Kenessei András

Kenessei András cikkei

Személyes pénzügyek Licitrekord: 180 ezerről indulva 2,8 millió forintig jutott a festmény 
Kenessei András | 2024. június 16. 05:43
Ezúttal a Nagyházi Galéria tavaszi festmény-árverésén jártunk.
Személyes pénzügyek Százötvenmilliós dilemma: egy családi házat vagy egy festményt vegyünk? 
Kenessei András | 2024. június 2. 05:41
Három hazai aukciós ház (Virág Judit Galéria, BÁV, Kieselbach Galéria) tavaszi árverésének eredményeiből szemezgettünk.
Személyes pénzügyek Van ilyen? Lesz egy árverés, ami nem az újgazdagokra gyúr 
Kenessei András | 2024. május 27. 18:58
Az elmúlt években, néhány évtizedben úgy alakult a hazai árverési gyakorlat, hogy három időpont köré tömörültek a legnagyobb árverőházak aukciói: májusban tartották a tavaszi, szeptember-októberben az őszi, decemberben pedig a karácsonyi árveréseket. Május lévén most a tavaszi árverésekre figyelünk, azokon belül is elsősorban a festményekre és grafikákra. Ezúttal a Nagyházi Galéria árverését vesszük górcső alá.
Személyes pénzügyek Hogy nézne ki, ha az eredeti könyvből kitépnének egy lapot és azt árvereznék el? 
Kenessei András | 2024. május 14. 17:34
Az elmúlt években, néhány évtizedben úgy alakult a hazai árverési gyakorlat, hogy három időpont köré tömörültek a legnagyobb árverőházak aukciói: májusban tartották a tavaszi, szeptember-októberben az őszi, decemberben pedig a karácsonyi árveréseket. Május lévén most a tavaszi árverésekre figyelünk, azokon belül is elsősorban a festményekre és grafikákra.
Személyes pénzügyek Hoppá! Most mélyen a valódi értéke alatt lehet hozzájutni egy múzeumi ritkasághoz 
Kenessei András | 2024. május 12. 17:31
Az elmúlt években, néhány évtizedben úgy alakult a hazai árverési gyakorlat, hogy három időpont köré tömörültek a legnagyobb árverőházak aukciói: májusban tartották a tavaszi, szeptember-októberben az őszi, decemberben pedig a karácsonyi árveréseket. Május lévén, most a tavaszi árverésekre figyelünk, azokon belül is elsősorban a festményekre és grafikákra.
Személyes pénzügyek Hol ér többet egy kép: otthon vagy külföldön? 
Kenessei András | 2024. május 1. 17:32
Ritkán, de mégiscsak megesik, hogy egy képzőművészeti alkotás (és annak pár darabja) egyidőben, vagy néhány nap eltéréssel felbukkan egymástól távoleső pontokon, más-más árverőházak aukcióin. Legutóbb idén áprilisban volt ilyesmi: Párizsban a Christie’s, Bécsben az imKinsky vitt kalapács alá egy-egy Gustav Klimt grafikát.
Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y 
Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén 
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó? 
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Hiányérzete is lehetett a vásárlóknak a karácsonyi műkereskedelmi árveréseken 
Kenessei András | 2024. január 14. 13:57
A Virág Judit Galéria (VJG) tavalyi utolsó árverése, amely a 13. Háború utáni és kortárs művek aukciója címet viselte, 124 tételt vitt a licitálók elé. Közülük 96 talált vevőre, ami 77,42 százalékos elkelési arány.
Személyes pénzügyek Merész húzásnak is szemtanúi lettünk a karácsonyi műkereskedelmi árveréseken 
Kenessei András | 2024. január 6. 16:49
Hogy mi a különbség a remények és a valóság közt, azt a karácsonyi műkereskedelmi árverések eredményeinek ismeretében lehet a valóságnak megfelelően értékelni. Mert ugyan nagyon is igaz a szólásmondás, miszerint „A remény hal meg utoljára”, ugyanakkor halálát, vagy életbenmaradását csak a biztos adatok alapján lehet eldönteni, meghatározni. Főként egy-egy olyan festmény-árverés esetében, amely mind a Kieselbach Galéria (KG), mind pedig a Virág Judit Galéria (VJG) legfontosabb évenkénti árverése: a karácsonyi.
Személyes pénzügyek Hihetetlen, mennyiért ütötték le a karácsonyi árverések legdrágább darabját 
Kenessei András | 2023. december 30. 13:59
Ahogy azt az ünnepek előtt megígértük, ellátogattunk a nagy aukciósházak árveréseire. Elsőként a BÁV és a Nagyházi Galéria ezüst, óra, ékszer, műtárgy árveréseinek eredményeiről számolunk be.
Személyes pénzügyek Szokatlan helyről érkezett festményekre bukkantunk a karácsonyi árveréseken 
Kenessei András | 2023. december 17. 05:53
A négy, legnagyobb árverőház kínálatát mustráló sorozatunkban ezúttal a BÁV és a Nagyházi Galéria festmény-árverési napjainak eseményeire fókuszálunk.  
Személyes pénzügyek Karácsonyi műkincs-árverések - kalapács alá kerül a szenzációs lelet 
Kenessei András | 2023. december 11. 19:02
A négy, legnagyobb árverőház kínálatát mustráló sorozatunkban ezúttal a Virág Judit Galéria (VJG) és a Kieselbach Galéria (KG) eseményeire fókuszálunk. 
Személyes pénzügyek Elindultak a karácsonyi árverések: BÁV, Nagyházi Galéria ezüst és ékszer 
Kenessei András | 2023. december 9. 17:06
Most induló sorozatunkban a négy, legnagyobb árverőház kínálatára figyelünk, sorrendben a BÁV, a Nagyházi Galéria, a Virág Judit Galéria (VJG) és a Kieselbach Galéria (KG) eseményeire. 
Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is 
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG