Hirdetés
Hirdetés

Élvezd ki a napsütést, amíg lehet – fogvacogtató hideg jön

2018. február 25., 13:33

Az extrém hideg ráadásul borzasztóan megterheli a szervezetet a szakértők szerint.

Ragyogóan szép, de hűvös időnk van odakint, csak délen jelenhetnek meg fátyol-, máshol gomolyfelhők. Ugyanakkor élénk széllel kell készülnünk mára az Időkép szerint, Nyugaton pedig akár hófúvás is várható. A derült hidegben délután -7, -2 fok várható, éjszaka azonban betör a hidegfront az országba, emiatt a jövő hét elején már jóval nagyobb havazásokra és farkasordító hidegre kell készülünk.

Hétfőn dél-délkelet felől beborul az ég, északon-északnyugaton lesz még naposabb az idő. Itt délen már előfordulhat hószállingózás, gyenge havazás, ráadásul az idő is szeles marad, ami tovább csökkenti a hőérzetet. Hajnalban -17, -9, délután -7, -1 fok várható. Kedden többfelé - nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felén - havazhat. Élénk, nyugaton erős marad a szél, itt akár hófúvás is lehet. Marad a fagyos idő, a csúcshőmérséklet mindössze -9 és -4 fok között alakul. Szerdára azonban kitisztul az ég, több napsütés jön, ettől azonban nem lesz sokkal melegebb – nap közben -3, -10 fok várható.

Hirdetés

Megterheli a szervezetet

Az M1 műsorán Pintér Ferenc meteogyógyász nyilatkozott az eljövő napok hideg időjárásáról, elmondása szerint az extrém hideg nagyon megviseli a szervezetet, különösen az eddigi enyhe téli időjárás után. Emiatt a keringési problémákkal, illetve a magas vérnyomással küzdők esetében gondot okozhat, hogy a drasztikusan csökkenő hőmérséklet miatt az erek beszűkülnek, emelkedik a vérnyomás, ami megterheli a szívet.

Az extrém hideg erősíti azokat a folyamatokat is, amelyek a trombózisveszélyt növelik, valamint kedvezőtlenül befolyásolja a görcsös panaszokat, így a koraszülések száma is emelkedhet, fűzte hozzá. Aki azonban nem frontérzékeny, azok sem ússzák meg: az egészséges szervezet is fáradékonyabb a hideg időben, a legyengült immunrendszer miatt nő a fertőzésveszély, és a hidegben a reakcióidő is csökken, ami több balesethez vezethet. Ha tehetjük, kerüljük a szabadban tartózkodást, ezzel ugyanis a fagysérülések kialakulását kockáztatjuk.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Sokk a klímacsúcson: Trump, Putyin és az arabok kisiklatták a tárgyalásokat

Sokk a klímacsúcson: Trump, Putyin és az arabok kisiklatták a tárgyalásokat

Az USA-Oroszország-Szaúd-Arábia-Kuvait négyes együtt torpedózta meg az októberi klímajelentést. Rajtuk kívül minden résztvevő ország támogatta a dokumentumot, de a különutasok elérték, hogy a klímaügyi csúcstalálkozó konszenzus híján nem tudja kötelező érvényűvé tenni a riasztó jövőképet festő tanulmány klímamentő javaslatait.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?