Hirdetés
Hirdetés

Megvan, mitől pörög iszonyatosan a magyar ingatlanpiac

2018. augusztus 17., 17:50

Akár 180 ezer ingatlan is gazdát cserélhet idén. Budapest szerepe fokozatosan csökken.

Eladó lakást hirdető felirat egy debreceni társasház előtt (Forrás: MTI Fotó, Czeglédi Zsolt)
Eladó lakást hirdető felirat egy társasház előtt (Forrás: MTI Fotó, Czeglédi Zsolt)

Budapesten és legnagyobb vidéki városokban zajlott a hazai ingatlanpiac tranzakciók közel 40 százaléka tavaly - derül ki a Duna House és a KSH lakóingatlanpiaci tranzakciószámadatait vizsgálva.

A vidéki nagyvárosokban mérsékelten, a kisebb városokban jelentősen emelkedett az adás-vételek száma, amely így országosan folyamatosan növekvő tranzakciószámot biztosított. Tavaly országosan 153 770 ingatlan cserélt tulajdonost, idén a szakemberek 160-180 ezer körüli tranzakciót várnak.

Hirdetés

36 ezer lakás kelt el a fővárosban

A 10 legnagyobb forgalmat bonyolító várost a teljes forgalom arányában vizsgálva az elmúlt négy évben 8 százalékpontos csökkenés tapasztalható, így a nagyvárosok 47 százalékos ingatlanpiaci részesedése a tavalyi évre 39 százalékra esett vissza.

A legjelentősebb változás Budapesten volt, 2014-ben és 2015-ben a főváros még 30 százalék feletti részesedéssel rendelkezett, ami 2015-ben 40 ezernél is több tranzakciót jelentett. Ez tavaly azonban már csak alig több mint 36 ezer adás-vételt és a teljes piacból közel 24 százalékos részesedést jelentett.

Magyarországi lakóingatlan tranzakció darabszám és megoszlás szerint (forrás: Duna House, KSH)
Magyarországi lakóingatlan tranzakció darabszám és megoszlás szerint (forrás: Duna House, KSH)

„A vidéki nagyvárosokat vizsgálva az utolsó időszakban Győrben, Debrecenben és Miskolcon volt jelentős ingatlanpiaci bővülés, javarészt a sok újépítésű projektnek köszönhetően. A legnagyobb városok mellett azonban arányaiban és tranzakciószám tekintetében is a kisebb vidéki városok növekedtek a legjelentősebben” – mondja Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

Belehúztak a kisvárosok

Számos olyan kis és közepes vidéki város található, amely az elmúlt évben 10 százalék feletti növekedést ért el az adás-vételek terén, ilyen volt például Tiszafüred, Fonyód, Dunaföldvár, Ajka, Szekszárd vagy Jászberény.

Az ok: az ár

A hazai piac átrendeződése a növekvő árszinttel magyarázható. A válság ideje alatt a fővárosban és a nagyobb városokban zajlott az ingatlanpiaci tranzakciók jelentős része. A piaci élénkülését és az árak emelkedését először szintén a nagyvárosokban lehetett érezni, amely folyamatok most gyűrűztek át a többi városba is. A drasztikusan megdrágult fővárosi és megyei jogú városokban az ingatlanközvetítői szerep erősödésére számítanak a szakemberek, hiszen az eladási és keresési folyamatokban is egyre több segítségre van szükség a felfokozott piaci hangulat miatt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Négy százalék feletti kamat Magyarországon? Igen, mától!

Négy százalék feletti kamat Magyarországon? Igen, mától!

Új inflációkövető állampapírokat árulnak mától, amelyek kamatprémiumát megemelték. Így az első hónapokban évi 4,1 százaléknak örülhetnek a vevők, utána még magasabb várható. Kérdés azonban, mi lesz hosszú távon, mennyire száguld majd az infláció.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?