Hirdetés
Hirdetés

Nagy iPhone, nagy áremelkedés, szenvednek a magyar részvények

Eidenpenz József, 2018. szeptember 13., 18:59

Amerikában nagyon jó, Európában vegyes a tőzsdék hangulata. A BUX alig tudott emelkedni, a lengyel társától is elmaradt, a forint viszont nagyot emelkedett. A törököknél csoda történt, nagyot emeltek a kamaton, a líra és a részvények egyszerre száguldanak. Az Apple új termékei hírére valósággal száguld.

Próbálgatják az arcfelismerőt az iPhone X-en - most még érdekesség, hamarosan alapvető szolgáltatás? Fotó: EPA / Andy Rain
Próbálgatják az arcfelismerőt az iPhone X-en - most még érdekesség, hamarosan alapvető szolgáltatás? Fotó: EPA / Andy Rain, archív kép

Az Európai Parlamentnek a magyar kormányzatot elítélő döntése másnapján is erőtlen volt a magyar tőzsde, a BUX index csak 0,1 százalékkal emelkedett. Az OTP egy, a Mol 0,7 százalékkal ment fel (10 070, illetve 2860 forintra), a Richter kettő százalékkal esett (5095-re), a Telekom 0,7 százalékkal süllyedt.

Varsóban a tőzsdeindex eközben egy százalékkal ment fel. A forint viszont erősödött, nem is keveset, 323,90 volt az euró, 1,2 forinttal lett olcsóbb. A cseh korona is erősebb lett, a lengyel és román pénzek viszont stagnáltak.

Hirdetés

További árfolyamok itt láthatók

A nemzetközi porondon az amerikai piacok megint száguldanak, a jókedv egyik oka az Apple termékeinek tegnapi bemutatója volt. A gyártó cég részvényei három százalékkal száguldanak, de másokat is magukkal húztak, leginkább a mikrocsipek gyártóit. A kereskedelmi háború porondjáról is megint inkább jó hírek érkeztek.

A három jegybank napja

Az S&P 500 index fél, a Nasdaq technológiai index 0,9, a Dow Jones ipari átlag 0,6 százalékos pluszban van éppen. Az európai porondon szerényebb az emelkedés, a német DAX-nak sikerült 0,2 százalékos pluszt összehoznia, meg például a spanyol, portugál indexnek is (talán a török kitettség miatt), Párizsban, Londonban viszont esés volt.

Három jegybank napja volt ma, az EKB októbertől, ahogy korábban beharangozta, felére csökkentette a kötvényvásárlási programja összegét. A program elvileg év végéig tart, kamatemelés viszont jövő őszig nem valószínű. A gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisukat viszont 2,1 százalékról 2,0 százalékra csökkentették.

Brexit előtt semmit

Az angol Bank of England nem nyúlt a kamatokhoz, de emelte kissé a gazdasági növekedésre vonatkozó várakozásait. Úgy tartják, az angol jegybank nem fog a kamatokhoz nyúlni addig, amíg a Brexit le nem zajlik. Ha “kemény Brexit” jön és kereskedelmi megállapodás nélkül távoznak az EU-ból, az csúnyán visszavetheti az ország gazdaságát, a háztartások jövedelmét.

Csak eljátszották?

A török jegybank 6,25 százalékponttal emelte meg az irányadó kamatot, 24 százalékra. A piaci várakozás állítólag csak 22 százalék volt, az éves infláció egyébként nemrég 18 százalékra ugrott. A lépés egyébként mintha a török jegybank függetlenségét is látványosan demonstrálná Erdogan elnöktől, amit az utóbbi időben már teljesen kétségbe vontak.

Erdogan ugyanis a magas kamat ellensége, és most úgy néz ki, hogy ellentmondtak neki. Persze lehet, hogy csak eljátszották. Erre a török líra mindenesetre 3-4 százalékkal erősödött, a török részvények pedig több mint két százalékkal mentek fel. A TUR jelzésű Törökország-ETF dollárban 5,8 százalékos pluszban van.

Jönnek a bitcoin-swapok

A dollár mai gyengülése ellenére az árupiacokon inkább esik szinte minden, az olaj két százalékkal, sőt az arany is mínuszba csúszott.

A Morgan Stanley a Bloomberg szerint bitcoin-derivatívákat (swap-ügyleteket) fog forgalmazni. Ezek azonban nem közvetlenül bitcoinra szólnak majd, hanem a bitcoin tavaly decemberben bevezetett határidős kontraktusaira.

Ezért-e vagy sem, a bitcoin ma négy százalékkal ment fel, de igazából az ether viszi a piacot: 22 százalékkal 208 dollárra ugrott. Az ethert korábban az ICO-piac korlátozása, szabályozása miatt adták sokan, illetve sok, korábbi ICO-kból származó céges tőkét tettek pénzzé.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megvédte Orbán Viktort egy vezető német politikus

Megvédte Orbán Viktort egy vezető német politikus

Horst Seehofer szerint a magyar kormányfő néha ugyan túlzásokba esik, de ettől még demokrata politikus, akinek figyelemreméltó múltja van. A német belügyminiszter, a CSU egykori elnöke a Neue Zürcher Zeitungnak arról is beszélt, hogy a menekültpolitika Európa Achilles-sarka. A német kormány a héten újabb menekültügyi szigorításokról döntött, és csökkentené a menedékkérők ellátását.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?