Hirdetés
Hirdetés

Te melyik robotra lőnél és melyikkel feküdnél le?

2018. március 10., 17:06

Egyre ijesztőbb jóslatok jönnek a robotok várható terjedésével kapcsolatban, nem csak az emberek, a robotok számára is. “Robot elleni erőszak”, “robotrasszizmus”, "robo-szexualitás"? Nem árt ismerkedni a fogalmakkal, mert lassan a mindennapok részeivé válhatnak. Most döntsük el, milyen szex-robotot szeretnénk?

Meglepőnek tűnő témákat vonultatott fel a HRI (Humán-Robot Interakció) nevű kiállítás Chicagoban, például a robotok elleni erőszakról tartott előadást Xian Zhi Tan, a téma kutatója. Szerinte egyre gyakoribbak az olyan esetek, mint nemrég egy japán bevásárlóközpontban, ahol gyerekek támadtak meg egy robotot.

Sürgette, hogy a robotok elleni erőszak ellen megfelelő megelőző intézkedéseket alkalmazzanak. De nem a robotokat akarja önvédelmi sportokra tanítani, inkább arról lenne szó, hogy olyan viselkedést tanítsanak nekik, amely a lehető legjobban védi őket – írja a német technikai oldal, a Heise.de.

Hirdetés

A Cozmo nevű robottal kísérleteztek, többféle reakciót kipróbáltak. Volt, amikor az őt sértegetni kezdő emberekre egyáltalán nem reagált, volt, amikor dühösnek mutatta magát, és volt, amikor ilyenkor egyszerűen kikapcsolt. Az utóbbi bizonyult a leginkább célra vezetőnek. Nem is csak az agresszív emberek miatt, hanem azért, mert az arra járók ilyenkor bizonyultak leginkább aktívnak, segítőkésznek.

Lőjj, vagy ne lőjj

Nagyon szomorú eredményre vezetett egy másik kísérlet, a “Shooter bias task”. Ezt eredetileg a rasszizmus tesztelésére találták ki, és a tesztalanyoknak képekre kell lőniük, amelyek fehér és színes bőrű, felfegyverzett és fegyvertelen személyeket mutattak.

A feladat a teszt során az, hogy – nagyon rövid reakcióidő mellett – a fegyveresekre lőjenek, a fegyvertelenekre ne. A teszt emberekkel végrehajtva megmutatta, hogy a fekete bőrűekre az emberek sokkal inkább lőnek, mint a fehér bőrűekre. Egy Christoph Bartneck nevű új-zélandi kutató ugyanezt robotokkal, online játékként játszotta el, és az emberek itt is sokkal inkább lőttek a fekete robotokra, mint a fehérekre.

Gépi szexpartnerek?

Más kutatók azzal kísérleteznek, hogy az emberek a férfi vagy női kinézetű robotokat kedvelik jobban, esetleg a rózsaszín, zöld vagy kék ábrázatot tolerálják inkább. Valószínűsítik, hogy a jövőben új fogalommal kell megismerkednünk, a “robo-szexualitással”.

Aminek csak egy része az, hogy a robotoknak legyen-e nemük, és milyet válasszunk. Az a kérdés is ezerszer felmerült, lehetnek-e szexuális partnerek. Az angol nyelvű Wikipedia szerint a “szex robotok” jelenleg, a 2018-as állapot szerint nem léteznek, emberszabású szex-babáknak nevezi azokat, amelyeket a piacon kínálnak. (“Anthropomorphic robot sex dolls.”)

Hús vagy értelem?

Vannak, akik az értelmet hiányolják az eddig gyártott robotokból. Mások szerint a megfelelő mennyiségű műhúst (szilikon) megfelelően mozgató mechanika is hiányzik még. (Erről korábban itt írtunk.)

De a fejlődés nem áll meg, lehet, hogy nemsokára a kritikusoknak fel kell adniuk. “Íme Henry, a szex-robot, mesterséges intelligenciával és brit akcentussal” – írta a napokban több lap, például a The Sun. A férfiú magas, 6 láb (183 centi) körüli, kicsattanó izomzatú, és 8-11 ezer angol fontba kerül. (Ez mintegy 2,8-3,9 millió forint.) Főleg nőknek szánják, az ő igényeiket igyekeztek követni.

Amit Te szeretnél

Sajnos szilikonból van, és nem végzi el a házimunkát – írják. Ám “a személyre szabható mesterséges intelligencia a lehető legélvezhetőbb társalgást és interakciót kínálja, amit csak egy géppel folytathatsz” – írja a gyártó cég honlapja. Hogy ez alatt mit értenek, nem volt módunk letesztelni.

Mint minden újdonságot, a robotokat, a szex-robotokat is sok félelem veszi körül. A szexrobotok gyermekkorukban járnak. Itt az idő, hogy olyanra formáljuk őket, amilyenek szeretnénk, hogy legyenek. Nem pedig olyanra, amitől félünk – írja a Qz.com cikke. A weboldal szerint így nagyon pozitív hatása is lehet a robotoknak például a szexualitás oktatásában. Használóik így könnyebben megtanulhatják, hogyan kell örömöt okozni embertársaiknak, legyenek azok hím- vagy nőneműek.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Cofidis Fapados kölcsöne 60 299 forintos törlesztőrészlettel és 7,90 százalékos THM-mel vehető fel, de hasonlóan jó ajánlat a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsöne 60 566 forintos havi törlesztőrészlettel és szintén 7,90 százalékos THM-mel lehet a tiéd. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék. Szintén kedvező a Raiffeisen Bank új ügyfeleknek szóló ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Az, hogy gyanúsan hasonló körülmények közt lezuhant két, szinte vadonatúj repülő, az egész világot sokkolta, és a Boeing 737 MAX gépeiben mindenki kételkedni kezdett. A világ légügyi hatóságai megvonták a típus engedélyeit, így ezek a modellek most csak a hangárokban állnak. A történelem során fordult már elő hasonló, igaz, nem sokszor – megnéztük a korábban a szégyenpadra került repülőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?