Hirdetés
Hirdetés

Előrébb lépnél a cégeddel? Mutatjuk, mire figyelj hitelfelvételkor

2017. augusztus 06., 12:13

Minden vállalkozás életében eljön a pont, amikor bár szeretnénk tovább menni, ám ez külső forrás bevonása nélkül egyszerűen nem megy. A hitelpiacon rengeteg lehetőség vár ránk, ráadásul a kisvállalatok gyakran szembesülnek azzal a problémával, hogy nehezebben jutnak hitelhez nagyobb méretű társaiknál. Adunk egy pár tippet, hogy elkerülhesd a kilincselést és a visszautasítást.

A különbség egyik fő oka, hogy a kisvállalatok számviteli beszámolója kevésbé részletes, így nehezebb őket pusztán a számok alapján megítélni. A pénzintézetek többsége úgynevezett „dobozos” - meghatározott szabályrendszerrel rendelkező - termékeket kínál a kisvállalkozásoknak, amelyeknek alapvető elemük a pénzügyi teljesítményre alapozott mutatók vizsgálata.  Ez azonban nehézkes lehet az egyszerűsített bevallással rendelkező ügyfél esetében, ezt közölte a Sberbank a Privátbankár.hu-val.

Mivel a kisebb adminisztrációval járó adózási formák egyre népszerűbbek, így a pénzintézeteknek is fel kell készülniük az ilyen jellegű ügyfelek kezelésére. Jó hír, hogy a bankok között már van olyan intézmény, amely erre megoldást kínál – ezeket az apróságokat érdemes tehát szem előtt tartani, mielőtt választunk.

Hirdetés

Tudjuk, mi mire való!

A vállalkozások mindennapi életében rengeteg kiadás merül fel, amelyek a napi működés fenntartásához szükségesek, ilyenek például a munkabérek vagy a szállítók kifizetése. Minden cégnél előfordulhat, hogy a pénzügyi kiadásaik során átmeneti likviditási hiány lép fel: ennek áthidalására a nyújt segítséget a folyószámlahitel. Ez egy szabad felhasználású, rövid lejáratú, évente megújítható hitelforma.

Minden esetben fontos az egészséges finanszírozási szerkezet fenntartása, azaz hogy a hitelcél vagy felhasználás időtávjával legyen összhangban a hitel futamideje. Gyakori hiba ugyanis, hogy egy cég a folyószámla hitelkerete terhére valósít meg kisebb összegű beruházást és nem számol azzal, hogy ha a hitelkeretet nem újítják meg, akkor a periódus végén egy összegben kell azt visszatörleszteni.

Beruházáshoz is vannak céleszközök

A beruházási hitelt főleg nagy összegű beruházások esetén érdemes igénybe venni. Itt a hitelcél kötött, a hitelbírálat átfutási ideje is hosszabb, valamint dokumentációigényesebb, cserébe viszont a hitel olcsóbb, amely egy nagy összegű beruházásnál jelentős megtakarítást jelenthet a vállalkozásnak. A banki ügyfelek többsége jellemzően ingatlanvásárlás, vagy nagyértékű munkagép beszerzésekor veszi igénybe ezt a finanszírozást – tette hozzá a Sberbank szakértője.

A hosszabb távra is igénybe vehető szabad felhasználású hitelek a kisebb összegű beruházások megvalósítására teremtenek fedezetet. Ez egy egyszerűbb finanszírozási mód, hiszen nem kell a hitelcélunkat igazolni, gyorsabban készül el a bírálat is, azonban a hitel magasabb kockázata miatt általában a bankok magasabb kamattal kínálják. Célszerű lehet olyan eszközberuházásokra is fordítani, amelyek gyorsan avulnak, például szoftverekre, frissítésekre.

Készüljünk előre!

Előfordul, hogy a vállalkozások rosszul mérik fel saját pénzügyi igényeiket és lehetőségeiket, és csak akkor keresik fel pénzintézetüket, amikor már fizetési nehézségek léptek fel. Ezt megelőzendően a szakértők azt tanácsolják: mindenképp vegyük igénybe pénzügyi szakemberek segítségét, mert így jobban kihasználhatók az adódó lehetőségek, nem utolsó sorban pedig a vállalkozás számára optimális megoldások születhetnek.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Őrült ötlettel állt elő a véres kezű diktátor

Őrült ötlettel állt elő a véres kezű diktátor

Duterte elnök kijelentése megrázta Dél-Kelet-Ázsiát, a fülöp-szigeteki közélet pedig szinte felrobbant. Duterte a tűzzel játszik, hiszen Harris admirális, az amerikai csendes-óceáni parancsnokság kőkemény vezetője múlt csütörtökön szólította fel az amerikai döntéshozókat, hogy készüljenek föl egy lehetséges háborúra Kínával. Duterte kormánya a jelenlegi magyar politikai kurzust példaképének tekinti.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?