Hirdetés
Hirdetés

Mire jó az okos otthon?

2019. március 17., 11:07

Mindenki szeretné megvédeni szeretteit és értékeit otthonában. Az otthon automatizálás segítségével sok lehetőségünk van lakásunk biztonságának fokozásában. Egy jól beállított okos otthon rendszerrel akár 15 százalékkal csökkenthetjük lakásunk energiafelhasználását. A világítás, hűtés, fűtés, árnyékolás, garázs- és kertkapuk automatizálásával, mobilról történő vezérlésével tehetjük kényelmesebbé otthonunkat.

Biztonság

Az OOTT okosotthon rendszer részeként tűz, füst, CO és vízfolyás-érzékelőkkel szerelik fel a lakást. Tűz, vagy CO veszély esetén a rendszer nem csak hang, fény és mobil riasztást ad, hanem szükség esetén elzárja a gázcsapot és bekapcsolja a mellékhelységek szellőző ventilátorait,  vagy akár a konyhai szagelszívót.

Hirdetés

Vízfolyás-érzékelők segítségével egy esetleges nyitva hagyott vízcsap sem árasztja el a lakást és okoz nagy károkat, az otthon automatika mobilon riaszt és szükség esetén elzárja a vízcsapot.

Ha nyitva marad a hűtőszekrény ajtaja, riasztást küld mobilon és még idejekorán közbeléphetünk, mielőtt tönkre menne minden a hűtőben.

Költségmegtakarítás

Ha kinyitja az ablakot, az automatika azonnal szünetelteti a fűtést, vagy a klímát. Ne az utcát fűtsük, vagy hűtsük.

Ha betűz a nap az ablakon, automatikusan lemennek a rolók, kinyílik az árnyékoló, így spórolhatunk a klimatizáláson.

Utazáskor minimumra veszi a fűtést, de még épp időben visszaállítja a komfortos hőmérsékletet a lakásban, mielőtt hazaérünk. A napi szokásaiknak megfelelően szobánként beállítható a hűtés-fűtés, hogy azokon a napokon és napszakokban fogyasszunk energiát, amikor otthon tartózkodunk.

Nincs többé égve maradt lámpa, világítási körönként beállítható a lámpák automatikus lekapcsolása, és az összes automatizált világítás mobilról le-, vagy felkapcsolható.

Kényelem

Az automatikus szabályozás mellett mindent, a világítást, a fűtést, hűtést, árnyékolást, kapukat, HIFI-t a mobilunkról tudunk irányítani. Ha a megszokottnál korában indulunk haza, még indulás előtt feljebb tekerhetjük az okosfűtést.

A távvezérlés mellett előre elkészített forgatókönyveket is indíthatunk, akár hangvezérléssel is. A „Hazaértünk” okosforgatókönyv például kinyitja a kert- és garázskaput, és – amennyiben már elmúlt naplemente – felkapcsolja a kerti világítást.

A lehetőségek tárháza azonban szinte végtelen, mindenki saját igényei szerinti automatizmusokat és forgatókönyveket készíthet.

Mennyibe kerül

Felmerül a kérdés, hogy ez mennyibe kerül, megéri, vagy sem. A rendszer testre szabható, az okosotthon ára arányos a rendszer tudásával és bonyolultságával. Nem kell azonban földhözverő számokra számítani, egy kisebb garzon otthonautomatizálásnak anyagköltsége, amely már világítást, egy konnektort, klímát, fűtést, redőnyöket és tűzjelzőt tartalmaz nem éri el a bruttó 270 ezer forintot.

Falvésés nélkül meglévő lakásokba is

Az OOTT okosotthon rendszere rádiós rendszer, így vésés, és felfordulás nélkül, gyorsan, egy-két nap alatt kiépíthető meglévő és újépítésű lakásokba is.

Kompatibilitás

A meglévő eszközöket sem kell cserélni. A meglévő berendezések többsége felhasználható, nem kell kicserélni. Felhasználható a legtöbb kapcsoló, elektromos redőny, klíma, garázs és kertkapu automatika.

De nem csak a régebbi, hanem a legújabb okos kütyük is integrálhatóak. Legyen az Amazon Alexa, Google Home Assistant, Apple Siri, Philips Hue, Nest, vagy IKEA okos lámpa, ezekkel mind együttműködik az OOTT okosotthon rendszer.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Raiffeisen Banknál 16 595 forint a törlesztőrészlet, a THM pedig 13,86 százalék, míg  a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 823 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,49 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük, de kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

Ami mögött egyértelműen az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség áll. Ezzel magyarázható, hogy észak-amerikai könnyűolaj (WTI) hordója több mint 3 százalékkal drágulva immár a 60 dolláros szintet közelíti, míg a Brent típusúé 2,6 százalékos szárnyalást követően a 67 dolláros szintet ostromolja. Ezek egy hónapja nem látott magasságok.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?