4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egyre ijesztőbb jóslatok jönnek a robotok várható terjedésével kapcsolatban, nem csak az emberek, a robotok számára is. “Robot elleni erőszak”, “robotrasszizmus”, "robo-szexualitás"? Nem árt ismerkedni a fogalmakkal, mert lassan a mindennapok részeivé válhatnak. Most döntsük el, milyen szex-robotot szeretnénk?

Meglepőnek tűnő témákat vonultatott fel a HRI (Humán-Robot Interakció) nevű kiállítás Chicagoban, például a robotok elleni erőszakról tartott előadást Xian Zhi Tan, a téma kutatója. Szerinte egyre gyakoribbak az olyan esetek, mint nemrég egy japán bevásárlóközpontban, ahol gyerekek támadtak meg egy robotot.

Sürgette, hogy a robotok elleni erőszak ellen megfelelő megelőző intézkedéseket alkalmazzanak. De nem a robotokat akarja önvédelmi sportokra tanítani, inkább arról lenne szó, hogy olyan viselkedést tanítsanak nekik, amely a lehető legjobban védi őket – írja a német technikai oldal, a Heise.de.

A Cozmo nevű robottal kísérleteztek, többféle reakciót kipróbáltak. Volt, amikor az őt sértegetni kezdő emberekre egyáltalán nem reagált, volt, amikor dühösnek mutatta magát, és volt, amikor ilyenkor egyszerűen kikapcsolt. Az utóbbi bizonyult a leginkább célra vezetőnek. Nem is csak az agresszív emberek miatt, hanem azért, mert az arra járók ilyenkor bizonyultak leginkább aktívnak, segítőkésznek.

Lőjj, vagy ne lőjj

Nagyon szomorú eredményre vezetett egy másik kísérlet, a “Shooter bias task”. Ezt eredetileg a rasszizmus tesztelésére találták ki, és a tesztalanyoknak képekre kell lőniük, amelyek fehér és színes bőrű, felfegyverzett és fegyvertelen személyeket mutattak.

A feladat a teszt során az, hogy – nagyon rövid reakcióidő mellett – a fegyveresekre lőjenek, a fegyvertelenekre ne. A teszt emberekkel végrehajtva megmutatta, hogy a fekete bőrűekre az emberek sokkal inkább lőnek, mint a fehér bőrűekre. Egy Christoph Bartneck nevű új-zélandi kutató ugyanezt robotokkal, online játékként játszotta el, és az emberek itt is sokkal inkább lőttek a fekete robotokra, mint a fehérekre.

Gépi szexpartnerek?

Más kutatók azzal kísérleteznek, hogy az emberek a férfi vagy női kinézetű robotokat kedvelik jobban, esetleg a rózsaszín, zöld vagy kék ábrázatot tolerálják inkább. Valószínűsítik, hogy a jövőben új fogalommal kell megismerkednünk, a “robo-szexualitással”.

Aminek csak egy része az, hogy a robotoknak legyen-e nemük, és milyet válasszunk. Az a kérdés is ezerszer felmerült, lehetnek-e szexuális partnerek. Az angol nyelvű Wikipedia szerint a “szex robotok” jelenleg, a 2018-as állapot szerint nem léteznek, emberszabású szex-babáknak nevezi azokat, amelyeket a piacon kínálnak. (“Anthropomorphic robot sex dolls.”)

Hús vagy értelem?

Vannak, akik az értelmet hiányolják az eddig gyártott robotokból. Mások szerint a megfelelő mennyiségű műhúst (szilikon) megfelelően mozgató mechanika is hiányzik még. (Erről korábban itt írtunk.)

De a fejlődés nem áll meg, lehet, hogy nemsokára a kritikusoknak fel kell adniuk. “Íme Henry, a szex-robot, mesterséges intelligenciával és brit akcentussal” – írta a napokban több lap, például a The Sun. A férfiú magas, 6 láb (183 centi) körüli, kicsattanó izomzatú, és 8-11 ezer angol fontba kerül. (Ez mintegy 2,8-3,9 millió forint.) Főleg nőknek szánják, az ő igényeiket igyekeztek követni.

Amit Te szeretnél

Sajnos szilikonból van, és nem végzi el a házimunkát – írják. Ám “a személyre szabható mesterséges intelligencia a lehető legélvezhetőbb társalgást és interakciót kínálja, amit csak egy géppel folytathatsz” – írja a gyártó cég honlapja. Hogy ez alatt mit értenek, nem volt módunk letesztelni.

