Hirdetés
Hirdetés

Aki siet, annak 280 ezer forintot is adhat az állam

2018. december 09., 11:52

Aki idén indít nyugdíjcélú megtakarítást, az jövőre akár 280 ezer forintos összegű adójóváírással is számolhat. Ehhez a három elérhető eszköz közül többet is kell választani.

A kormány idén összességében több mint 28 milliárd forinttal növelte adójóváírással az öngondoskodók megtakarítását - emlékeztet összeállításában a Pénzügyminisztérium.

Így lehet plusz 280 ezer forintod

Hirdetés

Alapvetően három nyugdíj célú megtakarítás létezik: a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), a nyugdíjbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár. Minden befizetés után igénybe vehető az adókedvezmény, ami a befizetések 20 százaléka, de az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári befizetésnél maximum egy évben 150 ezer forint, a nyugdíj-előtakarékossági számlánál legfeljebb 100 ezer (illetőleg 130 ezer), a nyugdíjbiztosítási szerződés esetén pedig 130 ezer forint a felső korlát.

Ha valakinek több nyugdíj célú megtakarítása is van, akkor az adókedvezmény éves korlátja még magasabb: 280 ezer forint.

Tényleg nincs vele sok munka - a NAV szinte mindent intéz

Hova lett a pénz a NYESZ-számlákról?

A NYESZ-számlák száma 28 százalékkal csökkent, ami a vagyon öt százalékos mérséklődésével járt. A hazai TBSZ-számlák száma és hasonlóképpen a rajtuk levő vagyon viszont dinamikusan növekszik - a háttérről itt írtunk bővebben >>

Az adókedvezményt azok a magánszemélyek, akik még idén kötnek ilyen szerződést, már jövőre igénybe is vehetik. A kedvezményt adójóváírás formájában lehet érvényesíteni, és igénybevétele – amióta az adóhivatal készíti el az szja-bevallást – rendkívül egyszerű. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ugyanis a rendelkezésre álló adatok alapján kitölti a pénztári tagnak a rendelkezésről szóló sorait is.

Kizárólag a két vagy több pénztárba befizető magánszemélynek kell dönteni arról, hogyan osztja meg az adókedvezmény összegét. Azt kell csak kiválasztani, melyik pénztárba szeretné, hogy utalja a NAV a visszajáró adó összegét.

Az adóból visszajáró összeget az adóhivatal közvetlenül a pénztárnak utalja, így ezzel is nő az időskori megtakarítás összege.

Egyre többen gyűjtenek maguknak nyugdíjat

Idén mintegy 710 ezren vettek igénybe ilyen jellegű megtakarításaik után adókedvezményt. Az érintettek összesen több mint 28 milliárd forintnyi adót spóroltak meg. A 2017-ben benyújtott bevallásokban szereplő adatokhoz képest idén több mint 107 ezerrel nőtt az nyugdíjcélú megtakarításaik után adókedvezményt igénybevevők száma, vagyis ennyivel többen választották az öngondoskodásnak ezt a formáját a PM adatai szerint.

Van azért bizonytalanság: mi lesz a nyugdíjkötvénnyel?

Az év végi adóoptimalizálás-célú öngondoskodás hagyományos hazai sport, a helyzet azonban idén különleges: a kormány egy újfajta nyugdíjcélú megtakarítás, a nyugdíjkötvény bevezetésére készül. Amióta bejelentették, azóta csak szaporodnak körülötte a kérdőjelek: arról, hogy milyen lenne az optimális nyugdíjkötvény, itt írtunk,  az azóta felmerült kérdésekről pedig itt adtunk gyorselemzést. Lehet, hogy sokan várnak még a részletekre - Varga Mihály nemrég annyit mondott, a koncepció még idén elkészül, a jövő évben pedig sor kerülhet a piaci megjelenésre

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Cofidis Fapados kölcsöne 60 299 forintos törlesztőrészlettel és 7,90 százalékos THM-mel vehető fel, de hasonlóan jó ajánlat a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsöne 60 566 forintos havi törlesztőrészlettel és szintén 7,90 százalékos THM-mel lehet a tiéd. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék. Szintén kedvező a Raiffeisen Bank új ügyfeleknek szóló ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

A kiberbűnözés 3 billió dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik. A kiadások alatt az incidensek utáni összes költséget értjük. Például egy zsarolóvírus esetében nem csak a váltságdíj kifizetése számít, hanem az incidens miatti termelékenységcsökkenés, számítógépek mentesítése, újratelepítése, a biztonsági szabályozás javítása, a szükséges technológiai védelmi beruházások és a vállalat hírnevét ért járulékos károk is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?