Hirdetés
Hirdetés

Összeomlottak a kriptodevizák és a részvénypiacok

Fellegi Tamás, 2018. február 06., 10:52

Eljött a mánia utáni ébredés: a jó ideje már zuhanó bitcoin most teljesen összeroskadt, a januárban pedig vételi pánikot mutató amerikai tőzsdék két nap alatt vissza is adták a teljes januári emelkedést. A BUX sem ússza meg, de az OTP-t tartja a nagy szint. Kiteljesedett a medveforduló.

Izgalmas napok zajlanak a piacokon, összeomlás-szerű jelenségek mutatkoznak, ugyanakkor erre már régóta számítani lehetett, legfőbb ideje volt egy kiadós esésnek. A kriptodevizák piacát nem is kell külön említeni, ott sokszor és sokan sugallták, hogy egy lufi az egész, ami ki kell, hogy pukkadjon. Nos, miután a bitcoin ára 20 ezerről 6 ezer dollárra esett, azaz értékének kétharmadát elvesztette, nyugodtan nevezhetjük pukkadásnak az eseményt, még akkor is, ha esetleg újra emelkedésnek indul.

Érdekelnek a kriptodevizák, de nem tudod, hogy megbízhatóak-e? A Privátbankár.hu befektetői szemináriumán erről is szó lesz, regisztrálj most, mielőtt elfogynak a helyek! >>>>

Hirdetés

A többi, egyre számosabb kriptodeviza túlnyomó többsége hasonlóan zuhan, összesített értékük 300 milliárd dollár alá esett (800 milliárd fölött volt a tető), ebből 100 milliárdot képvisel a bitcoin, 60-at az ethereum és 25-öt a harmadik helyezett ripple.

Térjünk azonban vissza a tényleges értéket megtestesítő instrumentumokhoz, mindenekelőtt a részvénypiacokhoz. A tankönyvi medveforduló után tegnap Amerikában következett a folytatás: miután januárban a vevők elköltötték pénzüket, irreálisan magasra hajtva az árakat, most nem maradt, aki azokon az árakon venni szeretne, így szinte törvényszerű, hogy az indexek egyből vissza is estek január előtti értékeikre.

S&P 500. A januári emelkedés pár nap alatt leradírozva
S&P 500. A januári emelkedés pár nap alatt leradírozva

Ez az S&P 500 esetében 2650 pont, 4 százalékos tegnapi zuhanás után, a Nasdaq Composite esetében 6967 pont, hasonló százalékos esés után. Ha az indexek tovább esnének, képbe kerül már egy komoly támasz, mégpedig a 200 napos mozgóátlag: az S&P 500 esetében ez 2534 pont.

Ázsiában is méretes esések bontakoztak ki, kiemelkedik a Nikkei 5 százalékkal, majd Európa is esni kezdett, de már nem annyira durván, ami érthető, hisz Európában az emelkedés sem volt olyan nagymértékű. A legtöbb index 2 százalék körüli mínuszban van, a DAX 12 470 ponton tartózkodik.

Nyitáskor a hazai tőzsde is nagy mínuszban volt, közel 3 százalékos esés után 38 600 pont lett a BUX értéke, de onnan gyors emelkedés kezdődött, 39 000 pontig, ami kevesebb mint 2 százalékos veszteség. A Mol 2,64 százalékkal esik 2950 forintig, az OTP 2,2 százalékkal 11 130 forintig. Ez utóbbi papíron múlik minden: amíg 11 ezer forint, a nagy kitörési szint fölött van, addig nincs nagyobb baj a hazai piacon, ha érdemben aláesik, nagy mélységek nyílhatnak meg a BUX előtt.

A Richter és a Telekom csak szerényebb, 0,7 százalékos mértékben csökkennek, 6330 illetve 460 forintig. A devizapiacokon nem okozott különösebb mozgást a részvénypiacok zuhanása: a forint 310,20 az euróval szemben, a régiós valuták sem estek.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Te mit csinálsz, ha elromlik otthon a hűtő, mosógép?

Te mit csinálsz, ha elromlik otthon a hűtő, mosógép?

Műszaki cikkek vásárlásánál nagyon figyelnek az energiahatékonyságra a magyarok, és ez akkor is kitartanak, ha meghibásodik a készülék. Ugyan hazánk nem jár élvonalban az elektromos hulladékok mennyisége terén uniós viszonylatban. Érdemes megjavíttatni az elromlott készüléket, hogy minél kevesebb elektromos hulladékkal terheljük a környezetet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?