Hirdetés
Hirdetés

Használt vagy új lakás: melyik éri meg jobban?

2019. március 28., 15:31

A lakáskeresők néhol már azzal szembesülhetnek, hogy a használt lakások árai megközelítették az újépítésűekét, annak ellenére, hogy például a főváros egészét tekintve átlagosan másfélszer kell többet fizetni egy új lakás négyzetméteréért. A hirdetések azonban néha csalókák: amíg az egyikbe azonnal lehet költözni, addig a másikra talán még évekig kell várni.

Újépítésű lakás Miskolcon
Újépítésű lakás Miskolcon

Bár az ingatlan adásvételek bő 90 százaléka a használt lakások piacán történik, jelenleg a panellakások mellett mégis az újépítésű társasházi lakások a piac slágerei. A vásárlókat a piac – területtől függően – választás elé állítja: megéri-e egy új lakásért megfizetni a 45-50 százalékos árkülönbözetet, vagy sem. Sokak meglepetésére azonban ma már előfordulnak olyan területek, ahol az árak összeértek: a fővárosi XI. kerület belső részein (Újbuda központ) például egyaránt 900 ezer – 1 millió forintos négyzetméteráron kelnek el a kisméretű új és a teljes körűen, frissen felújított használt téglaépítésű ingatlanok is. Ebben az esetben – hacsak nincs valamilyen egyéb, például építészettörténeti megfontolás – sok érv szól az új ingatlan mellett, hiszen az a személyes igényeknek megfelelően alakíttatható ki és feltehetőleg fenntartási költségei is alacsonyabbak.

Az árakban tapasztalható jelenség oka egyrészt a piac működésére vezethető vissza, hiszen ahol nagy a kereslet a lakóingatlanok iránt, ott az ár is felfelé kúszik, függetlenül attól, hogy éppen új vagy régi az adott épület.

Hirdetés

„Azokon a népszerű környékeken, ahol a beépíthető területek hiányában kevés az új építés, ott a használt lakások ára is elérheti az újakét. Emellett nagy tömegben hiányoznak a piacról az „újszerű” lakások. A 2010-es évek első felének megtorpanó ingatlan beruházásai miatt ugyanis ma viszonylag kevés 5-6 éves ingatlan van a piacon, amely árában reális átmenetet képezhetne a teljesen új és a több évtizedes, vagy még régebbi ingatlanok között” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy az újépítésű ingatlanokat legtöbbször már az építkezés befejezése előtt meghirdetik a piacon.

Egy azonnal költözhető használt lakás négyzetméterára áll szemben ebben az esetben egy olyan ingatlanéval, ami akár csak másfél-két év múltán készül el. Így érthető, hogy az alapvetően magasabb áron kínált újépítésű ingatlan akár 50 százalékos készültségi fokon kerül annyiba, mint egy használt lakás” – mondja Homolya Gergely, az OTP Ingatlanpont újépítésű ingatlanokért felelős projektmenedzsere.

„Akinek nincs ellenére, hogy tervezőasztalról vásároljon ingatlant, és nem sürgős neki a költözés, annak azt javasolom, hogy olyan ingatlan beruházásokat válasszon, amelyek mögött komoly banki projektfinanszírozás áll, mert ebben az esetben a vásárló biztos lehet abban, hogy az épület valóban olyan minőségben és azon az áron fog megépülni, ahogy az előszerződésben rögzítették” – tette hozzá a szakértő.

10 millió forint az álomotthonhoz

Lakásvásárlás előtt állsz és a legkedvezőbb kölcsönt keresed? Lakáshitel kalkulátorunk segít dönteni! 20 éves futamidővel 10 millió forintos hitelt az alábbi konstrukcióval vehetsz fel, ha fontos a törlesztőrészlet nagysága: az egyik legkedvezőbb ajánlatot jelenleg a K&H Bank üzleti feltételű lakáshitele nyújtja 53 773 forintos induló törlesztőrészlettel és 2,87 százalékos induló THM-mel. Ezt a CIB Bank lakáskölcsöne követi 2,81 százalékos THM-mel és 54 305 forintos törlesztőrészlettel, utána pedig az Erste Bank lakáscélú hitele 54 861 forintos törlesztőrészlettel és 2,92 százalékos THM-mel. Szintén kedvező a Raiffeisen Bank lakáshitel ajánlata: 57 177 forintos induló törlesztőrészlet és 3,41 százalékos kezdő THM-mel kínálja a bank a kölcsönt. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hidegháború jöhet a hazai IT-fronton

Hidegháború jöhet a hazai IT-fronton

Információink szerint kódolva volt a rendszerben, hogy a Microsoft Magyarország nem hosszabbít szerződést a T-Systems-szel, ez a nemzetközi gyakorlatnak teljesen megfelelő döntés volt. Míg egyik informátorunk úgy látja, hogy ennek semmi köze ahhoz, hogy hamarosan a 4iG lesz a tulajdonos, addig egy másik, informatikai fronton otthonosan mozgó forrásunk úgy gondolja, hogy egyértelműen emiatt született a döntés.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?