Hirdetés
Hirdetés

Kemény szankciókat kapott Kína, de az oroszok járnak rosszabbul

2018. szeptember 21., 14:20

Amerika kemény büntetőintézkedéseket hozott Peking hadiipari akciója miatt.

A Trump-adminisztráció újabb szankciókat vetett ki Kínára, amiért az orosz haderőtől vásárolt vadászgépeket és rakéta-rendszereket. Peking kifejezte éles felháborodását és a szankciók azonnali feloldását követeli. Az Egyesült Államok kormánya kijelentette: azonnali szigorításokat léptet életbe a kínai Equipment Development Department (EDD) nevű, védelmi technológiák beszerzésével foglalkozó hadiipari ügynöksége és vezetője, Li Sang-fu igazgató ellen.

Az amerikai kormány szerint a kínai vállalat SZU-35 típusú nehéz vadászbombázó repülőgépeket és az S-400-as légvédelmi rendszerhez tartozó felszereléseket vásárolt Roszoboronexport nevű vállalattól, és ezzel megsértette a 2017 végén Oroszország ellen hozott átfogó amerikai szankciókat. A szabályozás keretében a céget és vezetőjét is eltiltják az exportengedélyek megszerzésétől és az amerikai pénzügyi rendszerben való részvételtől.

Hirdetés

A választásokért büntetnék az oroszokat

Az amerikai kormányzat további 33 olyan vállalatot és magánszemélyt tett a szankciós listára, amelyek, vagy akik orosz katonai vagy hírszerzési szervezetekkel állnak kapcsolatban, vagy nekik dolgoznak. Peking figyelmeztette Washingtont, hogy vonják vissza a szankciókat, vagy viseljék a felelősséget a következményekért. Kína normális katonai együttműködést folytat Oroszországgal, hogy megóvják a régió stabilitását, amely nem ütközik nemzetközi torvénybe és nem irányul közvetlenül harmadik fél ellen – tették hozzá.

Trump aláírta: mostantól büntetik, ha valaki mást segít hatalomra Oroszország

Miután az oroszok hozzásegítették az elnöki címhez, Trumpnak újra a választásokba történő beavatkozás büntetéséről kellett rendeletet aláírnia. Részletek >>>

Washington szerint az intézkedésekkel nem egyes országok katonai képességeit vagy harci készségeit akarják aláásni, hanem pénzügyi büntetést adnának az orosz kormánynak az Egyesült Államok választási folyamatába történt beavatkozásáért, Kelet-Ukrajnában tanúsított elfogadhatatlan magatartásáért és más rosszindulatú tevékenységéért.

Egy neve elhallgatását kérő közeli forrás szerint a Kína elleni kereskedelmi háború fokozódása ellenére a mostani szakciókkal inkább az oroszokat büntetné Trump kormánya. Szakértők szerint a vásárlás inkább szimbolikus jellegű, ami még közelebb hozza Pekinget és Moszkvát. Kínának különösen fontos ezen hadászati eszközök beszerzése, míg az oroszoknak szükségük van kínai forrásokra. Az oroszokat várhatóan nem érte meglepetésként a dolog, korábban pont arról beszélt miniszterük, hogy a következő ciklusban felerősödhetnek az orosz gazdaságot sújtó szabályozások.

Putyinék nem örülhetnek - még nincs vége a szankcióknak

Az Európai Unió hat hónappal, március 15-ig meghosszabbította az Ukrajna területi integritásának megsértése és függetlenségét aláásó vagy fenyegető intézkedések miatt Oroszország ellen bevezetett korlátozó intézkedéseket - közölte az Európai Unió Tanácsa. Tovább >>>

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megkongatták a vészharangokat Londonban - csúszhat a Brexit

Megkongatták a vészharangokat Londonban - csúszhat a Brexit

A brit kormány három magas rangú tagja szerint el kell halasztani Nagy-Britannia kilépését az EU-ból, ha a jövő héten nem sikerül áttörést elérni a Brexit-folyamatban kialakult patthelyzet megoldásában. A felhívás példátlanul nyílt szembefordulás a kormányon belül Theresa May Brexit-stratégiájával. A brit miniszterelnök ugyanis eddig elvetette a kilépés elhalasztásának gondolatát.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?