Hirdetés
Hirdetés

Drágák már a magyar részvények, vigyázz, megeszi az infláció a pénzed

Eidenpenz József, 2017. január 24., 11:04

Tavaly a piacok könnyen kiheverték a politikai sokkokat, kérdés, az idén is így lesz-e, meddig tart a jelenlegi optimizmus. A forint az idén is az egyik legunalmasabb deviza lehet, az infláció viszont tartogathat némi meglepetést és meglódulhat. Negatív lehet a reálkamat, a megtakarítók vagyona csökkenhet az Equilor szerint.

(Fotó: Eidenpenz József)
(Fotó: Eidenpenz József)

Magyarországon alapvetően a tőkepiacot támogató adózás van, fejlett az infrastruktúra, de szükség lenne a szabályok változására. Például az adminisztrációs terhek csökkentésére, a különadók megszüntetésére, hogy versenysemleges helyzetbe kerüljünk. Különben a határon átnyúló külföldi szolgáltatókhoz vándorolhatnak át az ügyfelek – mondta el Szécsényi Bálint vezérigazgató az Equilor Befektetési Zrt. sajtóreggelijén.

A befektetési szolgáltatókat sújtó különadó 2009 óta érvényben van, most már 2017-et írunk, és nemhogy csökkent volna, tavaly év végével még meg is emelték. Az Equilor például mintegy dupláját fizeti a korábbinak. Szektorszinten néhány százmillió forintról van szó, de továbbgyűrűző hatása lehet a piacon, versenyhátrányt okozva. Az állami támogatásokat is hatékonyabban lehetne felhasználni – mondta el a vezérigazgató. A bevezetendő Mifid 2 szabvány pedig jelentősen tovább növeli majd az adminisztrációs terheket.

Hirdetés
Szécsényi Bálint
Szécsényi Bálint

Eddig jól vették a sokkokat

Hullámzó piacokat ígért 2017-re Kiss Mónika vezető elemző, szerinte egyre inkább aggódva tekintünk minden kis helyi választás elé, milyen hatással lesz a piacokra. Tavaly a piacok könnyedén vették a sokkokat, az idén nem tudni, meddig tart majd az optimizmus. A monetáris politikában az alacsony kamatok mellett már nem sok erő van, a fiskális politikára kell ezentúl figyelni.

Trump győzelme a világban levő erősödő egyenlőtlenségekre adott válasz, a középosztály jövedelme csökkent, a gazdagok egyre gazdagabbak lettek. Nagy kérdés, hogy Trump beváltja-e ígéreteit, ha igen, az amerikai GDP és az infláció növekedésnek indulhatnak. Az infláció emelkedésére számítanak Európában és Magyarországon is.

Mit hoz nekünk Donald?

A nagy jegybankok politikája kettévált, míg Amerikában az a kérdés, kétszer vagy háromszor emelnek kamatot az idén, az EU-ban folytatódik a kötvényvásárlás, pedig alig van már mit felvásárolni. A feltörekvő piacok is kettéváltak stabilakra, mint Magyarország vagy Csehország, és rizikósakra, mint Törökország vagy Mexikó.

De akkor mibe fektessünk? - tette fela kérdést Kiss Mónika. A fő kérdése a befektetőknek, mit hoz majd Donald Trump. Megvalósul-e az adócsökkentés, és mikor. Elvileg 35-ről 20 százalékra csökkenne a társasági adó, de sok cég nem az USA-ban, vagy nem ennyit adózik.

Gépgyártók és műanyagipar

Az államadósság azonban magas, és bármilyen elnök bármilyen utasítással nem tud bármit bevezetni a fékek és ellensúlyok rendszere miatt. A politikai egyeztetési folyamat nagyon hosszadalmas lehet. Hasonló a helyzet a tervezett infrastrukturális beruházásokkal, ott is nagyon eltérhet egymástól a terv és a megvalósulás.

Kiss Mónika

Az Equilor 2017-re 2350-2400 pontos S&P 500 indexet prognosztizál (2265 pont volt tegnap). Ígéretes szektornak tartják a munkagépgyártókat (például Caterpillar), de a tartós fogyasztási cikkek szektorát, a pénzügyi és a technológiai szektort is.

