árakkal találkozni, így 400 ezer környéki négyzetméterárakkal lehet a városban számolni.

Persze nem mindenhol ilyen drága a vásárlás. Salgótarjánban 230 ezer forint környékén mozognak a legdrágább ingatlanok négyzetméterének árai. Ózdon még alacsonyabbak az árak, bár a legtöbben nem szívesen választják a környéket az elhelyezkedési esélyek kilátástalanságából fakadóan. A vidéki kisvárosokban panellakást már 12 millió környékén kaphatunk, felújításra szoruló házat szintén vásárolhatunk 10 milliós összegért. Persze a luxusra vágyók is megtalálhatják számításukat az olyan kisvárosok kertvárosi részein, mint Nagykőrös, Tiszakécske, így itt akár 30 millióba is kerülhet egy ház.

Ingatlanvásárlás befektetési céllal

A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan kifejezetten befektetési céllal vásárolnak ingatlant. Ez leginkább azokra jellemző, akik hitel nélkül is meg tudják oldani a vásárlást, és saját tőkéjük befektetésére keresik az ideális lehetőséget. Az ingatlan kétségkívül jó választás lehet, hiszen a megfelelő helyszín mellett döntve havonta akár 100 ezer forintot is zsebre lehet tenni az albérlet kiadásával. Nem ritka, hogy felújítási céllal történik az ingatlanvásárlás, majd azt korszerűsítve, kiváló állapotban, komoly milliókkal drágábban lehet eladni. Az oktatás és munkavállalás szempontjából frekventált városok gyakori célpontnak számítanak befektetések kapcsán is.

Ingatlanvásárlás hitel nélkül?

A megfelelő anyagi háttérrel rendelkezők gyakran több ingatlant is magukénak tudhatnak. Ugyanakkor a másik véglet is jelen van hazánkban, és ahol nem áll rendelkezésre a szükséges családi segítség és anyagiak, ott bizony igen nehéz egyről a kettőre jutni. A hitelintézetek folyamatosan kínálják ajánlataikat, és az albérletárakat látva gyakran olcsóbbra kijön a havi hiteltörlesztő. Mégis tény azonban, hogy sokak számára egyszerűen nem opció a hitelfelvétel, hiszen nem áll rendelkezésükre a szükséges önerő. A lakáshitel önerő nélkül tulajdonképpen lehetetlen küldetés, hiszen a bankok rendszerint úgy állnak szóba az érdeklődőkkel, ha azok általában a szükséges 30%-os önerőt fel tudják mutatni az ingatlanvásárláshoz. Ilyenkor nem marad más hátra, mint a gyűjtögetés, ami albérletet fizetve általában nem egyszerű feladat. A helyzet azonban nem reménytelen, és várhatóan az ingatlanpiaci lufi is kidurran egy idő után, csökkentve ezzel a négyzetméterárakat.

10 millió forint az álomotthonhoz

Lakásvásárlás előtt állsz és a legkedvezőbb kölcsönt keresed? Lakáshitel kalkulátorunk segít dönteni! 20 éves futamidővel 10 millió forintos hitelt az alábbi konstrukcióval vehetsz fel, ha fontos a törlesztőrészlet nagysága: az egyik legkedvezőbb ajánlatot jelenleg a K&H Bank üzleti feltételű lakáshitele nyújtja 53 332 forintos induló törlesztőrészlettel és 2,77 százalékos induló THM-mel. A CIB Bank Uno lakáskölcsön 54 205 forintos törlesztőrészlettel és 2,79 százalékos THM-mel vehető fel. Ezt az Erste Bank lakáscélú hitele 54 464 forintos törlesztőrészlettel és 2,90 százalékos THM-mel követi. Az MKB Bank lakáshitelének 55 460 forint a törlesztőrészlete, a THM pedig 3,04 százalék. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

NER-es kapcsolatra lőttek ki az Est Media-részvények

NER-es kapcsolatra lőttek ki az Est Media-részvények

Méghozzá annak hatására, hogy a cég hétfőn indikatív vételi szándéknyilatkozatot tett a biztonságtechnológiai és kriminalisztikai megoldásokkal foglalkozó Communication Technologies Kft. 51 százalékos üzletrészének megvásárlására, amelynek tulajdonosai az ajánlatot elfogadták.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?