Hirdetés
Hirdetés

Már 315,50 az euró, Trump olajár-robbanást okozott?

Eidenpenz József, 2018. május 09., 18:48

Az iráni atommegállapodás felmondása után az olajárak elszálltak, de a részvénypiacokon szerényen optimista a hangulat. Itthon a BUX szembe ment az árral, aminek az oka a gyorsjelentésekben és az olajban keresendő. A forint gyengécske, ma már 315,50 körül jár az euró. A török líra magához tért, mikor Erdogan értekezletet hívott össze róla.

Iráni olajfinomító, a háttérben tankerekkel.  Fotó: EPA/Abedin Taherkenareh
Iráni olajfinomító, a háttérben tankerekkel. Fotó: EPA/Abedin Taherkenareh

Az olaj ára a tengapi elnöki bejelentés után, amely során Donald Trump élő adásban felrúgta az Iránnal kötött atommegállapodást, már tegnap este meglódult, ma pedig folytatta. Ráadásul az amerikai EIA (Energy Information Administration) is az olajkészletek vártnál nagyobb csökkenéséről jelentett, így a kőolaj ma meignt három százalék feletti pluszban van, a WTI 71,0, a Brent 77,0 dollár felett.

Ez persze alaposan felviszi az olajkitermelő cégek árfolyamát is, ami a tőzsdeindexekben is érezhető, főleg New Yorkban és Londonban. A piacok amiatt is lehetnek némileg optimisták, mert az irániak egyelőre legalább Európával fenn akarják tartani az atommegállapodást. Elmúlt egy fontos bizonytalansági tényező, amit a tőzsdék nem szoktak szeretni, és lehetett volna rosszabb is.

Hirdetés

Európában sok gyorsjelentés jött, a német DAX 0,2, a francia CAC 0,2, a brit FTSE-100 1,3 százalékkal ment fel. Az USA-ban az S&P 500 0,4, a Nasdaq indexe 0,3, a Dow Jones 0,2 százalékkal emelkedik hat óra után nem sokkal.

A Mol vezette az esést

A magyar BUX index 1,6 százalékkal esett, miközben térségünkben a cseh index hasonló mértékben süllyedt, a lengyel viszont két százalékkal emelkedett. Az esést itthon a Mol vezette, 3,2 százalékkal 2700-ra. Ennek oka az olajárakban is kereshető, mert ami jó a kitermelésnek, az általában nem jó a finomítóknak, ahol csökken az árrés. A múlt pénteki gyorsjelentés sem volt teljesen pozitív.

További árfolyamok itt láthatók

Az OTP egy százalékkal 10 560-ra, a tegnap reggel jelentő Richter 0,2 százalékkal 5350-re süllyedt. A Telekom, amely tegnap este tette közzé jelentését, 1,8 százalékkal 445-re ment le. Az OTP várhatóan péntek reggel jelent.

Eladják a UPC-t

Az amerikai kötvényhozam megint évi három százalékra emelkedett, ami erősítette a dollárt, de csak egy kicsit. Az euró/forint tartósan 315 fölött mozgott délután, reggel 315,70-ig is felment, most 315,40. Az emelkedő tendencia tehát lassan folytatódik. A lengyel zloty és a román lej pedig ma erősödött.

A Liberty Global eladja azon vállalatait a Vodafone-nak, amelyek Németországban, Magyarországon, Romániában és a Cseh Köztársaságban vannak – jelentették be ma. A Liberty Global hét százalékkal esik New Yorkban, a Vodafone 0,6 százalékkal ment fel Londonban.

Száguldanak az olajcégek

Franciaországból rossz vállalati termelési adatok érkeztek márciusról. Ma a Deutsche Telekom, a Delivery Hero, az EVOTEC, a Brenntag, a ProSieben, a Fraport is fókuszbvan volt a Teleboerse.de szerint. A Siemens erőmű-üzletága jelentős visszaesést szenvedett el, a cég nyeresége is csökkent, de a részvény emelkedni tudott 3,9 százalékkal, mert az elemzők pesszimistábbak voltak.

Londonban a British Petrol 3,9 százalékkal lőtt ki az olajár miatt, a Royal Dutch Shell 3,3 százalékkal. Az USA-ban a Chesapeake Energy 5,9 százalékkal száguld, az Exxon csak 2,3 százalékkal.

Megrángatták a török lírát

A török lírát mostanában nagyon megrángatták: voltak új történelmi mélypontok, innét a jegybank kamatemeléssel visszarántotta, majd jött egy leminősítés, arra megint begyengült. A napokban újra történelmi mélypontok közelében járt, miközben júniusban előrehozott választások lesznek.

Nem nézne ki jól, ha most omlana össze az lország fizetőeszköze, így Erdogan elnök ma összehívta a gazdaság fő döntéshozóit egy líra-értekezletre. Emiatt ma a líra jó nagyot menetelt, 1,5 százalék feletti pluszban is járt, de most megint csak 0,5 százalék a nyersége.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Komoly fejlesztések jönnek a magyarországi erdőkben

Komoly fejlesztések jönnek a magyarországi erdőkben

3,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatással igen jelentős, a természetjárás feltételeit javító fejlesztések kezdődnek Budapest környékén és az ország kiemelt térségeiben. Többek között kilátók és látogatóközpontok, tanösvények épülnek, megújul számos turistaház, rendbe teszik a kirándulók által használt pihenőhelyeket. A most induló, 2020 szeptemberig tartó beruházásokkal a térségek évente várhatóan több tízmillió látogatót vonzanak majd.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?