Hirdetés
Hirdetés

Neked milyen álmaid lakása? Most megtudhatod, hogy mire vágynak a magyarok

2017. november 07., 14:06

Az Otthontérkép.hu legfrissebb, több mint 1300 ember részvételével készült kutatása szerint az emberek többsége saját tulajdonú lakásban él, de néhány év múlva szívesen tovább állna. A felmérésből kiderül, hogy a legtöbben 3 szobás otthonra vágynak, melynek ára 15 és 35 millió forint között van és lehetőleg távol a nyüzsgő belvárostól.

Az Otthontérkép.hu online felmérésében résztvevők 71 százaléka jelenleg saját lakásban lakik, 18 százalék bérel ingatlant, 11 százalék pedig a család tulajdonában lévő ingatlanban vagy pedig ismerősnél húzza meg magát.

Ezek az ingatlanok javarészt (63 százalék) a lakások típusába sorolandók, csupán 30 százalék-ot képviselnek a családi házak. Ez az eredmény feltehetően azzal magyarázható, hogy a válaszadók 60 százaléka él Budapesten, további 14 százalék pedig az agglomerációban, ahol jóval nagyobb arányban fordulnak elő a lakások, mint vidéken.

Hirdetés

A kérdőívet kitöltők 13,2 százaléka egyedül él, 39,3 százalék esetén ketten, 23,4 százalék esetén pedig hárman osztoznak a lakáson. 200 ezer forint vagy annál kevesebb pénz folyik be a családik kasszába a megkérdezettek 7 százaléka esetén, 13 százalék 200-300 ezer forintból, 19,4 százalék 300-400 ezer forintból, 21,9 százalék 400-500 ezer forintból, 37,6 százalék pedig ennél nagyobb összegből gazdálkodik havonta.

A költözési szándékot a válaszadók 84,3 százaléka jelezte, 28,5 százalék-uk már most keresi jövőbeli otthonát, további 27,6 százalék pedig egy-két éven belül tervezi a költözést. Ezek a mutatók az egy évvel ezelőtti hasonló felméréskor 10-15 százalékkal alacsonyabbak voltak, ami egyértelműen annak a jele, hogy hatnak a különféle állami és piaci ösztönzők – magyarázta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.

Az emberek harmada vidékre vágyik

A több mint 1300 válaszadó harmada költözne vidékre, 14,2 százalék egy nagyobb vidéki városba, 17,2 százalék pedig egy kisebb városkába vagy faluba.

A kitöltők több mint 28 százaléka választaná az agglomerációt vagy a főváros külsőbb kerületeit, míg 9,5 százalék Budapest nyüzsgő centruma mellett tenné le a voksát. Buda és Pest kedveltségi csatájából előbbi kerül ki győztesen, 20,6 százalék költözne a budai részre, míg pontosan fele ennyi ember választaná inkább Pestet.

Az álom otthon 3 szobás és maximum 35 millió forintba kerül

A statisztikákból világosan kiolvasható, hogy a 3 szobás otthonok népszerűség továbbra is töretlen, az emberek 44 százaléka vásárolna ekkora otthont, érdekes azonban, hogy csupán 10 százalék döntene az 1-1,5 szobás ingatlanok mellett, melyek jellemzően befektetés esetén népszerűek.

Ár tekintetében általánosságban elmondható, hogy az emberek túlnyomó része (73,7 százalék) 35 millió forint alatti ingatlant vásárolna: 12,4 százalék 15 millió forint alatti, 31,5 százalék 15-25 millió forint közötti, 29,8 százalék pedig 25-35 millió forint közötti otthont tudna szívesen a magáénak.

A magasabb árkategóriában gondolkodók aránya jóval alacsonyabb, 35-50 millió forintot mindössze 18 százalék szánna lakásvásárlásra, ennél nagyobb összeget pedig csupán 8 százalék.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?