Hirdetés
Hirdetés

Gyenge a forint, drágul az olaj, vágtatnak a tőzsdék

Fellegi Tamás, 2018. március 06., 10:30

A tőzsdéken jó a hangulat, sem a kamatemelések, sem az importvámok okozta felzúdulás nem riasztják meg a befektetőket. Minden kontinensen zsákolják a részvényeket, itthon is emelkednek a nagyok, csak a Konzum és az Opus gyengélkedik. A dollár újra gyengült, a forint tartósan gyenge, az olajár emelkedik.

Tegnap Amerikában folytatódott a pénteken megindult emelkedés: úgy tűnik, az amerikai importvámok már nem nyugtalanítják a befektetőket, pláne, hogy Trump elnök jelezte: bizonyos kereskedelmi szerződések módosítása esetén nincs is szükség a vámokra, legalábbis a felvetett mértékben. Igaz, hogy közben a szavak szintjén durvul a kereskedelmi háború, de a piac már megszokta, hogy az amerikai elnök intézkedései nagy hangoskodással indulnak, aztán rendszerint kompromisszum alakul ki.

Az S&P 500 index 1,1 százalékot emelkedett 2721 pontig, így nagyjából 5 százalékkal marad el januári csúcsától, a Nasdaq Composite hasonló emelkedéssel 7330 pontig jutott, ami csak bő két százalék elmaradás a tetőtől. Ez azt mutatja, hogy az utóbbi években vezető internetes-technológiai szektor továbbra is erős.

Hirdetés

Tegnap ismét kiemelkedő volt a Netflix teljesítménye: újabb nagy emelkedés, újabb csúcsra.

Netflix
Netflix

Ma már Ázsiában is visszatért a jó hangulat: a Hang Seng 2,3 százalékkal ugrott meg, a Nikkei 1,8 százalékkal került feljebb. Európában is erősek a piacok: az indexek bő egy százalékkal nyitottak feljebb.

A BUX 1,2 százalékkal erősödik 37 570 pontig, az OTP 1,2 százalékkal van feljebb 11 220 forinton, a Mol 1,3 százalékkal 2803 forinton, a Richter 1,6 százalékkal 5700 forinton.Esik az Opus 3 százalékkal 539 forintig és a Konzum 0,7 százalékkal 2825 forintig.

Emelkedik az olajár: a WTI 62,7 dollár, a Brent 65,7. A forint továbbra is gyenge, eurónként 314,30 az árfolyam. A dollár múlt heti erősödése, úgy tűnik, átmeneti volt: az akkori 1,215-el szemben most ismét 1,235 az euróhoz képest az amerikai fizetőeszköz.

Euró/dollár
Euró/dollár
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Sokk a klímacsúcson: Trump, Putyin és az arabok kisiklatták a tárgyalásokat

Sokk a klímacsúcson: Trump, Putyin és az arabok kisiklatták a tárgyalásokat

Az USA-Oroszország-Szaúd-Arábia-Kuvait négyes együtt torpedózta meg az októberi klímajelentést. Rajtuk kívül minden résztvevő ország támogatta a dokumentumot, de a különutasok elérték, hogy a klímaügyi csúcstalálkozó konszenzus híján nem tudja kötelező érvényűvé tenni a riasztó jövőképet festő tanulmány klímamentő javaslatait.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?