Hirdetés
Hirdetés

Erősödik a forint, gyengül a svájci frank

Fellegi Tamás, 2017. december 27., 10:55

Újabb lendületet kapott az ünnepek előtti forinterősödés, a lengyel zloty is erősödik, a svájci frank viszont gyengül. Az arany is felfelé tart, az olajár pedig két éves csúcsra ért, igaz, csak dollárban. A tőzsdéken kitart az egész éves optimizmus, a hazai börzén a Mol emelkedik, az év slágerrészvényei viszont ma lefelé tartanak.

A hónapot gyengén kezdő forint már karácsony előtt összeszedte magát, de ma délelőtt újabb erősödés indult: egy euróért kevesebb, mint 311 forintot kell adni. Nem tudni, hogy csak az exportőrök év végi átváltásai állnak a dolog mögött, vagy egy hosszabb folyamat kezdetét látjuk.

Euró/forint
Euró/forint

Mindenesetre a cseh korona és a zloty már egy ideje masszívan erősödnek, a forint eddig nem tette ezt, ugyanakkor mindhárom valuta alulértékelt. Ma a zloty is tovább erősödött, egy időben kezdték venni a forinttal.

Hirdetés

Szépen zárja az évet az euró, legalábbis a jelenlegi állapot szerint: 1,19 a dollárhoz képesti árfolyama, idén 14 százalékot erősödött az amerikai valutához képest. Ugyancsak nagyot ment a közös európai fizetőeszköz a svájci frankhoz képest, jó esély van rá, hogy jövőre át is lépi a bűvös 1,20-as szintet, amely 2015 januárjában látványosan omlott össze.

Euró/svájci frank
Euró/svájci frank

A tőzsdék tartják az egész éves emelkedés során elért szinteket, Európában ma is kisebb erősödés látható. A BUX is emelkedik 0,2 százalékkal 39 100 pontig, jórészt az egy százalékkal 3000 forintig erősödő Molnak köszönhetően, míg a többi nagypapír alig mozdul.

Esnek ma az idei év során megtáltosodott részvények, köztük azon cégek papírjai, melyekbe Mészáros Lőrinc bevásárolt.  A Konzum 3330 forint, ami két százalékos gyengülés, az Opus egy százalékkal van lejjebb 670 forinton, az Appeninn 6 százalékot esik 655 forintig, a CIG Pannónia egy százalékot 451 forintig, végül az egy elemző által ezer forintosra értékelt Pannergy három százalékkal 641 forintig gyengül.

Drágul az arany: a két hete még 1240 dolláron álló nemesfém ma már 1290-es cserél gazdát. Az olajár igen nagy magasságot ért el: immár a WTI is 60 dollár, miközben a Brent majdnem 66, ezzel két és fél éves csúcsra kapaszkodott a fekete arany. Igaz, a dollár gyengülése miatt euróban, így persze forintban is sokkal mérsékeltebb az emelkedés, legalábbis az idei évben.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Beizzítják az űrversenyt – Kína kolóniát építene a Holdra?

Beizzítják az űrversenyt – Kína kolóniát építene a Holdra?

Kennedy és az első Holdra szállás óta nem volt különösebben éles az űr, pontosabban a Hold meghódítására irányuló verseny. Ezt most Kína piszkálhatja fel, ugyanis olyasmire készül, amit eddig senkinek sem sikerült: űrszondát akar juttatni a Hold sötét oldalára. Kérdés, hogy milyen céllal – és vajon mit visznek magukkal a rejtélyes holdjárón.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?