Hirdetés
Hirdetés

Bitcoin: 17 millió

Eidenpenz József, 2018. május 06., 14:02

Ezúttal nem dollár, hanem darab, nem egy újabb őrült árfolyambecslésről van szó. Nemrég lépte át az eddig kibocsátott bitcoinok darabszáma a 17 milliót, ezzel eddig már a maximális mennyiség több mint 81 százalékát létrehozták. Ez most azt jelenti, hogy sok a kínálat ebből a sajátos fizetőeszközből, vagy éppen kevés? Inflálódik-e a bitcoin, vagy deflálódik?

(Fotó: Eidenpenz József)
(Fotó: Eidenpenz József)

Nemrég lépte át az eddig összesen kibocsátott bitcoinok száma a 17 milliót, miközben a maximális mennyiség a szigorú szabály szerint 21 millió lehet. A kibocsátás folyamatos, jelenleg minden tíz percben 12,5 bitcoin keletkezik. Az üteme azonban durván négyévente feleződik, utoljára 2016 július elején volt ilyen felezés.

Ezt később elég durva áremelkedés követte, igaz, csak hónapokkal később indult be igazán. (Már előtte is alaposan felment viszont az ár a feleződésre számítva.) Az árfolyam a felezéskor 665 dollár körül járt, a 2017 december közepi csúcsig (19 870 dollár) harmincszorosára ment fel, igaz, ennek különböző más okai is lehettek.

Hirdetés

E feleződések miatt az új bitcoinok menyisége egyre kevésbé nő, a 21 milliós maximumot csak sok-sok év alatt lehet majd elérni valamikor a jövőben, ha egyáltalán. Így a bitcoin egyre kevésbé inflálódik. Jelenleg mintegy négy százalék az inflálódás éves szinten, a következő egy évben ugyanis várhatóan mintegy 685 ezer bitcoin fog létrejönni, ez a mostani 17 milliónak mintegy négy százaléka.

Bekapcsolják a felezőt

A következő feleződés 2020. május végén várható, legalábbis a Bitcoinblockhalf.com oldal számítása szerint. Akkor az inflálódás 1,8 százalékra fog csökkenni. Később még inkább alacsony lesz, 6-9 év múlva már elhanyagolható mértékűre csökkenhet.

Ellentétben más hagyományos (fiat) papírpénzekkel és más kriptodevizákkal, amelyek mennyisége néha egészen vad ütemben is nőhet, sőt gyakran teljesen elinflálódnak, értéküket vesztik (pengő, korona, venezuelai bolívar). Jegybankok és kormányok kénye-kedve szerint.

Hiperinfláció, hiperdefláció

Ha egy árucikk mennyisége nem nő, vagy legalábbis lassabban nő, mint a kereslet, akkor az árfolyama emelkedni szokott. Általában a pénz is ilyen árucikk. Például két pénz közül az, amelynek lényegesen magasabb az inflációja, többnyire veszít értékéből, legalábbis hosszabb távon (például török líra, orosz rubel).

Emiatt mondták már évekkel ezelőtt is a bitcoinra, hogy “hiperdeflációs”, az elinflálódó papírpénzek ellentéteként. (Ha az inflálódás gyorsan történik, az ugyanis a hiperinfláció.) A hiperdeflációs bitcoin az elméletek szerint durva felértékelődés elé nézhet a korlátozott kínálat miatt – legalábbis, ha a kereslet iránta valóban ütemesen nő a jövőben, ahogy azt hívei elképzelik. (Ilyen elméletekről, különböző árfolyambecslésekről itt írtunk.)

Érhet ez még nullát is

Ez is magyarázhatja az, hogy a bitcoin árfolyama miért jóval magasabb, mint évekkel ezelőtt. Most jóval magasabb iránta a kereslet, mint korábban. De ez semmit nem garantál a jövőre nézve.

A kereslet növekedését biztosra venni egyáltalán nem lehet. Elszívhatják a tőkét előle az “altcoinok”, azaz más, alternatív kriptodevizák, esetleg kitalálhatnak helyette valami jobbat (blokklánc-dollár, állami kriptodevizák, vagy ki tudja, milyen, ma még nem is ismert, el sem képzelt újdonság). Akár teljesen el is értéktelenedhet.

Erősen csökken a bitcoin súlya

A teljes kriptodeviza-piac kapitalizációja január hetedikén 825,6 milliárd dolláron érte el eddigi rekordját. A napokban ismét meghaladta ennek felét, és most 458 milliárd dollár. Az idei mélypont, 244 milliárd dollár április elsején volt.

Az “altcoinok” említett elszívó hatása talán már meg is érkezett? A legnagyobb súlyú kriptodeviza ma is a bitcoin, de az utóbbi egy hónapban részesedése a kapitalizációból 45-ről 36 százalékra csökkent a főbb altcoinok gyorsabb áremelkedése miatt.

A bitcoinok keletkezése (becslés)
2018.05.04
Fogalom Fogalom angolul Értéke
Új blokkok keletkezési ideje block time 9 perc 48 mp
Új blokkok naponta blocks per 24h 146,9
Új bitcoinok blokkonként reward per block 12,7838
Új bitcoinok naponta reward per 24h 1878,4
Új bitcoinok évente total reward per annum 685 629,1
Új bitcoinok évente, % ("éves infláció") bitcoin inflation rate per annum 4,0
A keletkezés következő felezési dátuma: bitcoin block reward halving date 2020.05.28
Éves infláció a következő felezés után: bitcoin inflation rate per annum at next block halving event 1,8
(Alapadatok: https://bitinfocharts.com/bitcoin/ , http://www.bitcoinblockhalf.com/) (A felezés a blokklánc minden 210 ezer blokkja után esedékes.)
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Egy év alatt mért 7 százalékos drágulással a nyolcadik helyen áll Magyarország az Eurostat 27 ország lakásár-változását bemutató adatai alapján. A 2015 óta országos átlagban mért szűk 31 százalékos árnövekedés azonban még mindig dobogós helyet ér, viszont végre nem nőttek az árak, hanem csökkentek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?