Hirdetés
Hirdetés

Trump lódított? Német autóguruk a Fehér Házban

Eidenpenz József, 2018. december 04., 18:40

Nem világos, hogy miről is állapodtak meg a felek hétvégén az amerikai-kínai kereskedelmi vitában, mert másképp tudósítanak róla Kínában és az USA-ban. A tőzsdék megijedtek az amerikai kötvénypiac intő jeleitől is, így megint nagy a szakadás.

Feltámadtak a kételyek azzal kapcsolatban, hogy a hétvégi Trump-Hszi megállapodás a kereskedelmi vitáról tartós lesz-e – írják a kommentárok a ma megint borús tőzsdei hangulattal kapcsolatban. Hogy miért csak ma, és tegnap miért nem, az kérdéses. De az is igaz, hogy tegnap nap közben is folyamatosan csökkent az optimizmus mértéke. (A megállapodásról és az azzal kapcsolatos kételyekről itt írtunk.)

A kínai források másról beszélnek, mint az amerikai sajtóközlemények, egyes fontos részleteket nem említenek. Ezért a sajtó egy része  arról ír, hogy Trump lódított a megállapodással kapcsolatban.

Hirdetés

Mások viszont arról tudósítanak, hogy a kínaiak cenzúrázzák a saját belföldi közvéleményükhöz eljutó híreket, például az amerikai közlemények fordításait, még a fórumokon is. Nehéz eldönteni, ki nem mond igazat.

De újdonság is van, a kötvénypiactól is nagyon félnek a befektetők. Nevezetesen az “inverz hozamgörbétől”, vagyis attól, hogy a rövidebb távú hozamok magasabbak a hosszú futamidejűeknél. Ez ugyanis recesszióra utaló jel. Főleg a pénzügyi szektor papírjai esnek emiatt.

A BUX felülteljesítő

A német DAX 1,1, a francia CAC 0,8, a brit FTSE 100 pedig 0,6 százalékkal esett a kereskedés végéig. Az USA-ban kevéssel hat után 1,8 százalékos mínuszban van az S&P 500 és 2,0 százalékkal esik a Nasdaq Composite.

Itthon a BUX index 0,9 százalékkal emelkedni tudott, ami régiós jelenségnek tűnik, mivel Varsó és Bukarest is hasonlóan teljesített. Mind a négy nagyobb társaság részvénye emelkedett, az OTP 0,9 százalékkal 11 810-re, a Mol fél százalékkal 3206-ra, a Richter két százalékkal 5760-ra, a Telekom 0,6 százalékkal 454-re.

További árfolyamok itt láthatók

A forint ezúttal gyengült, 90 fillérrel drágult az euró, 323,60-ra. A Konzum és az Opus részvényeinek ára alig változott.

Német autó, amcsi munkás

Az olajár folytatta lassú korrekcióját felfelé, de nap közben csökkent az előnye, már csak alig fél százalékos pluszban van. Az arany és az ezüst ára viszont megint elég jól megy, a sárga fém 1243 fölé ért.

Német autógyárak vezetői látogattak ma Donald Trumphoz a Fehér Házba, a téma nyilván a vámháború, a megbeszélések eredményére még várni kell. A német sajtó szerint a gyáraik több autót gyártanak már az USA-ban, mint a helyiek, és 110 ezer amerikai állás függ tőlük.

Az USA-ban a nemzeti gyásznap miatt szerdán zárva lesz a legtöbb piac, néhány határidős kereskedelmi rendszer fog csak működni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Összeomlottak az államkötvényhozamok

Összeomlottak az államkötvényhozamok

Váratlanul újra pánikszerű vétel bontakozott ki a fejlett európai országok államkötvényeinek piacán: az árak megemelkedtek, a hozamok nagyot zuhantak. A pánikot egy, a vártnál rosszabb eurózónás adat okozta, amelyik jobban megnézve nem is olyan rossz, de olyan méretű a pesszimizmus, hogy a bolhát is elefántnak látják.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • 5 százalékos kamat Magyarországon, de mi lesz az ingatlanárakkal?

    2019. április 13., 20:01
    5 százalékos kamat Magyarországon, de mi lesz az ingatlanárakkal?

    Az utóbbi időben gyorsan emelkednek a lakosság által elérhető kockázatmentes hozamok az állampapírok emelkedő kamatának köszönhetően, immár lényegében elértük az 5 százalékot. Ez már lassan versenyképes lesz az ingatlankiadással elérhető hozammal, lehet hogy emiatt fog kipukkadni az ingatlanpiaci lufi?

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?