Mint minden újdonságot, a robotokat, a szex-robotokat is sok félelem veszi körül. A szexrobotok gyermekkorukban járnak. Itt az idő, hogy olyanra formáljuk őket, amilyenek szeretnénk, hogy legyenek. Nem pedig olyanra, amitől félünk – írja a Qz.com cikke. A weboldal szerint így nagyon pozitív hatása is lehet a robotoknak például a szexualitás oktatásában. Használóik így könnyebben megtanulhatják, hogyan kell örömöt okozni embertársaiknak, legyenek azok hím- vagy nőneműek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Kiakadt a jegybank: durva álhír terjed a TikTokon, ne dőljön be!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 14:44
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendőrségi lépéseket is tesz.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - véget ért a verseny, megvannak a győztesek!
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:39
Izgalmas és magas színvonalú döntő után a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapata nyerte a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi pénzügyi vetélkedőt. A több mint 1 millió forint összdíjazású verseny szervezésében a Privátbankárt szakmai partnerként számos nagy pénzügyi vállalat, szakmai és állami szervezet is segítette.
Személyes pénzügyek A kivándorlás töretlen, majdnem csúcsot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2024. április 24. 05:37
Nem sok hiányzott, hogy megint csúcsot döntsön az Ausztriában dolgozó magyarok száma, és ahhoz sem kell sok, hogy utolérjük a németeket. A többi fontos küldő ország létszáma is többnyire növekszik, de még sokkal kevesebben vannak, mint a magyarok. Tavaly is Ausztria volt honfitársaink fő célországa.
Személyes pénzügyek Már ilyen is elérhető: személyi kölcsön halasztott törlesztéssel
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:51
Az elmúlt hónapokban folyamatosan csökken a személyi kölcsönök kamata, ezzel párhuzamosan az elmúlt időszakban fokozódott a kereslet a személyi kölcsönök iránt, 2023-ban közel 12 százalékkal igényeltek többen ilyen típusú hitelt, mint az azt megelőző évben. Az MNB friss adatai szerint 2024 februárjában 21,5 ezer ügyfél vett fel személyi kölcsönt mintegy 54 milliárd forint értékben, ami további jelentős növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az MBH Bank kamatcsökkentéssel és a hazai piacon egyedülálló, halasztott törlesztéssel igényelhető személyikölcsön-konstrukció bevezetésével készül a személyi kölcsönök iránti növekvő kereslet kielégítésére.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Így kerülje el a bankkártyás csalásokat!
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 08:27
A Revolut, a világszerte több mint 40 millió ügyféllel rendelkező globális pénzügyi alkalmazás hétfőn bejelentette, hogy megjelent az első, pénzügyi bűnügyi és fogyasztóbiztonsági jelentése, amely exkluzív információkat tartalmaz a csalásokról és átverésekről. A kiterjedt belső kutatáson és adatelemzésen alapuló jelentés célja, hogy rávilágítson a világszerte növekvő átverési és csalási iparág jellegzetességeire, és kézzelfogható tanácsokkal szolgáljon ahhoz, hogyan védekezhetünk a csalások ellen. A Revolut azt tervezi, hogy folyamatosan felülvizsgálja ezeket az adatokat, hogy nyomon kövesse a csalások helyzetét.
Személyes pénzügyek Ki hal bele előbb a német nyugdíjreformba?
Eidenpenz József | 2024. április 21. 05:44
Újabb nyugdíjreform készül Németországban, részvénybefektetésekkel egészítenék ki az egyre nehezebben finanszírozható kifizetéseket, de valakinek az indulótőkét is be kell fizetni. Mindenki jól jár majd ezzel, vagy csak egy 500 milliárd eurós pénzkidobás lesz? A fiatalok duplán fizetnek az időseknek? A nők és a külföldiek mentették meg a nyugdíjakat?
Személyes pénzügyek Drága ugyan a személyi kölcsön, de kapkodnak érte a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 10:53
Kihelyezési rekordot hozott az idei év első két hónapja a személyi hiteleknél, ezzel az állomány is új csúcsra emelkedett. A kereslet annak ellenére nagy, hogy a kamatok nem csökkentek érdemben az elmúlt egy évben. Az online igénylés további terjedése, és az otthonfelújítási program felélesztése miatt a kilátások sem rosszak a személyi kölcsönöknél.
Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG