Hirdetés
Hirdetés

Felülteljesített a tőzsde, megszületett az év legnagyobb felvásárlása

BR, 2017. december 14., 18:39

A magyar piacon jó volt a hangulat, Amerikát a vállalati hírek és a Fed mozgatta.

Ahogy arról korábban írtunk, meghozta a várva várt döntést a Fed, és végül megemelték az alapkamatot az 1,25-1,50 százalék közötti sávba. Az amerikai tőzsdeindexek közül a Dow reagált a legjobban a Fed-döntésre, újra történelmi csúcsra emelkedett az index, míg az S&P 500 indexet lehúzták a pénzügyi szektor pocsékul teljesítő részvényei. Ugyanakkor a csütörtöki nyitásban már minden főbb index emelkedésben tudott nyitni, a döntés mellett az is húzta az indexeket, hogy a kongresszus várhatóan még az idén megtartja végső szavazását az amerikai adóreformokról.

Ennek tükrében a 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 0,18 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,12 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,16 százalékos nyereségben indította a kereskedést. A nap vállalati hírének egyértelműen a Walt Disney és a Twenty-first Century Fox összeolvadása bizonyul, a filmgyártó mogul ugyanis 52,4 milliárd dollárt ad a vetélytársáért, erről itt írtunk részletesebben a Privátbankár.hu-n. >>>

Hirdetés

Nyugat-Európa lefordult

Nyugat-Európában ugyanakkor nem volt különösebben jó a hangulat, Londontól Madridig egytől-egytől fél százalék feletti-egy százalékhoz közeli mínuszt produkáltak a főbb tőzsdeindexek. A forint végül 314,40-en állapodott meg az euróval szemben.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1806 dollárt adtak, 0,17 százalékkal erősödött az amerikai deviza.  A két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökkent. A legközelebbi, februári határidős jegyzésekben a Brent hordónkénti ára 0,48 százalékos veszteségben, 62,14 dolláron, a januári szállítású WTI-é pedig 0,71 százalékos mínuszban, 56,20 dolláron forgott.

Budapest örömtáncot jár

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX hosszas menetelés után végül 1,02 százalékos emelkedéssel, 38 616,19 ponton zárta a mai napot, a tőzsde 14 milliárd forintos forgalmat bonyolított a hét utolsó előtti kereskedési napján. A bluechipek közül egyedül a Richter nem tudott erősödni, a gyógyszerpapír 0,08 százalékos csökkenést követően 6410 forinton fejezte be a napot. A Mol  2,08 százalékkal 3049 forintra erősödött, míg az OTP-részvények ára 0,97 százalékkal 10 385 forintra nőtt. A Magyar Telekom árfolyama 0,22 százalékkal 462 forintra emelkedett.

Mindeközben: Mészáros Lőrinc újabb cégbe szállt be. >>>
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megteltek a hotelek – mi már tudjuk, hová mész a hosszú hétvégén

Megteltek a hotelek – mi már tudjuk, hová mész a hosszú hétvégén

Nem csak a nagy ünnepek számítanak kiemelkedőnek a szálláshelyek forgalmában, a húsvétot követő május elsejei majálisok, és így a hosszú hétvégék csurig töltik a vendéglátóhelyeket. Az év negyedik hosszú hétvégéje ráadásul 4,5-szeres forgalomnövekedést hozhat, ráadásul az átlagos foglalási érték is folyamatosan növekszik a Szallas.hu adatai szerint.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?