Hirdetés
Hirdetés

Kiszámolták: erre költik a fizetésüket a magyarok

2017. október 21., 11:09

Ételre és italokra adtak ki a legtöbbet a magyar családok az év első felében, ez havonta egy főre számolva több mint 21 ezer forintot, az összes kiadás közel harmadát jelenti. Fejenként közel 80 ezer forintot költünk el egy hónapban, több megy el a gyógyszerekre, kultúrára és szórakozásra alig néhány ezer jut. Szinte mindhol van mosógép és televízió, a háztartások fele pedig saját autóval is rendelkezik.

A háztartások egy főre jutó havi kiadásainak megoszlása (%, Forrás: KSH)
A háztartások egy főre jutó havi kiadásainak megoszlása (%, Forrás: KSH)

Az év első félévében a magyarok egy főre jutó havi átlagos kiadása 79,6 ezer forint volt, ami folyó áron 7 százalékkal, a fogyasztói árak alakulását figyelembe véve 4,5 százalékal meghaladta az egy évvel korábbit - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) háztartások lakossági fogyasztását vizsgáló felméréséből.

Havonta a legtöbbet (egy főre vetítve, átlagosan):

Hirdetés
  • 21,3 ezer forintot élelmiszerekre és alkoholmentes italokra,
  • 17,2 ezer forintot lakásfenntartásra és háztartási energiára,
  • 8929 forintot közlekedésre,
  • 5280 forintot hírközlésre,
  • kultúrára és szórakozásra 4249 forintot fordítottunk.
    A háztartások egy főre jutó havi fogyasztási kiadásai (Forrás: KSH)
    A háztartások egy főre jutó havi fogyasztási kiadásai (Forrás: KSH)

Az alapvető kiadási tételek közül az élelmiszerek és alkoholmentes italoké 5,9 százalékkal, a közlekedésé 5,7 százalékkal, a lakásfenntartási kiadásoké 1,2 százalékkal nőtt reálértéken.

A vendéglátásra és szálláshely-szolgáltatásra elköltött összeg pedig 9,2 százalékkal nőtt. Utóbbi a legnagyobb változás reálértéken, míg a legnagyobb mértékben - fejenként 1581 forinttal - az élelmiszerekre fordított kiadások nőttek.

Egyes élelmiszerekre fordított egy főre jutó havi kiadások
nagysága (2017. I. félév, forrás: KSH)
Egyes élelmiszerekre fordított egy főre jutó havi kiadások nagysága
(2017. I. félév, forrás: KSH)

Egészségügyi kiadásokra a háztartások fejenként átlagosan 3849 forintot fordítottak egy hónapban, 3,7 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. A kiadások legnagyobb szeletét (85 százalékát) jelentő gyógyszerekre, gyógyárukra, gyógyászati segédeszközökre fordított összegek pedig 8,9 százalékkal nőttek, amelynek egy főre jutó havi összege 3274 forintot tett ki.

Szinte minden háztartásban van tévé és mosógép, minden második családnak van saját autója, kétharmaduknak volt valamilyen számítógépe, 100 háztartásra pedig 186 mobiltelefon jutott.

A háztartások egy főre jutó havi lakásfenntartási kiadásainak
megoszlása (2017. I. félév, forrás: KSH)
A háztartások egy főre jutó havi lakásfenntartási kiadásainak megoszlása
(2017. I. félév, forrás: KSH)

A KSH szerint a kiadások növekedését elősegítette, hogy a fogyasztói árak 2,3 százalékos éves növekedésénél a reálkereset jóval nagyobb mértékben, 10 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. Az összegzés szerint az átlagos nettó kereset 193 ezer forintra, a családi adókedvezménnyel számolva 201 ezer forintra becsülhető 2017 első felében.

Az alma és a krumplit szeretjükA GfK Hungária felmérése szerint több mint 330 milliárd forintot költöttek a magyar háztartások zöldségre és gyümölcsre tavaly, mintegy 12 százalékkal többet az azt megelőző évhez képest, ez a napi fogyasztási cikkek éves forgalmának valamivel több mint a tizede. A háztartások tavaly 216,8 milliárd forintot költöttek zöldségre, egy évvel korábban 206,1 milliárd forintért vásároltak. Gyümölcsre 116,7 milliárd forintot fordítottak a múlt évben, 2015-ben viszont még csak 109,2 milliárd forint értékben vásároltak. A magyarok közel 90 százaléka fogyaszt naponta, vagy hetente több alkalommal zöldséget, és több mint 80 százalékuk gyümölcsöt. A magyarok a gyümölcsök közül leginkább az almát, a zöldségek közül pedig a burgonyát keresik, ezeket követi a dinnye, a banán, illetve a paradicsom, paprika és a vöröshagyma. (MTI)
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Az internetes kereskedelem háromszor olyan gyors tempóban bővül, mint a hagyományos - egyre gyakrabban vásárolunk hazai és külföldi weboldalakról, online áruházakból. De honnan tudhatjuk, hogy nem vernek át? Miről ismerszik meg a csaló webshop, mobilapp, hamis reklám? Ha mégis horogra akadtunk, mi a teendőnk?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?