Hirdetés
Hirdetés

Döntés született, ki nézhet bele a halott lány Facebook-fiókjába

2018. július 12., 17:17

Precedens értékű ítélet Németországban: a Facebook-kal a felhasználó szerződést köt, ezt pedig az örökösök annak rendje és módja szerint megöröklik. Nincs ok arra, hogy másként kezeljék a papíros fotót vagy levelet és az internetes fotót, vagy üzenetet.

A német legfelsőbb bíróság (Bundesgerichtshof) precedens értékű döntést hozott, mely szerint a szülők belenézhetnek lányuk öt éve lezárt Facebook-fiókjának tartalmába. A szülők azt remélik, hogy az információk megismerésével megfejthetik 15 éves lányuk halálának körülményeit – írják német híroldalak a Dpa hírügynökség nyomán.

Valaki zároltatta

Hirdetés

Az ítélet szerint annak idején a lány a Facebook-kal szerződést kötött, amely a halálával örököseire, ebben az esetben a szüleire száll át. Az eddigi jog szerint az örökösök megismerhetik az elhunyt leveleit és naplóit, és nincs arra semmi ok, hogy a digitális tartalmakat ettől eltérően kezeljék.

A szülők ugyan korlátozottan hozzáfértek a fiókhoz, de a Facebook az oldalt “emlékoldallá” nyilvánította és ezzel egyes részeit zárolta. Az emlékoldallá nyilvánítást egy ismeretlen felhasználó kérte, akinek kilétét a Facebook adatvédelmi okokból nem volt hajlandó felfedni. Az elhunyt barátai ragaszkodnak az adatok személyes voltához.

Ez történt annak idején

Az eset háttere, hogy 2012-ben Berlinben a lányt tisztázatlan körülmények között elütötte a metró, majd később a kórházban belehalt sérüléseibe - írta a Ser Spiegel Online. A szülők szeretnék megismerni a levelezését, üzeneteit, hogy megtudják, balesetről, vagy pedig öngyilkosságról volt-e szó.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Olyan érzés volt, mint az abszolút armageddon - egy sztori az összeomlás frontvonalából

Olyan érzés volt, mint az abszolút armageddon - egy sztori az összeomlás frontvonalából

Tíz éve, 2008. szeptember 15-én gazdasági kataklizmára ébredt a világ - ami utána jött, az sokak szerint egyenesen minden idők legsúlyosabb válsága volt. A Financial Times megszólaltatta az összeomlás nemzetközi főszereplőit és néhány hétköznapi károsultat is, mi pedig ezt kiegészítve az Mfor.hu-val együtt megkerestük a hazai aktorokat. Cikksorozatunkban az ő visszaemlékezéseiket mutatjuk be.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?