Hirdetés
Hirdetés

Az olaj után az arany ára is beszakadt

Fellegi Tamás, 2018. július 18., 10:33

Először az olaj, majd az arany kezdett meredek zuhanásba, miközben az amerikai részvények csúcsokat döntenek. Itthon a Richter zuhan szakadatlanul, a Mol emelkedik. Közel limittel esik a semmit nem érő Est Media.

Tegnap meglepő mértékű olajesésről számoltunk be, ez, ha kisebb mértékben is, de folytatódik: a WTI 66,70 dollár, a Brent 71,50. Az már látszik, hogy az iráni olajexportot Trump egyedül nem tudja ellehetetleníteni, de talán most már nem is akarja annyira, mivel nem venné jó néven új barátja.

Arany
Arany

Az olaj után most az aranyat is megtalálták az eladók, szűk 24 óra leforgása alatt 1245-ről 1223 dollárra zuhant az ár, ráadásul három hónapja még 1360-on volt.

Hirdetés

Úgy tűnik, mintha a befektetők a mindig csak emelkedni tudó amerikai részvényekbe hordanák a pénzt, ezen belül is a legnagyobb technológiai és internetes cégekbe. Az S&P 500 index 2810 pontig emelkedett, ennél magasabban csak a január végén volt pár napig, a Nasdaq pedig máris örökös csúcson van 7855 ponton.

A részvények közül az Amazon ér el negyedik napja új csúcsot 1844 dolláron, a Facebook ugyanezt teszi 210 dolláron, a Microsoft 106 dolláron, de a Google is áttörte az év eleje óta kiépített ellenállást, 1200 dollárig érve.

Google
Google

Ezekben a papírokban klasszikus mánia zajlik, fundamentálisan már igen drágák, némelyikük már az ezermilliárd dolláros kapitalizációt közelíti, ami pénztermelő képesség szempontjából csak az Apple esetében indokolt, ott viszont érdekes módon nincs mánia, azt a stabil kezek veszik.

Európában szerényebb emelkedés mutatkozik, a BÉT-en a Mol emelkedik bő egy százalékkal 2658 forintig, az OTP fél százalékot drágul 10 020 forintig, a Richter ugyanennyit esik4658 forintig. A gyógyszergyári papír valósággal összeomlott azt követően, hogy elengedett benne az 5000 forintos óriás támasz, ez tulajdonképpen a technikai elemzés szabályai szerint klasszikus viselkedés, persze ez sovány vigasz a részvény tulajdonosainak.

A tegnapi limit mértékű esés után ma tovább zuhan az Est Media 14 százalékkal 106 forintig, véleményünk szerint egész pontosan nullát ér, miután a cégben semmi nincs, tevékenységet sem végez, érthetetlen, hogy lehet még a tőzsdén. Igaz, hogy az Opust és a Konzumot is ellátták vagyonnal, mégpedig bőségesen, bennük azért volt alaptevékenység, volt mire építeni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ha globális háború jön, mehetünk a pincébe – variációk a jövőre

Ha globális háború jön, mehetünk a pincébe – variációk a jövőre

Mi lesz, ha teljesen összeomlik a nyugati világrend? Fenyeget-e globális háború, és milyen térben vívják majd meg? Hol a helye Magyarországnak, kiben bízhat, és mit rejthetnek a titkos moszkvai archívumok? A többi közt erre keresték a választ külpolitikai szakértők egy mai vitafórumon Budapesten, amely a pengeváltásoktól sem volt mentes.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?