Hirdetés
Hirdetés

Bunkerbe be, bunkerből ki, meg a jegybankárok

Eidenpenz József, 2019. szeptember 06., 11:59

A tőzsdéken kivárás vagy óvatos optimizmus mutatkozik, mielőtt ma még fontos hírek érkeznének. A jegybankárokra figyelnek mindenütt. Az amerikai munkaerő-piaci statisztika mellé a Fed vezérkarának fellépése is adhat muníciót, az orosz jegybank már ma léphet. Az EKB-t is monitorozzák és a magyar jegybankelnök is beszélt.

Miután tegnap a jó amerikai makroadatok és a javuló vámvita-front miatt kedvező volt a hangulat a tőzsdéken, pénteken inkább kivárás, enyhe optimizmus mutatkozik. Vélhetően a nap folyamán még várható hírek miatt, különösen ami a Fed-vezetők beszédeit és a délutáni amerikai munkanélküliségi adatokat illeti. (Persze pénteken egyébként is gyakori a visszafogott aktivitás.)

A német és francia index szerény, egy-két ezrelékes pluszban volt 11 óra körül. A főbb amerikai határidős indexek 0,3 százalékos emelkedést jeleznek előre. A vezető kínai, japán, hongkongi, koreai tőzsdeindexek negyed-fél százalékos emelkedéssel zártak.

Hirdetés

Itthon a BUX index 0,4 százalékkal esik, elsősorban az OTP húzza le. A forint enyhén gyengül, 329,90 az euró.

További árfolyamok itt láthatók

1. Jó hírek a kereskedelmi háborúból

Csütörtök után pénteken is jó hatással lehet a tőzsdékre, hogy az amerikai-kínai háborúban enyhülés látszik, a jövő hónapban várhatóan újra tárgyalóasztalhoz ülnek a felek. Alighanem ez vidította fel elsősorban tegnap Amerikát és Európát, és a ma reggeli ázsiai kereskedést is ez határozta meg.

2. Minden szem a jegybankárokon

Egy svájci konferencián fog ma délután beszélni Jerome Powell Fed-elnök, akit négy főembere is elkísér. A piacok nagy várakozásokkal tekintenek a következő, mintegy két hét múlva esedékes Fed-ülésre, amelytől újabb amerikai kamatcsökkentést remélnek. Így minden szavukat inni fogják. Ha bármi új információt elejtenek, az megmozgathatja a piacokat.

A Bloomberg által megkérdezett gazdasági elemzők többsége egyébként Mario Draghi EKB-elonöktől is azt várja, hogy októberi távozása előtt még egy “nagy durranásra” készül. Eszközvásárlásokkal vagy más módon próbálja még élénkíteni az európai gazdaságot.

A Bloomberg szerint ma Oroszországban is mérsékelhetik kissé a kamatot, igaz, ezzel hosszú időre véget is érhet az ottani csökkentési ciklus.

3. Kifelé a bunkerekből?

Mostanában nagyon keresték a befektetők a, menedékeszköznek mondott befektetéseket, mint a nemesfémek vagy az államkötvények. A tőzsdei hangulat javulásával csütörtökön és pénteken szembetűnően visszaesett a “biztonságos kikötők” iránti igény.

Az arany 0,7, az ezüst 2,3 százalékkal esik ma, tegnap is hasonló volt a mozgásuk. Igaz, mindkettő sokat ment az utóbbi időben, így az egészséges korrekció is időszerű volt. A német, amerikai kötvényhozamok is emelkedtek valamelyest, a dollár egyelőre inkább stagnál.

4. Irán dúsít

Irán az urándúsítás korlátozások nélküli folytatását, lényegében a korábbi atommegállapodásból való végső távozást jelentette be. A lépésre vélhetően már számítani lehetett, ezért nem hatott különösebben a tőkepiacokra. Irán egyébként nyitva hagyott egy kiskaput, felfüggeszti programját, ha az EU is megtesz bizonyos lépéseket.

5. Közelgő válságról beszélt Matolcsy György

Eddigi programját “magyar modell 1.0”-nak nevezte Matolcsy György jegybankelnök tegnap délután, most felvázolta a 2.0-s verziót. 12+1 jelét látja a közelgő válságnak, 2030-ig tervezte el a szükséges teendőket.

Versenyképességi fordulat, általános konjunktúra-élénkítő lépések, célzott iparág-erősítés és a munkaerő-piac további fejlesztése, a külföldre költözöttek hazacsábítása van a napirenden. Higtech iparágak, zöld technológiák, tudásintenzív feladatok, értékteremtő képesség terén kellenek szerinte támogató lépések. (A részletekről itt írtunk.)

A magyar eszközök árfolyamában a beszéd nem okozott tetten érhető változást.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Orbán, Trump és a keresztény fundamentalizmus – kimúlik a liberális eszme?

Orbán, Trump és a keresztény fundamentalizmus – kimúlik a liberális eszme?

Az USA-ban és hazánkban az állam és egyház közötti választóvonal a szemünk előtt oldódik fel, miközben az első számú politikai vezetők alkotmány feletti pozícióra törekszenek. A fundamentalista keresztények egyre növekvő politikai súlyára már az iszlamista terrorizmus egyik fő állami finanszírozója, Szaúd-Arábia is felfigyelt. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?