Hirdetés
Hirdetés

Ez fájni fog a családoknak: milliókkal kerülnek többe ezek a házak

2018. július 16., 07:49

A készházak piacát is rosszul érinti a kedvezményes áfa megszüntetése.

Kamionra rakják az új paneleket, miután átadták a Grand-Ács Tetőcentrum és Készház Kft. új, automata készházgyár panelgyártó csarnokát Esztergomban. (MTI Fotó: Kovács Attila)
Kamionra rakják az új paneleket, miután átadták a Grand-Ács Tetőcentrum és Készház Kft. új, automata készházgyár panelgyártó csarnokát Esztergomban. (MTI Fotó: Kovács Attila)

Csok-osok veszik

Felbolydult a készházak piaca az áfakedvezmény kivezetésének hírére - írja a Világgazdaság. Egy átlagos méretű, 80-100 négyzetméteres épületet ugyanis a mostaninál legalább 4 millió forinttal lehet majd drágábban felépíteni, ha újból a 27 százalékos áfát kell alkalmazni.

A napilapnak Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozatának elnöke elmondta: a tagozat tagvállalatainál a teljes újlakás-piacinál jóval nagyobb, bőven 50 százalék fölött van a csok-os vásárlók aránya.

Hirdetés

Az 5 százalékos áfa megszűnése az amúgy is drágulás előtt álló újlakás-piacot vágja mellbe, amelyen 2020-tól csak a közel nulla energiaigényű épületekre adnak majd használatbevételi engedélyt. Az ilyenek építése áfakulcstól függetlenül is milliókkal kerül majd többe a mostaniaknál. A mostani 300 ezer forint körüli négyzetméterárak pusztán attól 350 ezerre emelkednek - írja a napilap.

Kezdődik a roham a lakásokért

Nemcsak a készházaknál, az egész lakáspiacon őrült rohamra számítanak a következő időszakban. Szakemberek szerint célszerű tehát olyan beruházás lakásaiból vásárolni, ahol az építkezés már előrehaladott stádiumban van, de érdemes megérdeklődni azt is, milyen lehetőség lenne a vételár minél nagyobb részét 2019 végéig kiegyenlíteni. Részeltek >>>

10 millió forint az álomotthonhoz

Lakásvásárlás előtt állsz és a legkedvezőbb kölcsönt keresed? Lakáshitel kalkulátorunk segít dönteni! 20 éves futamidővel 10 millió forintos hitelt az alábbi konstrukcióval vehetsz fel, ha fontos a törlesztőrészlet nagysága: az egyik legkedvezőbb ajánlatot jelenleg a K&H Bank üzleti feltételű lakáshitele nyújtja 53 234 forintos induló törlesztőrészlettel és 2,75 százalékos induló THM-mel. Ezt az Erste Bank lakáscélú hitele követi 54 712 forintos törlesztőrészlettel és 2,89 százalékos THM-mel. Szintén kedvező a Raiffeisen Bank lakáshitel ajánlata: 57 024 forintos induló törlesztőrészlet és 3,38 százalékos kezdő THM-mel kínálja a bank a kölcsönt. Szintén jó lehet még céljainkhoz a Budapest Bank lakáshitele 58 151 forintos törlesztőrészlettel és 3,83 százalékos kezdő THM-mel. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ha globális háború jön, mehetünk a pincébe – variációk a jövőre

Ha globális háború jön, mehetünk a pincébe – variációk a jövőre

Mi lesz, ha teljesen összeomlik a nyugati világrend? Fenyeget-e globális háború, és milyen térben vívják majd meg? Hol a helye Magyarországnak, kiben bízhat, és mit rejthetnek a titkos moszkvai archívumok? A többi közt erre keresték a választ külpolitikai szakértők egy mai vitafórumon Budapesten, amely a pengeváltásoktól sem volt mentes.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?