Hirdetés
Hirdetés

Ők azok a külföldiek, akik miatt nem jutunk lakáshoz

2017. szeptember 06., 20:01

A magyarok 90 százaléka társasházi lakást vagy családi házat keres. Elsősorban a nagyobb, 2-3 szobás ingatlanokra lenne igény, többségünk pedig a fővárosban próbálna szerencsét. Külföldiekből kevés van a piacon, de a legnagyobb arányban épp egy szomszédos országból próbálnak Magyarországra költözni. Az Otthon Centrum elemzéséből kiderül, kicsodák.

MTI Fotó: Mohai Balázs
MTI Fotó: Mohai Balázs

Az ingatlanirodánál érdeklődő ügyfelek a legnagyobb arányban (45,5%) társasházi lakást kerestek 2017 első nyolc hónapjában, ezt követte a családi ház-vásárlási szándék (44,9%). Egyéb építményeket, így házrészt, iker és sorházi lakást csupán 9,1százalék keresett. Az év elején végzett felméréshez képest a családi házak iránti érdeklődés nőtt meg 6 százalékkal a sor-ikerházak, valamint tanyák rovására, ezt közölte az Otthon Centrum a Privátbankár.hu-val.

A családi házat keresők közel 1 százaléka kifejezetten tanyát szeretett volna vásárolni. Hagyományos vályog, illetve vegyes falazatú ingatlanok iránt az ingatlankeresők 5,5 százaléka érdeklődött, ami meglepő módon közel két és félszerese a könnyűszerkezetes épületek iránt érdeklődők arányának. Az arányok megegyeznek az év eleji felmérésünk eredményeivel.

Hirdetés

A nagyobb ingatlanok a menők, főleg a városban

A keresők legnagyobb arányban a két és három szobás ingatlan után érdeklődtek 30-30 százalékban, ezt követte a négyszobás (17%) ingatlanok iránti érdeklődők aránya. Viszonylag magas, 13,5 százalékos arányban kerestek ennél nagyobb ingatlant (például olyan társasházat, amely egyben megvásárolható, villát, illetve kastélyt), míg az egy szobás lakások iránt a keresők csak 9 százaléka érdeklődött. Ezzel év elejéhez képest négy-öt százalékkal tovább fokozódott a két és három szobás ingatlanok iránti kereslet.

A legnagyobb arányban (41%) Budapesten kerestek ingatlant, a második legkeresettebb Pest megye volt (23%). Jelentős érdeklődés (5%) jellemezte Komárom-Esztergom és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét is, viszont gyakorlatilag elhanyagolható volt az érdeklődés Békés, Heves, Nógrád, Vas megye ingatlanai iránt. A fővárosban egy százalékkal nőtt, míg Pest megyében két százalékkal csökkent a keresési arány, míg a többi megyében az érdeklődés továbbra is töredéke a Közép-Magyarország régióban tapasztaltnak.

A többség legfeljebb 30 milliót szán költözésre

A kis értékű ingatlanok (1 millió forint alatti vételár) iránt nem volt kimutatható érdeklődés. 1-5 millió forint között volt a keresések 3,7 százaléka, ezen belül minden ötödik érdeklődő Komárom-Esztergom megyében keresett, de jelentős volt a Pest, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyei ingatlanok iránti érdeklődők aránya ebben az árkategóriában. Tavaszhoz képest az 5-10 millió közötti kategóriában a Pest megyei ingatlanok iránt 8 százalékkal csökkent az érdeklődés, 10-15 millió között viszont a keresők negyede Budapesten próbál lakást találni.

A 15 millió forint alatti ingatlanokra irányuló keresések aránya 10 százalékkal csökkent, az ennél magasabb árkategóriájú ingatlanok iránt pedig nőtt; például a 15-30 millió forint értékhatár közé eső lakások esetében 5-6 százalékkal. 50 millió forint felett csupán 6 százalékában érdeklődtek az ügyfelek.

Nem is veszik el a lakásokat?

Számolj velünk! Segítünk megtalálni a legjobb lakáshitelt és lakástakarékot gyorsan és egyszerűen! A bankok legjobb ajánlatait itt találhatod >>

Az ingatlanvásárlók 98,5 százaléka magyar állampolgár volt. A többi vásárló döntően európai állampolgár, negyede szerb vagy orosz állampolgár. Nyugat-Európából az angolok voltak a legaktívabbak (az európai vásárlók 14 százaléka), a tavalyi aktív olasz és németekkel szemben. Európai állampolgárokon túl mindössze néhány iráni, török és izraeli vásárolt lakást az Otthon Centrumnál.

Az ügyfelek átlagos életkora 43,6 év volt. Amíg a budapesti lakosok 44,4 éves korukban vásároltak, addig a Közép-Magyarország régión kívül 42,5 év volt az átlag életkor. Az európai (de nem magyar) állampolgárok átlagos életkora 43,7 év. A lakást bérlők átlagos életkoruk pedig 45,6 év. Amíg a budapestiek 47, addig a régión kívüliek átlag életkora 45 év volt. Az európai lakást bérlők átlagos életkora 44,5 év. A lakást bérlők és vevők közötti életkor különbség eltűnt; mindkét esetben 45 év körül mozog.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Sosem dolgozott még ennyi magyar Ausztriában - miért őrjöng Szijjártó?

Sosem dolgozott még ennyi magyar Ausztriában - miért őrjöng Szijjártó?

Megint mozgalmas hetünk volt, itthon és külföldön is történtek az események. Legújabb videónkban összegyűjtöttük a hét legizgalmasabb a híreit, kiderült, hogy mi akasztotta ki a külgazdasági és külügyminisztert, illetve milyen őrült ötlettel állt elő Venezuela elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?