Hirdetés
Hirdetés

Valami történik a magyar ingatlanpiacon: vége az őrültek házának?

2017. augusztus 09., 09:18

Kevesebben készülnek már lakást venni vagy építkezni és még a felújításoknál is inkább kivár a lakosság - a GKI friss felmérése szerint az ingatlanpiaci kilátások továbbra is derűlátóak, de már túl vannak a csúcson. A lakásárak még emelkednek, de már egyre többen gondolják úgy, hogy közeleg az őrület vége, és jön a stagnálás.

A GKI fővárosi és országos ingatlanpiaci index értéke is enyhén, 1 ponttal csökkent júliusban az előző negyedévi felméréshez képest. A tavalyi eredményeknél viszont 2-2 ponttal magasabban állnak a mutatók. Az ingatlanpiaci kilátások kissé túl vannak a csúcson, de még mindig alapvetően derűlátást tükröznek a gazdaságkutató szerint.

A fővárosi és a magyarországi ingatlanpiaci index egy számba sűríti az egyes részpiacok (a lakás-, az iroda-, az üzlethelyiség- és a raktárpiac) következő egy évben várható helyzetére vonatkozó várakozásokat, s ezzel összefoglaló képet ad az ingatlanpiaci kilátásokról.

Hirdetés

Lakáspiac: a vidéki lendület megtört

A lakáspiaci index az ingatlanos cégek illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba. Míg a budapesti index csaknem 3 ponttal emelkedett, az ország egészére vonatkozó mutató bő 1 ponttal csökkent. Az egy évvel ezelőttinél a budapesti index 3, az országos 7 ponttal került lejjebb. Az országos index 7 negyedéves mélypontra jutott.

A válaszadó ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások a fővárosi agglomerációban és a nyugati régióban javultak, a keletiben viszont romlottak. Budapesten csaknem minden lokáció esetében javultak a várakozások. Keleten csak a panellakások esetében nem történt romlás, nyugaton csak a családi házaknál volt pozitív elmozdulás.

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások – január és április után – júliusban is romlottak valamelyest. Az előző negyedévhez képest mind a biztos (tehát, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót), mind a valószínű szándékú körben is csökkenés következett be. Ezek a várakozások 7 negyedéves mélypontjukra estek vissza.

A lakásfelújításra és korszerűsítésre készülők száma is csökkent valamelyest - a GKI szerint kivárnak a tulajdonosok.

Még mindig emelkednek az árak - de megtört a lendület

A használt lakások várható áremelkedési ütemét illető várakozások Budapesten nem sokat csökkentek az egy negyedévvel ezelőttihez képest. Idén áprilisban a válaszadók 47%-a számított tovább emelkedő árakra, most 38%-uk. A stagnáló árakra számítók aránya ugyanekkor 50-ről 59%-ra emelkedett. A főváros egészét jellemző, a következő egy évre várt átlagos árnövekedés most is a 2-3% közötti sávban helyezkedik el. A keleti és nyugati régióban a várható áremelkedés üteme gyakorlatilag nem változott (most is mindkettő 2% körüli).

A lakásáraknak a következő 12 hónapban várható változása, 2017. július
százalékban a jelenlegi árakhoz képest - zárójelben az előző - 2017. áprilisi - felmérés adatai
Nem panel társasházi lakások 3 (3,6)
Budai zöldövezet 3 (5)
Egyéb Buda 3 (5)
Pesti belváros 4 (5)
Pesti zöldövezet 3 (2)
Egyéb Pest 2 (1)
Panellakások - Észak-Pest 2 (1)
Panellakások – Dél-Pest 1,5 (1)
Panellakások – Buda 2,5 (2)
Családi házak – Pest 3 (1,5)
Családi házak – Buda 1,5 (3)
Budapest összesen 2,5 (2,9)

Építési telkek: dinamikus áremelkedés

A GKI telekpiaci indexeinek értéke a jelen felmérés során a fővárosra vonatkozóan 4, az ország egészét illetően 7 ponttal mérséklődött az előző felméréshez képest. Az építési telkek ára várhatóan 6-7%-kal emelkedik a következő egy esztendőben.

Irodapiac: a jókedv fennmaradt

2017 júliusában a GKI irodapiaci indexeinek értéke a fővárosra vonatkozóan hibahatáron belül (azaz kevesebb, mint 1 ponttal), az ország egészére vonatkozó mutató bő 1 ponttal emelkedett az egy negyedévvel ezelőttihez képest. Éves összevetésben a budapesti jelzőszám 4, az országos 2 ponttal nőtt. Az irodapiacon tehát fennmaradt, sőt icipicit emelkedett a derűlátás. Budapesten és környékén a bérleti díjak 6% körüli emelkedésére lehet számítani a következő egy évben, míg vidéken nem várható díjemelkedés.

Üzlethelyiség-piac: business as usual

A jelen felmérés során az üzlethelyiség-piaci indexek értéke a fővárosi agglomerációra vonatkozóan lényegében nem változott, míg az ország egészét jellemző mutató 1 ponttal csökkent. Az egy évvel ezelőtti szintet az előbbi jelzőszám 5, az utóbbi 8 ponttal haladja meg. A bérleti díjak Budapesten várhatóan 4%-kal nőhetnek, vidéken inkább stagnálásra lehet számítani.

Logisztikai ingatlanpiac: negatív korrekció

A GKI raktárpiaci indexei az előző felmérés során tízéves csúcsra jutottak, a mostani eredmények negatív korrekcióra utalnak: a budapesti 7, az ország egészére vonatkozó csaknem 2 ponttal csökkent áprilishoz képest. Éves összevetésben az előbbi 1, az utóbbi 7 pontos növekedést jelez. A bérleti díjak a következő egy évben várhatóan 3-4%-kal emelkedhetnek.

Az ingatlanok eladási árának következő 12 hónapban várható változása, 2017. július
százalékban a jelenlegi árakhoz képest – zárójelben az előző - 2017. áprilisi - felmérés adatai
Budapest Kelet-Magyarország Nyugat-Magyarország Országos átlag
Használt lakás 2,5 (2,9) 2,3 (2,2) 2 (2) 2,3 (2,4)
Új lakás 6 (6) 4 (7) 6 (5) 5 (6)
Iroda 3 (4,5) 2 (3) 1 (3) 2 (3,5)
Üzlethelyiség 4 (5) 1 (1) 1,5 (3) 2,2 (3)
Raktár 3 (2) 4 (3) 4 (3) 3,7 (2,7)
Építési telek 7 (4) 6 (8) 6 (3) 6,3 (5)
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Alattomos betegség: évente 8 ezer magyar ebbe hal bele

Alattomos betegség: évente 8 ezer magyar ebbe hal bele

Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?