Hirdetés
Hirdetés

Trump-rali után Trump-krach? Vagy másra kell itt figyelni?

Eidenpenz József, 2018. december 06., 18:58

Február óta nem látott árfolyamesések vannak a tőzsdéken, lenullázva a hétvégi állítólagos amerikai-kínai megállapodás pozitív hatásait. Ráadásul az olaj is szinte szabadesésbe váltott az oroszok hozzáállása miatt. Budapest sem volt kivétel, főleg a Richter és az OTP esett nagyot, a forint viszont stabil.

A Mikulás az idén a medve hátán érkezik – idézett ma a Bloomberg egy piaci szereplőt. (A medve a tartós részvénypiaci esés, a bika az emelkedés jelképe.) A “halálkereszt” leselkedik az S&P 500 grafikonján – így a Marketwatch. Halálkeresztnek hívják, amikor az 50 napos mozgóátlag a 200 napos alá esik, ezt sokan a tartós esések jelének tartják.

Vérengzés Frankfurtban, két éves mélyponton a DAX, medvemódba kapcsolt az index – ilyen címekkel volt tele ma a tőzsdei sajtó, és még nincs is mindenhol vége a napnak. A legtöbben azt írták, hogy az esés oka a Huawei főnökének letartóztatása, azzal a váddal, hogy cége megsértette az amerikai embargót.

Hirdetés

Ezt azért tartották ijesztőnek, mert a kínai-amerikai kapcsolatokat megronthatja, pedig épp most, a G-20 csúcs nyomán csillant fel a remény a vámvita megoldására. A német index végül 3,5 százalékkal esett, és a legtöbb nyugat-európai társa alig maradt el tőle. A Stoxx 600 nevű szélesebb körű európai mutató is 3,3 százalékkal ment lejjebb.

A forint tartja magát

Az USA-ban sem sokkal jobb a helyzet, az S&P 500 2,1, a nasdaq indexe 1,2, a Dow Jones ipari átlag 2,4 százalékos mínuszban tart jelenleg, de voltak valamivel lejjebb is. Itthon a BUX index 2,3 százalékkal esett, az OTP 3,1 százalékkal 11 480-ra, a Mol 0,9 százalékkal 3116-ra, a Richter 3,5 százalékkal 5540-re.

További árfolyamok itt láthatók

A Telekom 1,7 százalékkal süllyedt, 445-re. A 4ig kilenc százalékkal lett olcsóbb. A forint nap közben gyengült, majd estére visszaerősödött, most 323,10 az euró.

Mi lehet a valódi ok?

Mélyrepülésben az olaj, négy százalékos mínuszban, a WTI 51 dollár alatt, a Brent 59 dollár közelében. Ezt Oroszország és az OPEC kapcsolatával magyarázzák, ami nem tűnik fényesnek. Természetesen ez is hozzájárult a részvénypiacok nagyobb eséséhez.

Az Alapblog “Nyugdíjas” nevű szerzője, Szabó László szerint a részvénypiacokat valójában nem az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatok vagy az erről szóló nyilatkozatok mozgatják. Az áresések valódi oka a világgazdaság lassulása.

Elszállt a VIX, esik a bitcoin

Az S&P 500 indexre kötött opciók volatilitását jelző, félelem-indexnek is nevezett VIX nagyot ugrott, február óta nem látott szintekre ért. Ez februárban több nagy amerikai ETF (tőzsdén kereskedett alap) bezárását okozta, most még nem vagyunk azon a szinten, de a jelek vészjóslóak.

A kriptodevizák is újabb kanyart vettek lefelé, a bitcoin vészesen közelít a nemrég beállított éves mélypontokhoz 3600 dollár körül.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Összeomlottak az államkötvényhozamok

Összeomlottak az államkötvényhozamok

Váratlanul újra pánikszerű vétel bontakozott ki a fejlett európai országok államkötvényeinek piacán: az árak megemelkedtek, a hozamok nagyot zuhantak. A pánikot egy, a vártnál rosszabb eurózónás adat okozta, amelyik jobban megnézve nem is olyan rossz, de olyan méretű a pesszimizmus, hogy a bolhát is elefántnak látják.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • 5 százalékos kamat Magyarországon, de mi lesz az ingatlanárakkal?

    2019. április 13., 20:01
    5 százalékos kamat Magyarországon, de mi lesz az ingatlanárakkal?

    Az utóbbi időben gyorsan emelkednek a lakosság által elérhető kockázatmentes hozamok az állampapírok emelkedő kamatának köszönhetően, immár lényegében elértük az 5 százalékot. Ez már lassan versenyképes lesz az ingatlankiadással elérhető hozammal, lehet hogy emiatt fog kipukkadni az ingatlanpiaci lufi?

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?