Hirdetés
Hirdetés

Aki siet, annak 280 ezer forintot is adhat az állam

2018. december 09., 11:52

Aki idén indít nyugdíjcélú megtakarítást, az jövőre akár 280 ezer forintos összegű adójóváírással is számolhat. Ehhez a három elérhető eszköz közül többet is kell választani.

A kormány idén összességében több mint 28 milliárd forinttal növelte adójóváírással az öngondoskodók megtakarítását - emlékeztet összeállításában a Pénzügyminisztérium.

Így lehet plusz 280 ezer forintod

Hirdetés

Alapvetően három nyugdíj célú megtakarítás létezik: a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), a nyugdíjbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár. Minden befizetés után igénybe vehető az adókedvezmény, ami a befizetések 20 százaléka, de az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári befizetésnél maximum egy évben 150 ezer forint, a nyugdíj-előtakarékossági számlánál legfeljebb 100 ezer (illetőleg 130 ezer), a nyugdíjbiztosítási szerződés esetén pedig 130 ezer forint a felső korlát.

Ha valakinek több nyugdíj célú megtakarítása is van, akkor az adókedvezmény éves korlátja még magasabb: 280 ezer forint.

Tényleg nincs vele sok munka - a NAV szinte mindent intéz

Hova lett a pénz a NYESZ-számlákról?

A NYESZ-számlák száma 28 százalékkal csökkent, ami a vagyon öt százalékos mérséklődésével járt. A hazai TBSZ-számlák száma és hasonlóképpen a rajtuk levő vagyon viszont dinamikusan növekszik - a háttérről itt írtunk bővebben >>

Az adókedvezményt azok a magánszemélyek, akik még idén kötnek ilyen szerződést, már jövőre igénybe is vehetik. A kedvezményt adójóváírás formájában lehet érvényesíteni, és igénybevétele – amióta az adóhivatal készíti el az szja-bevallást – rendkívül egyszerű. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ugyanis a rendelkezésre álló adatok alapján kitölti a pénztári tagnak a rendelkezésről szóló sorait is.

Kizárólag a két vagy több pénztárba befizető magánszemélynek kell dönteni arról, hogyan osztja meg az adókedvezmény összegét. Azt kell csak kiválasztani, melyik pénztárba szeretné, hogy utalja a NAV a visszajáró adó összegét.

Az adóból visszajáró összeget az adóhivatal közvetlenül a pénztárnak utalja, így ezzel is nő az időskori megtakarítás összege.

Egyre többen gyűjtenek maguknak nyugdíjat

Idén mintegy 710 ezren vettek igénybe ilyen jellegű megtakarításaik után adókedvezményt. Az érintettek összesen több mint 28 milliárd forintnyi adót spóroltak meg. A 2017-ben benyújtott bevallásokban szereplő adatokhoz képest idén több mint 107 ezerrel nőtt az nyugdíjcélú megtakarításaik után adókedvezményt igénybevevők száma, vagyis ennyivel többen választották az öngondoskodásnak ezt a formáját a PM adatai szerint.

Van azért bizonytalanság: mi lesz a nyugdíjkötvénnyel?

Az év végi adóoptimalizálás-célú öngondoskodás hagyományos hazai sport, a helyzet azonban idén különleges: a kormány egy újfajta nyugdíjcélú megtakarítás, a nyugdíjkötvény bevezetésére készül. Amióta bejelentették, azóta csak szaporodnak körülötte a kérdőjelek: arról, hogy milyen lenne az optimális nyugdíjkötvény, itt írtunk,  az azóta felmerült kérdésekről pedig itt adtunk gyorselemzést. Lehet, hogy sokan várnak még a részletekre - Varga Mihály nemrég annyit mondott, a koncepció még idén elkészül, a jövő évben pedig sor kerülhet a piaci megjelenésre

3 millió forint kell a céljaidhoz?

Lakásfelújítás? Autóvásárlás? Vállalkozás indítása? 3 millió forintból lehetséges, de nem mindegy, honnan veszel fel személyi kölcsönt! Megújult kalkulátorunkkal összehasonlíthatod a legkedvezőbb banki ajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága szerinti kalkulációt 3 millió forintra, amelyet 60 hónapra vennél fel, a kalkulátor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlat a Cofidis Fapados kölcsöne, amelynek induló havi törlesztőrészlete 59 518 Ft (THM: 7,32%), de szintén igen kedvező a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne 60 592 forintos havi törlesztőrészlettel, illetve a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne 60 654 forintos törlesztőrészlettel (THM: 8,17%) vagy a Raiffeisen személyi kölcsöne 60 757 forintos törlesztőrészlettel (THM: 8,92%). Érdekelnek a további ajánlatok is? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mennyire van rossz dolga a magyar nyugdíjasoknak?

Mennyire van rossz dolga a magyar nyugdíjasoknak?

Közzétette az Eurostat adatait arról, hogy alakul azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akiket elszegényedés fenyeget. Magyarország az uniós átlagnál jobban teljesít, de ennek ellenére is egyértelműen úgy tűnik, hogy a szlovákok nyugdíjasok helyzete jobb, mint a magyaroké.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?