Hirdetés
Hirdetés

Hatalmas öngólt rúgott Erdogan

2018. október 06., 15:09

Miután Erdogan az amerikai termékek bojkottjára szólította fel a népet, felkértek egy amerikai hátterű tanácsadócéget a gazdaság rendbetételére. Alig egy hét után fel is mondta az együttműködést a török elnök.

Recep Tayyip Erdogan (Kép forrása: EPA/YURI KOCHETKOV)
Recep Tayyip Erdogan (Kép forrása: EPA/YURI KOCHETKOV)

Alig egy hete, szeptember 27-én jelentette be a török pénzügyminiszter, Berat Albayrak (egyébként Erdogan elnök sógora), hogy Törökország a világ egyik leghíresebb tanácsadócégétől, a McKinsey-től kér tanácsokat egy olyan középtávú program megalkotásához, amely segíthet talpra állítani a török gazdaságot. Csakhogy ezzel komoly támadófelületet adott az ellenzéknek: Erdogan elnök ugyanis korábban arra biztatta a török polgárokat, hogy bojkottálják az amerikai termékeket, dobják el iPhone-jaikat is - szerinte ugyanis az USA gazdasági háborút indított Törökország ellen.

Márpedig a McKinsey egy amerikai tanácsadó cég - még akkor is, ha egyébként világszerte használják szolgáltatásait (sőt: a világ első számú tanácsadócégének tartják). Kemal Kilicdaroglu török ellenzéki vezető éppen ezért ostorozni is kezdte Erdogant: miért amerikai céggel dolgoztat, amikor a két ország között ilyen pocsék a kapcsolat?

Hirdetés

Erdogan bravúros választ adott a Reuters tudósítása szerint. "Ez az ember [mármint Kilicdaroglu] azzal akar minket sarokba szorítani, hogy egy tanácsadó cégről tesz fel kérdéseket, amelyet kizárólag azért fizetünk, hogy segítse gazdaságunk rendbetételét" - mondta az elnök pártja tagjainak. "Hogy ne adjunk neki többet erre esélyt, arra utasítottam minisztereimet, hogy többé ne vegyenek igénybe tanácsadást tőlük [a McKinsey-től]" - jelentette be Erdogan.

Erdogan mindjárt Budapestre jön

Hétfőn és kedden Budapestre látogat a török elnök, ezért az ilyenkor szokottnál is komolyabb útlezárások, biztonsági intézkedések lesznek, melyek így két hétköznap is megnehezítik a városban és esetenként a környékén való közlekedést. Felejtsük el az autót, dolgozzunk otthonról, esetleg vegyünk ki szabadságot. Részletek >>

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

Ami mögött egyértelműen az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség áll. Ezzel magyarázható, hogy észak-amerikai könnyűolaj (WTI) hordója több mint 3 százalékkal drágulva immár a 60 dolláros szintet közelíti, míg a Brent típusúé 2,6 százalékos szárnyalást követően a 67 dolláros szintet ostromolja. Ezek egy hónapja nem látott magasságok.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?