Hirdetés
Hirdetés

Leszakadóban Budapest: ekkora árak mellett senki se akar költözni?

2017. augusztus 15., 20:31

Hozta az ingatlanpiac az Otthon Centrum várakozásait, országos szinten azonban kizárólag Budapesten csökkentek az adásvételek 2015-höz képest. Igaz, a 37.500 tranzakció csak 4,2 százalékos visszaesést jelent. A fővároson kívül az összes megyében több lakás cserélt gazdát, mint egy évvel korábban. De mennyi lakás cserélhet gazdát az év végéig?

MTI Fotó: Mohai Balázs
MTI Fotó: Mohai Balázs

Tavaly egyedül a fővárosban csökkent a lakáspiac, ugyanakkor Budapest nem mutat egységes képet; míg nagyobb, 5-15 százalékos visszaesés volt a budai kerületekben és a belvárosban, addig a külső pesti kerületek többségében és a Budán a 2. külső részén 5-10, a XII.-ben pedig 20 százalékkal több adásvétel volt 2016-ban, mint az előző évben, ezt közölte az Otthon Centrum a Privátbankár.hu-val.

Ugyanakkor Budapestet leszámítva valamennyi megyében több lakást adtak el tavaly, mint egy évvel korábban. Így történt a fővárost körülvevő Pest megyében is, ahol 28 százalékkal nőtt az adásvételek száma az előző évhez képest. Ez a növekedési dinamika kétszerese volt az országos növekedési rátának, de így is elmaradt Nógrád (39%), Heves (32%) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (29%) növekedési ütemétől – igaz ezekben a megyékben korábban igencsak pangott az ingatlanpiac.

Hirdetés

Vidéken is nagy a lelkesedés

Lakást keresel, de nincs elég önrész? Nem tudod, hogyan válassz jó hitelt? A Privátbankár.hu kalkulátorai segítenek a döntésben! >>>

A vidéki régióközpontokban is megfigyelhető a városi agglomerációk előnye az adott várossal szemben, de ennek mértéke elmarad a fővárosétól. A legnagyobb ütemben Székesfehérvár környéki eladások száma emelkedett meg 2015-höz képest közel 40 százalékkal. A győri agglomerációtól eltekintve – ahol nem történt változás – a többi nagyvárosi agglomerációban is 30-34 százalékos növekedést mutattak a tranzakciók a 2015. Ez Debrecenben ezret meghaladó, a nagyobb agglomerációkban 600, a kisebbekben 400 lezárt lakás adásvételi tranzakciót jelent éves szinten.

2017-ben: marad a tavalyi mérték?

A 2016-ban regisztrált 146 ezer lakástranzakció 9 százalékkal volt több, mint 2015-ben. Az Otthon Centrum várakozásai szerint idén a lakáspiaci forgalom eléri, ideális esetben meghaladja majd a 150 ezer tranzakciót, ám mindenképpen ekörül a bűvös szám körül alakul majd az eladási ráta. A növekedés üteme ugyanis lassulni látszik, az előző években tapasztalt két számjegyű növekedési érték idén 6 százalékra mérséklődhet. 2017-ben a tranzakciószámok 1000 lakosra vetített értéke alapján továbbra is főváros lesz a csúcstartó. Az idei évben várható 38-40 ezer tranzakció nem jelent lényeges változást tavalyhoz, vagy akár 2015. évhez képest. A forgalombővülés idén is a belső kerületekből a külső kerületekbe helyeződik át.

Mindenki kiköltözik a városból?

Az agglomerációban a legnagyobb, akár 10 százalékot meghaladó tranzakciószám növekedés Dunakeszi és Szigetszentmiklós mellett a Gödöllői és a Ceglédi járásokban tűnik reálisnak.  A megyei jogú városokban és környékükön 5-10 százalék, míg a legnagyobb városokban 5 százalék körüli növekedés várható a tranzakciószámokban (elsősorban a jóval magasabb bázis érték okán), de lényeges különbség nem várható a megyeszékhelyek között.

A Balaton környékén Balatonfüred, Siófok, Balatonalmádin 5 százalékos forgalombővülés valószínűsíthető. A Balaton térségében a tranzakciószám bővülés mellett erőteljes vándorlási többlet is jelentkezett az elmúlt években.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Te tudod, mennyit kell fizetned majd az autópályákon?

Te tudod, mennyit kell fizetned majd az autópályákon?

Az üdülési szezon beindultával számos honfitársunk autóval utazik a szomszédos országokba, számukra hasznos információ, hogy a nyaralás célpontjai felé vezető úton mennyit és milyen módon fizethetnek az autópálya-használatért.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?