Hirdetés
Hirdetés

Éves csúcson az angol font, erősödik a forint

Fellegi Tamás, 2019. február 27., 11:03

Miután kissé enyhült a megállapodás nélküli Brexit veszélye, erősödött az angol font. A forint is megindult tegnap az erős irányba, noha a jegybank nem változtatott a monetáris kondíciókon. Az európai tőzsdék lefelé indultak, a BUX is mínuszban van. A Fed elnöke aggódik Amerika fizetőképessége miatt, miután újra emelni kell az adósságplafont.

Theresa May brit miniszterelnök először tett utalást arra, hogy lehetségesnek tartja a március 29-i megegyezés nélküli Brexit elkerülését, igaz, csak 3 hónap haladékot adna. Nos, ez is valami: az angol fontot 1,165 euróig húzták fel, ami éves csúcs.

Angol font/euró
Angol font/euró

A brit fizetőeszközben valószínűleg az elmúlt évben már megvolt a nagy kitárazás, sokan felkészültek a legrosszabb forgatókönyvre. Talán még short pozíciókat is nyitottak az összeomlásra számítva, így most már nem sok eladó maradt, a shortosok viszont vélhetően zárnak, vételeket generálva. Így az emelkedés nem meglepő, komolyabb zuhanás vélhetően csak akkor jönne újra, ha mégiscsak kizuhanna Nagy-Britannia az EU-ból minden megállapodás nélkül, de ez a veszély most úgy tűnik, június végénél előbb nem fenyeget.

Hirdetés

Tegnap erősödésnek indult a forint, ami idei eddigi mozgásának logikus következménye. A jegybank tegnap nem választott monetáris politikáján, de úgy tűnik, hogy a kisebb ellenállás iránya felfelé mutat a forint piacán, így bármi a hír, a vevők az erősebbek utána. Az árfolyam 316,40 a tegnapi 318-cal szemben eurónként, lassan ismét képbe kerül a bűvös 315-ös szint.

Euró/forint
Euró/forint

Az európai tőzsdeindexek kisebb, jellemzően fél százalék alatti mínuszban vannak, a BUX fél százalékkal gyengül 40 550 pontig. A Mol 0,3 százalékkal van lejjebb 3262 forinton, az OTP 0,7 százalékkal 11 770 forinton, a Richter is egy százalékkal esik 5480 forintig.

Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke tegnap aggodalmának adott hangot, miszerint március 2-án az amerikai államadósság eléri az adósplafont, és ha azt a kongresszus nem hajlandó időben megemelni, felmerülhet az Egyesült Államok átmeneti fizetésképtelenségének réme. Ugyan néhány hónapig még meg tudja oldani a kincstár a kötelezettségek teljesítését különleges intézkedésekkel, de Powell szerint rendkívül veszélyes jelzés lenne a piacok felé, hogy egyáltalán felmerülhetne az amerikai fizetésképtelenség lehetősége.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Európai maffiaállam – Putyin embere magához ragadta a hatalmat

Európai maffiaállam – Putyin embere magához ragadta a hatalmat

Még a fél évet sem élte meg Moldova első reform-párti kormánya. A szálakat Igor Dodon elnök mozgatja, akinek volt pártját havi 1 millió dollárral támogatja titokban a Kreml. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?