Hirdetés
Hirdetés

Tágas terek, szűk lehetőségek – ilyet alig találsz a magyar lakáspiacon

2018. június 16., 08:09

A lakberendezési magazinok kedvence a loft-lakás – a hatalmas terekben szabadon szárnyalhat a belsőépítészek fantáziája. Ugyanakkor az ilyen lakásokból szűk a kínálat a fővárosi ingatlanpiacon, és ezeket jellemzően csak tehetős ínyencek engedhetik meg maguknak.

Budapesten kevés esélye van, de nem lehetetlen, ha valaki elég vagány és loft-lakás keresésére adja a fejét. Szombat Éva, az OTP Ingatlanpont Exclusive irodájának vezetője a Privátbankár.hu-nak elmondta: a vevők elsősorban a kreatív iparból kerülnek ki, így a filmesek, reklámipari dolgozók és az IT szektor dolgozói keresik ezeket a hatalmas lakásokat. Ez talán annyira nem is meglepő, a loft-lakás ugyanis mindenekelőtt drága: igazi, hagyományos értelemben vett loft 100-150 millió forint alatt nem is érhető el a piacon.

Ráadásul egy ilyen lakás kellő rugalmasságot igényel a vásárlótól, hiszen ezek többnyire nem a belvárosban találhatók, inkább az átalakított egykori ipari övezetekben. Sok tetőtéri beépítést neveznek az értékesítők loftnak – tévesen, mert lehet bármilyen izgalmas is egy tetőtér beépítés, az valójában nem loft, noha a szó eredeti jelentése erre utal.

Hirdetés

Hol épülnek ma loftok Budapesten?

A loft kivétel nélkül régi üzemcsarnok, gyár- vagy raktárépület különleges adottságait használja ki, így elsősorban a rendelkezésre álló nagy tereket, belmagasságokat, ahol az építészek nem takarják el az épület tartószerkezetét, a közművezetékeket; nyerstéglát és látszóbetont használnak burkolásként és hatalmas, kazettás üvegfelületeket megvilágításként.

Ezekben a különleges otthonokban szinte minden funkció egyetlen, összefüggő térben található, legfeljebb térelválasztókkal, szinteltolással különül el a hálórész a nappalitól, a konyhától. A loft-lakások egyik jellemzője, hogy nincs két egyforma: aki ilyet vásárol, biztos lehet benne, hogy nem találkozik ugyanazzal az alaprajzzal, ugyanazzal az ötletes építészeti megoldással.

A bökkenő: megfizethetetlenül drága

A loft éppen exkluzivitása miatt nagyon drága – négyzetmétere 800 ezer-1,5 millió forintba is kerülhet, márpedig a valódi loft-lakás legalább 100-150 négyzetméter felett kezdődik. Történetét tekintve a loft nem volt mindig a luxus szinonimája: eredetileg Hollandiában és az Egyesült Államokban művészek és építészek alakítottak át maguknak elhagyott kikötői raktárépületeket, felrúgva minden korábbi lakberendezési sztenderdet, rendkívül kreatívan. Csak később vált divattá. Olyannyira, hogy ma már nem mindig régi épületelemek felhasználásával épülnek, van, ahol kifejezetten ilyen céllal húznak fel új épületeket.

Ezzel lehetne hasznosítani a fővárosi csontvázakat?

Budapesten, a XIII. kerületben nagy siker volt egy gyönyörű, eklektikus gyárépület átalakítása, aminek a fekvése is rendkívül kedvező volt, mivel közel van a Dunához és a belvároshoz. A fővárosban ma csak kevés új loft-projekt van a piacon, például Pasaréten, ahol az egykori filmgyár épületéből varázsoltak figyelemre méltó loftokat. A pesti oldalon a gazdasági válság miatt sokáig állt a IX. kerületben egy malomépületből kialakított lakáskomplexum építkezése. Ez mára elkészült, és még kaphatók lakások, irodák, nagyjából 5-600 ezer forintos négyzetméter áron (igaz, egy lakóegység több mint 200 négyzetméter).

Egy óbudai malomépületből átépített lakásokat is hirdettek loft elnevezéssel, de abban főleg 30 négyzetméter körüli garzonlakásokat alakítottak ki – ami biztos különleges, csak nem feltétlenül minősül loftnak. A Római parton is épültek loft-lakások, ezekből mára már egy újépítésű sincs a piacon. A loft elnevezés tehát vonzza a vevőket, az elnevezés marketingértéke magas, de valójában a tényleges loft-lakásokból szűkös a kínálat. Pedig elhagyott ipari épületből van bőven, bár ezek környezete ma még nem mindenhol áll készen egy presztízsberuházásra.

10 millió forint az álomotthonhoz

Lakásvásárlás előtt állsz és a legkedvezőbb kölcsönt keresed? Lakáshitel kalkulátorunk segít dönteni! 20 éves futamidővel 10 millió forintos hitelt az alábbi konstrukcióval vehetsz fel, ha fontos a törlesztőrészlet nagysága: az egyik legkedvezőbb ajánlatot jelenleg a K&H Bank üzleti feltételű lakáshitele nyújtja 53 234 forintos induló törlesztőrészlettel és 2,75 százalékos induló THM-mel. Ezt a CIB Bank lakáskölcsöne követi 2,80 százalékos THM-mel és 54 305 forintos törlesztőrészlettel, utána pedig az Erste Bank lakáscélú hitele 54 762 forintos törlesztőrészlettel és 2,90 százalékos THM-mel. Szintén kedvező a Raiffeisen Bank lakáshitel ajánlata: 57 075 forintos induló törlesztőrészlet és 3,37 százalékos kezdő THM-mel kínálja a bank a kölcsönt. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Idén is sokan mentek ki, ennyi magyar még nem dolgozott Ausztriában

Idén is sokan mentek ki, ennyi magyar még nem dolgozott Ausztriában

Megint rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok létszáma, és bár a román állampolgárok száma jobban bővült, ők még jóval kevesebben vannak. A lengyelek, a németek és a volt Jugoszlávia polgárai is jöttek rendesen, a menekültek közül is sokan kaptak állást, de az egész munkaerő-piac is bővülni tudott.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?