Hirdetés
Hirdetés

Vizsgálat indult a webáruház-óriás ellen: tisztességtelenül versenyeznek?

Gáspár András, 2018. november 30., 12:25

Az Amazon gyakorlatilag saját versenytársainak nyújt kereskedési platformot, így fontos adatokat is szerez tevékenységükről - Németországban azt vizsgálják, tisztességtelenül használja-e a többi kereskedőről meglévő információit, esetleg lekoppintja-e termékeiket is.

Az Amazon németországi logisztikai bázisa Wernében, 2018. novemberében. Fotó: EPA/Friedmann Vogel
Az Amazon németországi logisztikai bázisa Wernében, 2018. novemberében. Fotó: EPA/Friedmann Vogel

A német trösztellenes hatóság vizsgálni kezdte, hogy az Amazon hátráltatja-e a tisztességes versenyt az ország online vásárterén – írja a CNBC. A Bundeskartellamt (azaz a német szövetségi versenyhivatal) azt közölte: rengeteg panaszt kaptak, emiatt megvizsgálják, hogy tisztességtelenül használja-e piaci pozícióját a társaság, hátrányba hozva ezzel az eladókat a piactéren. Megemlítenek néhány olyan gyakorlatot, ami felveti a tisztességtelenség gyanúját: az Amazon visszatartja az egyes eladóknak járó kifizetéseket, magyarázat nélkül blokkol eladói oldalakat és saját céljaira használja fel a piactéren szereplő eladók által gyűjtött adatokat.

A hivatal azt is vizsgálja, hogy az Amazon dominanciája hátráltatja-e más online kereskedők tevékenyégét, és hogy a kereskedők értékesítései mennyire függenek az Amazontól.

Hirdetés

Az Európai Unió versenybizottsága már folytat egy vizsgálatot az Amazon adathasználati gyakorlata miatt. A bizottság vezetője, Margrete Vestager azok miatt az aggályok miatt világítja át az Amazont, melyek szerint a társaság a sikeres rivális kereskedők adatait felhasználva olcsóbb másolatokat visz a piacra. A fő probléma ugyanis éppen ez: az Amazon két szerepkörben is jelen van az online piacon. Egyrészt biztosítja a kereskedőket és vásárlókat összekötő online piacteret, másrészt maga is megjelenik ezen a felületen online szereplőként – így közvetlen versenytársainak tevékenységére, értékesítésére tökéletes rálátással bír.

Bár a most indult németországi vizsgálat az Amazon német kereskedőire gyakorolt hatásokra koncentrál, a két párhuzamosan futó ügyben természetesen támogatják egymást a felek.

Az Amazon szóvivője a CNBC-nek a borítékolható választ adta: teljes mértékben együttműködnek a Bundeskartellamttal a vizsgálat során, és továbbra is keményen dolgoznak azon, hogy támogassák a kis- és középvállalkozásokat. Hozzátették: több tízezer német kkv használja az Amazon.de platformot, 70 százalékuk pedig exportál is, azaz világszerte szolgál ki vásárlókat.

Arról nincs elérhető statisztika, hogy hány magyar eladó kínálja termékeit az Amazon.de-n keresztül. A magyar vásárlók mindenesetre másfél éven keresztül szerethették nagyon a platformot: 2016 ősze és 2018 tavasza között a 39 eurót (bő 12 ezer forintot) meghaladó értékű vásárlásoknál elérhető volt az ingyenes kiszállítás lehetősége – ez Európában már csak a cseh, a dán, a svéd és a finn kiszállításokhoz érhető el.

Az Amazon részvényei idén elképesztő utat járnak be: szakadatlan emelkedéssel ősz elejére 2000 dollár fölé emelkedett az árfolyam, hogy aztán több lépcsőben nagyot zuhanjon: novemberben már 1500 alatt is lehetett Amazon-részvényt venni. A háttérről itt írtunk bővebben >>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Orbán keményen nekitámadt Brüsszelnek és mindenkit szavazni hívott

Orbán keményen nekitámadt Brüsszelnek és mindenkit szavazni hívott

Orbán interjút adott a közmédiában, a miniszterelnök a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában járt. Itt mindenkit arra kért, hogy menjen el szavazni az európai parlamenti választásokon, emellett pedig ismételten szidta Brüsszelt egy sort.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX41931.67-0.06%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?