Paritáson lehet a kábel

Európában sokan az autóipart tartják favoritnak, az Equilor inkább a vegyiparra koncentrál. A műanyagok radikálisan tért nyernek a közlekedési eszközök, például az autók gyártásában, ahol a középpontban a súlycsökkentés áll.

Az Equilor továbbra is dollárerősödést várnak, a font a dollárral szemben (azaz a „kábel”) pedig extrém esetben egészen 1,0-ig is gyengülhet. (Jelenleg 1,25 körül van.) Ennek oka, hogy a Brexit még igen nagy problémákat okozhat, az ezzel kapcsolatos gazdasági folyamatok pedig még csak épphogy megindultak. A Brexit még nincsen teljesen beárazva a font árfolyamába.

Negatív is lehet a Bubor

A forint az elmúlt másfél évben az egyik legstabilabb feltörekvő piaci deviza volt, várhatóan az idén is megmarad ez, 303 és 315, esetleg 318 forint közé várják az árfolyamot. Itthon egyébként Szántó András lakossági üzletágvezető szerint már nem az alapkamat a kérdés, releváns az irányadó jegybanki eszközbe befogadott pénzállomány lett. A Bubor (bankközi kamatlábmutató) a nem konvencionális intézkedések hatására elszakadt az alapkamattól, a rövidebb lejáratokra időnként negatívvá is kezd válni.

Szántó AndrásA rövidebb állampapírjaink hozamát az MNB intézkedései lehorgonyozták, a diszkont kincstárjegyek piaca például szinte megszűnt, alig van papír, ha feltűnik, a pénzintézetek azonnal lecsapnak rá. Az idén a hozamgörbe alakja a kérdés, a nemzetközi események a hosszú futamidejű állampapírok hozamán tudnak csak változtatni.

Jön a negatív reálkamat

Az infláció itthon meglepően magas lehet, a reálkamat negatívvá válhat. Az államadósság és a deficit a közelgő választási év ellenére eközben korlátok között maradhat. Az inflációkövető Prémium államkötvények vásárlása még inkább kifizetődővé válik – mondta Szántó.

Erre az évre az Equilor 2,0 százalékos átlagos és 1,9 százalékos év végi inflációt, 3,1 százalékos reál GDP-növekedést és 73,6 százalékos GDP-arányos államadósságot prognosztizál. Az államháztartási hiány a GDP 2,4 százaléka lehet. A 2018-as évben az infláció 2,4 százalékra emelkedhet, a GDP-növekedés 3,0 százalék lehet. Az MNB alapkamatja 2018-ban már emelkedhet, az euró/forint az év végén 320 körül lehet.

Drágák már a magyar részvények

A magyar BUX index elképesztő teljesítményt nyújtott az elmúlt két évben. Ennek oka részben a kedvező belső gazdasági helyzet, emellett a feltörekvő piacok is vonzóak a befektetőknek, az alacsony kamatkörnyezetben a tőke keresi a helyét. Kiss Mónika szerint a jelenlegi szinten azonban már nem olcsók a hazai részvények, több esetben eléggé közel került az árfolyam a brókercég céláraihoz.

A Magyar Telekom célára 537, az ajánlás vétel. A Richter célára 6530, szintén vételt javasolnak. Az OTP 7782 forint mellett tartáson van, bár sok elemzőnél már 8000 forint feletti célárakkal találkozunk. Bizonyos körülmények esetén az Equilor sem zárja ki ezt a szintet. A Molnál az INA kilátásba helyezett megvásárlása felpezsdítette a piacot, de egyelőre 20 370 forinton tartást javasolnak.

A jelenlegi szinten nem igazán javasolják a belépést a magyar részvényekbe, csak néhány százalékkal lejjebb, szerintük érik már egy korrekció. Ám 2017-ben még így is kerülhetnek újabb csúcsokra a magyar részvények.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nagy fordulat az egészségügyben - hamarosan már nem lesznek igazi betegek?

Nagy fordulat az egészségügyben - hamarosan már nem lesznek igazi betegek?

Évente átlagosan 4,1 százalékkal nőnek majd az egészségügyi kiadások 2017 és 2021 között világszerte. A magasabb költés ugyanakkor nem feltétlenül jelent jobb egészségügyi eredményeket, az egészségügyi szolgáltatóknak valószínűleg továbbra is csökkenő nyereséggel és növekvő költségekkel kell számolniuk.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?