4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egy friss tanulmány az autók környezetszennyezéséhez hasonlítja a mikrohullámú sütőket, és meglepő eredményre jut - főleg ha figyelembe vesszük, hogy az összes lehetséges módszer közül még a mikrózás a legkörnyezetbarátabb sütési-főzési módszer. Egyre gyakrabban cseréljük le a háztartási eszközeinket, egyre jobban terhelve a környezetet.

Bár az idő nagy részében a mikrosütő csak csendben álldogál a konyhapulton, és legfeljebb az időt olvassuk le a kijelzőjéről, az eszköz ma már annyira elterjedté vált Európában, hogy a hozzájuk köthető széndioxid-kibocsátás megközelíti 7 millió kibocsátását egy friss tanulmány szerint. A probléma ráadásul egyre növekszik: ahogy egyre olcsóbbá válnak a mikrók, már átlagosan 8 évente le is cserélik őket a háztartások, így az eladások egyre inkább felfutnak: az évtized végére elérhetik a 135 millió darabot.

A The Guardian idézte nemrég a Manchesteri Egyetem kutatását. A szakértők az üvegházhatásért első sorban felelős szén-dioxid jelenlétét a mikrók életútjának minden stádiumában vizsgálták - a gyártástól a használaton át a hulladékként történő kezelésig.

Azért az autókhoz hasonlítani őket erős túlzás - bár szemléletes

A mikrók az áramfogyasztáson keresztül gyakorolnak a legnagyobb hatást a környezetre; a tanulmány készítői úgy számolnak, hogy 19 mikrosütő éves széndioxid-kibocsátása megegyezik egy autóéval. Ezt úgy lehetne mérsékelni, ha a háztartások figyelmét felhívnák arra, hogy használják sokkal hatékonyabban eszközeiket - például a főzési időt pontosan állítsák be az egyes ételekhez.

Persze a mikrók által a környezetre gyakorolt negatív hatás még így is töredéke annak, amit az autók okoznak. Az Edinburghi Egyetem professzora arra hívja fel a figyelmet: a személyautók csak az Egyesült Királyságban 69 millió tonna széndioxid-egyenértékű káros anyag kibocsátásáért voltak felelősek 2015-ben - ez 10-szer annyi, mint amennyit az új tanulmány a mikrók rovására ír az egész EU-ban. Emellett a mikrók által a sütéshez-főzéshez felhasznált energia még mindig a legkevesebb az összes lehetséges alternatíva közül - így összességében a leginkább környezetbarát megoldásként tüntetik fel őket a webáruházak. Egyre több helyen javasolják azonban, hogy főzés után húzzák ki a kinnektorból a mikró csatlakozóját, ne pazaroljanak áramot az óra működtetésére.

Ha ilyen a leginkább környezetbarát módszer, mit okozhat a többi?

A tanulmány szerzői a The Guardiannak felhívták a figyelmet: nem az volt a céljuk, hogy a mikrohullámú sütőket összehasonlítsák más konyhai eszközökkel, hanem az, hogy bemutassák a háztartások által széles körben használt eszköz környezetre gyakorolt hatását - magyarán még ha ez is a legkörnyezetbarátabb módszer, akkor sem árt felhívni a figyelmet arra, hogy milyen hatása van a használatának. Arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a háztartási eszközök használatát és hulladékként történő kezelését is sokkal hatékonyabban kellene megoldani - már csak azért is, mert az EU-ban az összes sütő közül a mikrók eladása képviseli a legnagyobb hányadot.

Míg korábban még több mint egy évtizeden át használták a háztartások ugyanazt a mikrót, az elmúlt 20 évben ez az életciklus jelentősen lerövidült, már 6-8 évente lecserélik - az évtized végére évente 16 millió darab mikrohullámú sütő kerül majd a szemétbe. A címben feltett kérdésre tehát az a válasz: nem, pont hogy nem kellene kidobni őket idő előtt - viszont érdemes lenne hatékonyabban használni, hogy kevesebb áramot fogyasszon, és megszervezni a hatékony kezelését akkor, ha már hulladékká vált. Azon pedig szintén érdemes elgondolkodni, hogy ha az egyik leginkább környezetbarát eszközünk ilyen jelentős hatással van a környezetre, mit tudhat a többi.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG