Hirdetés
Hirdetés

El akarod adni a lakásod? Ne ess ebbe a hibába!

2017. szeptember 10., 08:02

Albérlet-keresésnél vagy lakásvásárlásnál gyakorlatilag elengedhetetlen, hogy az érdeklődő alaposan megnézze magának a kiszemelt ingatlant, mielőtt leteszi a voksát. A magyarok különösen türelmesnek bizonyulnak ezen a téren: átlagosan 15 lakást tekintünk meg, mire elszánjuk magunkat valamelyik mellett. De hogyan zajlik egy ilyen bejárás, és mire érdemes ügyelni, ha biztosan el akarjuk adni a lakást?

MTI Fotó: Marjai János
MTI Fotó: Marjai János

A tulajdonosok többsége lakáseladási tapasztalat híján gyakorta esik abba a hibába, hogy az ingatlan bemutatásakor a saját élményeiről, az ingatlanhoz való kötődéséről szóló történetekkel próbálja illusztrálni a lakás előnyeit, vagy épp felkelteni a vevők érdeklődését. Havas János, az OTP Ingatlanpont vezető értékesítési tanácsadója szerint ráadásul ugyanez vezet az ingatlanok túlárazásához is, mert sokan ezt az érzelmi többletet is beszámítják az eladási árba, ami így akár 10-15 százalékkal is magasabb lehet a piacinál, ezt közölte az OTP a Privátbankár.hu-val.

Ne raboljuk egymás idejét

A tapasztalt értékesítő ehelyett azt szeretné elérni, hogy a vevőjelölt minél inkább el tudja képzelni saját otthonaként a lakást. Ezért szerencsésebb az üres ingatlan megmutatása, vagy ha ez nem megoldható, akkor legalább a személyes holmijainkat dugjuk el a bejárás idejére. Havas szerint új érdeklődő esetén nagyjából 10 perc alatt fel lehet mérni, hogy tetszik-e neki az ingatlan, vagy sem.

Hirdetés

A bejárással eltöltött idő azonban ennél sokkal hosszabb, általában fél-másfél órát vesz igénybe. Ennél tovább nem érdemes húzni az időt, maximum 90 perc alatt mindent ki lehet deríteni egy lakásról. Ráadásul azon sok időt lehet spórolni, ha az érdeklődő előre tudja, pontosan milyen lakást szeretne, ha adott határideje van a lakásvásárlásnak, ha előre tisztázott a finanszírozás.

Birkatürelmű és sasszemű  lakásvadászok

Számolj velünk! Segítünk megtalálni a legjobb lakáshitelt és lakástakarékot gyorsan és egyszerűen! A bankok legjobb ajánlatait itt találhatod >>

Az OTP szakembere szerint átlagosan 15 lakásnézésből lesz egy eladás, de ebben nagy a szórás. Gyakorta előfordul, hogy rögtön az első lakásra ajánlatot tesz egy érdeklődő, főleg a befektetési céllal vásárló. Persze akadnak kivételek is, egy szolnoki házaspár például a budai zöldövezetben keresett lakást a gyerekének. Ehhez végül egész Budapestet bejárták, míg végül a VI. kerületben találtak egy szimpatikus lakást – szám szerint a 22. bejáráson.

Fontos ugyanakkor, hogy hagyjuk az érdeklődőt egy kicsit egyedül szemlélődni a lakásban. Ilyenkor ugyanis benyomásokat akar szerezni, megpróbálja elképzelni magát és családját az új otthonában, ami a legerősebb tényező a döntésében. Árról ilyenkor még nem is esik szó, vételi ajánlatot utólag, írásban szokás tenni, amikor az eladó és vevő elképzeléseinek közelítésében még mindig tud segíteni az ingatlanos.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Sosem dolgozott még ennyi magyar Ausztriában - miért őrjöng Szijjártó?

Sosem dolgozott még ennyi magyar Ausztriában - miért őrjöng Szijjártó?

Megint mozgalmas hetünk volt, itthon és külföldön is történtek az események. Legújabb videónkban összegyűjtöttük a hét legizgalmasabb a híreit, kiderült, hogy mi akasztotta ki a külgazdasági és külügyminisztert, illetve milyen őrült ötlettel állt elő Venezuela elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?