4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Elvehetetlen örökpanoráma, szép kilátás - mennyi ezekből a jelzőkből a valóság és mennyivel növeli meg az ingatlan értékét? Mennyit számít a tájolás, vagy, hogy hova néz az ablak? Régen még a napsütötte déli tájolású lakás volt a menő, a klímaváltozás viszont mostanra a nyirkos, sötét lakásból kellemesen hűvös északi fekvésű ingatlant csinált - ez előbb-utóbb az árakban is meg fog jelenni.

Az OTP Ingatlanpont összeszedte, piaci szempontból mit érdemes tudni a fekvésről, kilátásról.

Az ingatlantulajdonosok sok esetben úgy tekintenek a „panorámára”, mint minden hirdetés aduászára. A vonzó képek és hangzatos leírások mögött azonban sokszor nincs igazi tartalom, hiszen magára a fogalomra sincs egyértelmű definíció, így a számonkérés is nehézkesebb. Szintén nincs hüvelykujj szabály arra, hogy a szép kilátás mennyivel növeli meg az ingatlan értékét, azonban vannak olyan tényezők, amelyek nagy általánosságban érvényesnek tekinthetők.

Minél feljebb, annál drágább?

Ilyen például új építésű társasházak esetén, hogy hányadik emeleten van a lakás. A régebbi, lift nélküli négyemeletes épületeknél még előny volt az első, vagy második emelet, ma már azonban nem jellemző, hogy a két emeletesnél magasabb társasházat lift nélkül építenének meg. Kijelenthető, hogy emeletenként – természetesen alulról felfelé – 1-5% között nőhet értékesítéskor ugyanazon méretű és elrendezésű ingatlanok ára.

A legtöbb esetben az újépítésű projektek legfelső szintjén nagy teraszos penthouse lakásokat alakítanak ki, amelyeket nem is feltétlenül dobnak piacra az értékesítés kezdetekor, csak az épület átadásához közeledve, vagy ha már a többi ingatlan elkelt. A beruházó ugyanis így érheti el a legmagasabb árat ezeknél, az épületen belül alapból is legdrágább lakásokért.

Klímaváltozás: így lett a sötét, nyirkos lakásból kellemesen hűvös északi fekvésű

Újabban a tájolásnak is egyre nagyobb a jelentősége – hívja fel a figyelmet Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Míg korábban egyértelműen hódított a déli tájolás, mára a vásárlók egy része, félve a mind nagyobb nyári hőségtől, alaposabban átgondolja a csak délre tájolt szobákkal rendelkező lakások vásárlását – hacsak nem abban az irányban van az egyedi panoráma.

Amíg korábban az északi fekvést a sötét és nyirkos lakásokkal azonosították, ma már egyre inkább – ám jellemzően csak a nyári hónapokban – a kellemes hűvös jut először eszükbe róla. Ez még nem árfelhajtó tényező, de évtizedes távlatban akár az is lehet – teszi hozzá az elemző.

Mindenki klímát akar - és ezzel csak rontunk a helyzeten

Ördögi kör: ahogy hevül a Föld, úgy fordulnak az emberek egyre gyakrabban a légkondi felé, ami fokozott üvegházgáz-kibocsátással járhat, melytől pedig még nehezebb lesz fékezni a klímaváltozást. Korábbi cikkünk >>

A nagy meleg ellen persze lehet sokféle árnyékoló megoldással is védekezni, és az újépítésű lakások nagy része klimatizált, vagy igény esetén felszerelhető légkondicionálóval. Mindezek azonban többletköltséget jelentenek, sőt az utóbbit sokan nem is szeretik, esetleg allergiásak rá. A hőérzet és hőigény természetesen szubjektív tényező, és nem szabad eltekinteni attól sem, hogy télen viszont előny a világosabb déli fekvés. Ugyanakkor nem kizárt, hogy az érzékelhető klímaváltozás hatására a jövő slágere inkább az északi tájolású, naptól védettebb, árnyékos lakás lesz – mondja Valkó Dávid.

A melegtől való tartózkodás miatt a nyári hőségre érzékenyebb lakásvásárlók már most kezdenek elfordulni a déli tájolástól, inkább az északi, észak-nyugati fekvésű ingatlanokat keresik, így a déli fekvés tradicionális árelőnye is eltűnhet, főleg az elsősorban nyáron használt nyaralók és üdülők piacán.

Az elmúlt időszak cikkei a klímaváltozásról a Privátbankár.hu oldalain:

Globális figyelmeztetést adtak ki a svédek – túlélni a klímaváltozást
Fejenként havi 1500 forinton bukott el a magyar klímavállalás?
Ötven fok és vízhiány – megkezdődött évszázadunk nagy küzdelme
A tengeri állatok hatoda pusztulhat ki az évszázad végére a klímaváltozás miatt

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Aggódnunk kell a sok üres raktár miatt?
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 15:06
Még mindig rengeteg új ipari ingatlan van építés alatt vagy tervben.
Ingatlan Pocsék év volt a tavalyi, idénre már ébredést jósol az MNB a kereskedelmiingatlan-piacon
Mester Nándor | 2024. április 25. 15:04
Tovább nőhet a kihasználatlanság az irodáknál és a raktáraknál, kicsit javulhat a helyzet a bevásárlóközpontok és a hotelek esetében. A befektetők azonban most sem sietnek ilyen eszközöket venni.
Ingatlan Így született meg Magyarország legnagyobb irodaportfóliója
Natív tartalom | 2024. április 25. 12:58
Az elmúlt évek legfontosabb ingatlanpiaci eseményei között említhetjük a CPI Hungary vállalatfelvásárlásait, amelynek eredményeképpen jelenleg a cég összesen 603 500 négyzetméternyi kereskedelmi területet kezel, többek között a legnagyobb budapesti irodaportfólióval rendelkezik. A cég sajtóanyagában kiemeli: kihasználtságuk 93 százalékot tesz ki, továbbá felhívják rá a figyelmet, hogy aktívan támogatják a teljes szektor fenntarthatósági szemléletének formálását.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aszófő és Akali lenyomta Zánkát és Révfülöpöt
Mester Nándor | 2024. április 24. 18:52
A Balaton északi partjának középső részén mintha megállt volna az idő. Alig van ingatlanforgalom, az árak is befagytak, mert a tulajdonosok nem nagyon akarnak engedni. A drágasági versenyt egyelőre Aszófő nyeri, de ott liheg a nyakán Balatonszepezd és kicsit lemaradva a Badacsony alja – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Megrohamozhatják a bankokat?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 09:08
Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 
Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG